Brännvinsbröd med rostat kornmjöl och prästost

Årets midsommarbröd på Solhaga fick heta Brännvinsbröd med rostat kornmjöl från Limabacka kvarn och extra lagrad prästost. Fint till starka drycker och allt det andra goda vi ska få njuta av idag.

500 g vatten
150 g vetesurdeg
10-20 g jäst
750 g vetemjöl
100 g rostat kornmjöl
20 g salt
200 g prästost i tärningar (cirka 1 x 1 cm)

Rosta kornmjölet på 225°C i cirka 10-15 minuter eller tills det börjar bli ljusbrunt och ryka lite. Låt svalna.

Knåda allting utom salt och ost i 8–10 minuter, sedan med salt i ytterligare 3–5 minuter. Blanda i ost i någon minut. Lägg degen i en väl inoljad plastlåda med lock. Låt den vila i 60 minuter, vik sedan ihop den en gång från varje håll mot mitten. Låt den sedan vila i ytterligare 60 minuter.

Lägg degen på ett välmjölat bakbord och dela den i tre bitar. Forma till avlånga bröd med och lägg med skarven uppåt på en mjölad bricka eller i jäskorg. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in dem i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

midsommarbrod08967

nelli_08971

Högsäsongstämning i bageriet. Alla glada midsommarfirare i butiken och trädgården. Nelli, Anna och Irma i kassan.

elin_anna_08970

Och vilken värme! Sol och uppåt 30 grader ute, ännu varmare i bageriet och hårt slit för världens bästa medarbetare. Ögonblicksbild av Elin och Anna mitt i golvstädet. Men nu får vi byta om och dansa runt midsommarstången, önskar er alla en fantastisk midsommar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s