Bär & Mandel

bar_mandel6G8A1054 (1)

Idag börjar Falkenbergs Matdagar på riktigt, för allra första gången. Jag har varit med på ett hörn i gruppen som har dragit igång den här satsningen, där människor från alla möjliga håll ska mötas kring matupplevelser. Jag ska snart packa ihop och åka till marknaden på Rådhustorget, där det även finns matscen med kockar, matstånd, barer, musik och massor med folk. Det här ska bli så himla roligt! Äntligen ett stort evenemang som visar resultatet av allt det hårda arbete som pågår ute på Falkenbergs gårdar, åkrar, i kök och bagerier.

Helgen till ära presenterar vi en nyhet, nämligen Bär & Mandel. Det är ju så att vårt Frukt & Nöt-bröd har varit en dundersuccé ända sedan vi öppnade Solhaga för nästan sex år sedan. Vi har kunder som åker långväga för att köpa bröd eller frallor, och det är ett av de bröd vi ABSOLUT ALDRIG skulle kunna ta bort från hyllan. Men ändå längtar jag ibland efter förnyelse och utmaningar. Ett ännu bättre bröd till ostar, ett grövre och saftigare med mer smak. Så här blev det. Varsågoda!

Bär & Mandel

Blötläggning
400 g vatten
320 g rågkross
80 g rostade havregryn
28 g salt
Häll vattnet över de torra ingredienserna, och låt stå över natten.

Blötläggning dag 2
80 g torkade fikon i bitar
80 g tranbär, torkade
80 g rostade hasselnötter
80 g mandel

Bortgörning dag 2. 
160 g vatten
130 g rågsurdeg
80 g dinkel fullkorn, rosta gärna för extra smak och färg
320 g dinkelsikt
25 g jäst

Blötlägg frukt & nötter. Kör alla andra ingredienser utom frukten i degblandare, 45 minuter. Sila bort vattnet från frukt & nötter och blanda in i degen.

Smörj 2-3 brödformar och värm ugnen till 260°C medan degen jäser i bunken. När degen jäst klart (tar troligtvis 60-120 min), blöt händerna och fördela degen i brödformarna, du fyller dem till 3/4. Sätt in bröden i ugnen och spruta in rikligt med vatten samtidigt. Sänk värmen till 190° och baka i cirka 75 minuter, eller till en innertemperatur på 98°. Hur snabbt det går kan variera beroende på hur stora bröden är.

Låt bröden svalna, lägg dem sedan i plastpåse och låt vila till nästa dag innan du skär upp dem. Brödet är hållbart i upp till en vecka, men lämna gärna plastpåsen lite öppen så att brödet får lite luft.

inkram6G8A1076

Så mycket gott i det här…

kurs_6G8A1235

En annan del av idén med matdagarna är att bjuda in kända branschvänner och matintresserade människor till våra egna kök. Här på Solhaga är det Sèbastien Boudet som håller i några timmars brödinspiration. Här en bild från gårdagens föreläsning.

sebastien_lillanapoli6G8A1207

Vi hann med lite trevligheter också. Pizza på Lilla Napoli…

lecurie6G8A1218

…besök hos Stefan Holmström i köket på L Ecurie….

fika_bmg6G8A1214… och en fika på Borgmästargården med Mia och Annsi. Nu blir det fullt ös, om knappt två timmar öppnar marknaden, så nu måste vi packa och åka. Ses snart igen!

3 reaktioner på ”Bär & Mandel

  1. Underbart! Hoppas verkligen det blir Matdagar nästa år igen, för då kommer jag!

    Men jag kommer innan dess också..saknar Falkenberg varenda dag…Kram Gizze

    1. Hej! Ja, det brukar vi göra. Det är en annan kemisk process än gluten, eftersom det är så mycket råg i degen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s