Smördegskex med emmer och graham

Falkenbergs Matdagar kom och gick med dunder och brak. Jag var nästan i chocktillstånd när jag gick omkring där på Rådhustorget som var förvandlat från en stillsam öppen plats till ett myller av mattält, butiker och scener där det hände allt möjligt medan solen strålade från blå himmel. Ända till kvällen dröjde sig värmen kvar, och på Borgmästargården var det succé för både nya ostbrickan och dessertbrickan med tre olika desserter.

Jag tänkte att jag skulle bjuda er på vårt bästa smördegskex till ostarna.

Ostkex_6G8A1141

Smördegskex med graham och emmer
300 g standardmjölk
250 g grahamsmjöl
250 g emmer (går bra att använda graham istället om du inte har)
25 g honung
10 g salt
250 g normalsaltat smör till kavling

Blanda alla ingredienser utom smöret till kavlingen. Kör i matberedare tills degen har gått ihop, lägg degen att vila i kylen någon timme.

Banka ut det kylskåpskalla smöret med en kavel till en jämn rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. Ta fram den kalla degen, kavla ut till lagom storlek så att du kan slå in smörplattan i degpaketet.

Kavla ut till en rektangel och vik ett treslag (så att degen efter vikning bildar tre lager). Kavla ut igen och vik därefter ett fyrslag (kanterna in mot mitten och sedan ett vik till så att det blir fyra lager). Täck med plast och ställ in i kylen någon timma.

Ta fram plattan och kavla ut till 2-3 mm tjocklek. Nagga ordentligt.

Skär degen i lagom stora bitar med ett pizzahjul och lägg på en plåt. Baka av i 230°C i cirka 10 minuter, håll koll så att de inte blir för mörka.

matdagar_6G8A1307

Lågt räknat var det tydligen 10 000 besökare under helgen, helt makalöst.

lisa_6G8A1348

Jag och konferencier Lisa Lemke med lille Hjalmar på armen. Vilket jobb den här tjejen gör för Falkenberg alltså. För snart exakt sju år sedan lärde jag känna henne på en branschträff, då jag fortfarande var en hemmabagare med drömmar om ett eget ställe. Jag är så tacksam för all den positiva pepp jag har fått av henne hela vägen!

matdag_anteAnte och jag sålde bröd oavbrutet, och liksom många andra på torget hade vi det positiva problemet att allting tog slut. Kort efter att den här bilden togs fick vi stänga tillfälligt och vänta in extra leveranser från Solhaga.

falkenbergsposten

Flera gånger fick vi springa in på Borgmästargården och hämta grejer att sälja. Falkenbergsposten fångade oss på bild precis när vi varit där och pallat ett par plåt med bullar.

rickard_naslin_6G8A1317Det roliga med matdagarna är också kreativiteten som uppstår mellan oss som jobbar med mat. Vi fick leverera bär & mandel-bröd till Richard Näslin, som behövde bröd till sin rilette på sina egna linderödsgrisar. Under tillagningen fick han en massa grisfett över, som han vispade upp och smaksatte med lök, morot och kryddor och lade i små burkar till oss att sälja ihop med brödet. Det var en utmaning att sälja grisfett kan jag säga! De äldre som varit med förr hade inga ljusa minnen av ister, och den yngre generationen rynkade på näsan trots att vi försöket kalla det baconsmör och allt möjligt. Men några nyfikna fanns det, så det blev helt säkert en snackis på en och annan middagsbjudning senare på kvällen.

anna_rosteri_6G8A1322

Våra goda grannar på Slöinge Kafferosteri var på plats med sin nya husvagn.

folkfest_6G8A1337Och festen fortsatte till långt in på kvällen, inte minst tack vare det otroligt fina och varma vädret.

dessertbricka_6G8A1200

På Borgmästargården gjorde vi vår bästa dag hittills. Många tittade in framåt kvällen för att äta dessertbrickan med dessertgröt, choklad & vanilj-bakelse och havtornsdröm med tillhörande viner. Jag längtar redan till nästa år!

En reaktion på ”Smördegskex med emmer och graham

  1. Som jag önskar att jag varit där då….Snyft….Men blir det fortsättning nästa år så är jag på plats…Jo jag kommer innan dess också :D

    Längtar varje dag till Falkenberg…
    Kram Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s