Julbröd med grönkål och bondost

tork_6G8A1866

En del säger att laxen är väldigt typisk för Halland, men för mig är det nog grönkålen som är nummer ett. Här har ni det mest halländska julbröd man kan tänka sig. Vår nya tork har gått varm i flera veckor för att få ihop till detta fantastiska bröd – som dessutom får smak av rostad svedjeråg från Limabacka kvarn och den fina bondosten från Skrea Ost alldeles här i närheten. Grönkålen är från Ugglarps Grönt, torken har vi köpt på tretti.se. En bra investering, vi använder den till allt möjligt.

gronkal_6G8A1880

Torkad och klar.

gronkal_bondost_6G8A1985

Julbröd med grönkål och bondost

Dag 1, poolish
250 g vatten
250 g vetemjöl
2 g jäst
Vispa ihop, täck över med plast och låt stå i rumstemperatur över natten. Om du har bråttom kan du tillsätta mer jäst, då tar det några timmar för poolishen att bli klar. Den ska dubbla sin storlek och precis börja sjunka ihop på mitten, då är den perfekt.

Bortgörning
500 g vatten
10 g jäst
700 g vetemjöl
150 g rostad svedjeråg (ta grov råg om du inte har)
ca 1,5 dl torkad grönkål
28 g salt
200 g bondost (eller annan smakrik ost) i tärningar

Blanda allt utom salt och cheddar på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i osten på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, vik ihop degen minst en gång under tiden. Dela degen i tre bitar. Forma till runda bröd och lägg med skarven neråt på en bricka som du mjölar med svedjeråg eller grovt rågmjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen på en sten eller varm plåt samtidigt som du sprutar in vatten. Om du bakar på sten – använd bakplåtspapper under bröden så att osten inte kan bränna fast. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader. Öppna luckan några gånger mot slutet av baktiden för att bygga upp skorpan.

inkram_6G8A1979

Inkråmet där den goda bondosten gömmer sig.

familj_6G8A1967

I år har vi tagit ut julen i förskott på Solhaga, för vi ska resa bort. Mamma kom förbi med några adventspresenter till barnen.

gran_6G8A1964

Redan till första advent hade vi granen dekorerad och klar, och vi har tänt den flera gånger redan. Kommer att sakna den på julafton när vi är långt långt härifrån!

lismejeri_jul

Och så har vi firat jul med hela fina Solhagagänget, med att äta klassiskt julbord på oklassiskt vis hos Johan och Rina på Lis Mejeri. Elin, jag, Karin, Linnea, Hanna, Sandra, Isabelle och Anna. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s