Julbröd med fikon, mandel och blåbär

Nu har jag precis kommit hem från sista bakdagen före jul, och nu står bortåt 700 bröd på kalljäsning i Solhagas kylrum. Det är ungefär så mycket man kan klämma in, och i år har vi bakat så många vörtbröd att de förhoppningsvis inte tar slut för tidigt imorgon. Här kommer receptet på årets julbröd – sätt surdegar idag så hinner du till julafton!

julbrod_6G8A1974

Julbröd med fikon, mandel och blåbär
500 g vatten
150 g vetesurdeg
20 g jäst
750 g vetemjöl
100 g emmer fullkorn
20 g salt
100 g fikon i bitar, torkade
50 g blåbär, frysta
100 g hel mandel, rostad

Blanda allt utom salt, fikon, mandel och blåbär på låg hastighet i cirka 10 minuter. Tillsätt salt och arbeta lite snabbare i ytterligare 5 minuter. Tillsätt fikon, mandel och blåbär allra sist, blanda försiktigt in i degen på låg hastighet så kort tid som möjligt. Jag brukar låta blåbären vara i frysen in i det sista, för om de är lite frysta mosas de inte sönder.

deg_5012

Låt degen vila i ett par timmar, vik ihop två gånger under tiden. Dela degen i tre bitar och forma till avlånga limpor med lite spets. Lägg bröden med skarven uppåt på en bricka mjölad med vetemjöl. Låt dem jäsa färdigt i rumstemperatur 1–2 timmar eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 280°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Snitta och sätt in bröden i ugnen samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka i cirka 30 minuter, eller till fin färg och skorpa.

solhagasara_4996

Min dag började med leverans till Borgmästargården, ICA Skrea och ICA Kvantum. Så passande att min skylt säger ”härifrån” för det ska jag ju snart, i eftermiddag åker vi hela familjen till Guadeloupe i Karibien. När jag berättade detta för den trevlige chauffören från Östras Bröd som jag alltid möter vid varuintagen (vi kör samma runda vid ungefär samma tid), skojade om att han inte ville prata med mig längre på grund av svår avundsjuka. Men vet ni vad? Jag kan lova att ni inte behöver vara avundsjuka, för hittills i år har det bara varit jobb och inget ledigt.

sara_isabelle_5006

Det tar några timmar att slå upp, det här är nog vårt största brödbak på hela året. Jag och Isabelle öser på med julbrödsdegen.

gran_badrum_4993

Nu blir det ett litet julbad innan vi åker, så praktiskt att adventsgranen går att flytta med sig vart man än går i huset. Vi maxar ut in i det sista med mysljus och gran, för snart byter vi detta mot strålande sol och palmer.

En reaktion på ”Julbröd med fikon, mandel och blåbär

  1. Åh så skönt för er Sara!

    Önskar er en fin avkopplande varm och solig jul!
    Kram Gizze
    (Som längtar till våren då jag i huvudet räknar med besök i Falkenberg maj, juli och september..hör av mig för info om viktiga händelser som inte får missas)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s