Pain au pistage

 

Idag är det internationella kvinnodagen, och det liksom kryper lite i hela mig, för jag blir besvärad av att den ens ska behöva finnas. Min taktik är att bara köra på, utan att tänka för mycket på strukturer. Vi pratar om jämställdhet hemma, absolut. Men jag undviker att ta på mig rosa mössa, vara med i kvinnliga nätverk och definiera Solhaga som kvinnligt företagande. Jag är företagare helt enkelt, som vilken annan som helst. Ante och jag har alltid delat lika på allt, det är vårt sätt att ge barnen en förebild.

Sedan finns det andra sätt också, och det har jag alls ingenting emot. De andra i bageriet fick till exempel för sig att för andra året i rad hylla mig (jag blev tårögd!) med en alldeles egen variant något som de vet att jag tycker om – nämligen Pain au Chocolat fast med pistagepraliné och en god kopp Americano från Slöinge Kafferosteri. Och hur man man tacka nej till det? Dagen till ära är den fotograferad på mitt favoritporslin som Ilse Claesson designade för Rörstrand 1933.

painaupistage6G8A2122

Pain au Pistage

Dag 1: Croissantdeg 
680 g vetemjöl
75 g socker
15 g salt
50 g jäst
200 g standardmjölk
160 g vatten

400 g smör till kavling (nästa dag)
200 g socker och 200 g pistagenötter till fyllning och dekoration

Blanda ingredienserna till degen i degblandare, de bör vara kalla. Kör i cirka 5 minuter, degen ska inte utveckla för mycket gluten, men ändå hänga ihop. Lägg den i frysen i cirka 30 minuter så att den blir riktigt kall och inte kan jäsa vidare. Därefter kan du plasta in den och lägga den i kylen över natten.

Fyllning med pistagepraliné
100 g rostade pistagenötter
200 g socker
Sprid ut nötterna på en silipatmatta. Koka sockret tills färgen blir bärnstensfärgad och häll ut över pistagenötterna. Låt stelna och mixa sedan socker och nötter i matberedare till en mjuk massa.

Nästa dag: kavling
Banka ut det kalla smöret med kaveln till en platta på cirka 20×30 cm, ungefär 1 cm tjock. Kavla ut den kalla degen till en ungefär dubbelt så stor platta som smöret (40×30 cm). Lägg smöret på degplattan, vik över och se till att alla kanter sluter tätt. Försök spänna degen så mycket som möjligt runt smöret utan att det blir för tjockt med deg på vissa ställen. Det är viktigt att degen och smöret har samma temperatur och konsistens. Låt degen vila i 15 minuter i kylen.

Kavla nu ut degplattan till 40×30 cm. Vik ett treslag och låt degen vila i frysen 20 minuter så att degen blir riktigt kall. Sedan ytterligare 15 minuter i kylen.

Upprepa detta två gånger till så att du totalt har gjort tre stycken treslag. Låt degen vila lite extra länge sista gången i kylen.

Nu är det dags att kavla ut till 3–4 mm tjocklek. Vi brukar skära degen i rektanglar på 16 x 8 cm (då räcker denna deg till ca 20 st), men det går fint att göra dem mindre. Spritsa ut en rand med pistagefyllning och rulla ihop.

Låt jäsa upp (det kan ta 2–4 timmar beroende på hur varmt det är) Bygg gärna ditt eget jässkåp av ugnen, du sätter på den lite kort så att den blir 25° varm, och sätter sedan in plåten med bullarna). Pensla med ägg någon gång i slutet av jäsningen, och sedan en gång till precis innan de ska in i ugnen, då strör du även på krossade pistagenötter. Baka i 15–20 minuter på 210°C. Låt svalna och ät så snart som möjligt.

pistage

På något sätt måste jag säga att det smakade extra fint att få sig en sådan kärleksfull gåva till livs just i en tid då jag fått höra från vissa håll att jag är en dålig arbetsgivare. Men jag tror att de allra flesta förstår att Solhaga aldrig någonsin kommit så här långt om vi inte hade haft det bra tillsammans runt bakbordet.

3 reaktioner på ”Pain au pistage

  1. Åh vad gott!
    Håller helt med dig om tänket kring kvinnodagen.
    Heja drivna och välgörande personer och företagare istället!!! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s