Äppelmazarin med mandel

 

Nu i veckan var det mazarinens dag, men ska jag vara helt ärlig måste jag erkänna att den klassiska mazarinen med vit glasyr på inte är min favorit. På Solhaga är det därför toscamazarin som gäller, den är makalöst populär och finns även som tarte.

Vi har ju numera en del kända personer som handlar i bageriet, och min diskretion förbjuder mig egentligen att skryta om detta. Men jag måste ändå få berätta om en av mina favoriter – nämligen före detta socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt. Han och hustrun Birgitta von Otter brukar ladda upp med just toscatårtor när det är dags att åka hem från lantstället. När han var här sist betalade han med en femhundralapp, och jag blev lite lätt nervös. Tänk om jag lämnar fel växel tillbaka för den här killen kan ju verkligen räkna.

Varför känns det så speciellt då, kanske ni undrar. Jo, för att jag minns honom så väl från min barndom. Min pappa var inbiten socialdemokrat. Med mina nostalgiska glasögon på känns Kjell-Olof bara som en sån där trygg politiker, av en gammal hederlig sort som man kan sakna lite i dessa dagar. Han skulle liksom aldrig ha betalat toscatårtorna med sitt SJ-bonuskort.

Nåväl, tillbaka till mazarinerna. Det blev en specialvariant denna gång, och jag undrar om den faktiskt inte är ännu godare än toscamazarinen. Jag tror att Kjell-Olof och Birgitta skulle gilla den också.

Mördeg
300 g vetemjöl
200 g smör, rumsvarmt
100 g strösocker
1/2 ägg
en nypa salt

Blanda allt i matberedare så kort tid som möjligt till en smidig deg. Låt vila i kyl, gärna över natten. Kavla till cirka 3 mm och fodra mazarinformar. Det är lättast att jobba med kall deg.

Karamelliserad äppelsylt med vanilj
400 g socker
150 g vatten
1/4 vaniljstång av bra kvalitet, gärna Tahitivanilj
750 g äpplen i tärningar
1/2 citron
25 g smör

Lös upp sockret i vattnet, skrapa ur vaniljstången och lägg i. Koka till bärnstensfärg.
Lägg i äpplen och citronsaft och koka till syltprov (låt lite sylt svalna på en tallrik, och dra med en sked i mitten av klicken. Färdigkokt sylt ska inte flyta ihop). Rör ner det mjuka smöret.

Fyllning
450 g mandelmassa av fin kvalitet
225 g smör
225 g ägg (4 st + det halva ägget från mördegen)

Kör mandelmassan mjuk med vinge i hushållsassistenten. Blanda ner rumsvarmt smör i mandelmassan, lite i taget. Tillsätt ägg till en slät massa.

Lägg en klick äppelsylt i de fodrade mazarinformarna. Spritsa sedan i fyllningen. Den sväller lite i ugnen, så det räcker att fylla formen 3/4 ungefär. Toppa med grovhackad mandel (skalet får gärna sitta kvar).

Baka i 200°C i 15-20 minuter. Låt svalna, och lossa försiktigt mazarinen från formen så att mandeln inte trillar av. Sikta över florsocker.

appelmazarin6G8A2127

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s