Idag är det kanelbullens dag, och vi firar med att baka alla möjliga sorters kanelbullar på Solhaga. Tills att börja med tänkte jag bjuda på höstens hit här på Solhaga – nämligen äppelpajbulle. Mitt recept på kanelbulle har ni ju fått förut – detta är en variant som jag tycker passar särskilt bra just nu när äpplena är som allra finast i trädgården. Fylld med karamelliserad äppelsylt och toppad med ett dinkelsmul med kanel.
Vetedeg
500 g kall standardmjölk
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g socker
200 g mjukt smör
75 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)
Lös jästen i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda i maskin 10–15 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk.
Dela degen i två bitar, vik ihop dem till jämna klumpar som du låter vila i kylen i 30 minuter. Detta gör att degen spänner av och går lättare att kavla.
Smörfyllning
200 g mjukt smör
100 g strösocker
100 g farinsocker
25 g kanel
Karamelliserad äppelsylt med vanilj
400 g socker
150 g vatten
1/4 vaniljstång av bra kvalitet
750 g äpplen i tärningar
1/2 citron
25 g smör
Lös upp sockret i vattnet, skrapa ur vaniljstången och lägg i. Koka till gyllenbrun färg. Lägg i äpplen och citronsaft och koka till syltprov (låt lite sylt svalna på en tallrik, och dra med en sked i mitten av klicken. Färdigkokt sylt ska inte flyta ihop). Rör ner det mjuka smöret.
Dinkel & kanelsmul
50 g smör
30 g socker
30 g muscovadosocker
50 g dinkelflingor
90 g dinkelsikt
en nypa kanel
en nypa salt
Blanda i matberedare eller med händerna till ett bra smul.
Kavla ut varje degbit till en längd som blir cirka 40 cm bred. Bred på fyllning, rulla ihop till en tajt rulle och skär i valfritt stora bitar, på Solhaga väger bullarna 80-90 gram, men 60 gram kan vara alldeles lagom för en hemmabulle. Fäst ändbiten under bullen, eller använd bullformar.
Låta jäsa på plåtar med bakplåtspapper i rumstemperatur tills de har dubblat sin storlek.
Pensla med uppvispat ägg blandat med vatten, det är bra om äggstrykningen är lite tunnare.
Spritsa en liten klick äppelsylt i mitten på varje bulle och tryck gärna ner en hel äppelbit så blir det ännu bättre. Toppa med dinkel- och kanelsmul.
Baka av bullarna i 230° varm ugn i 7–10 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg.
Låt svalna och pudra med florsocker.
För min del började kanelbullens dag som vanligt med firande av Max. I år fyller han femton.
I bageriet gick bullarna åt i snabb takt under morgonen, så vi fick baka fler. Inte fel att ha alldeles nybakta till hands.
Inte ens lunch, och vi har fikat kanelbulle två gånger redan! Diskussioner utbröt om hur den ska ätas. Elin och jag tycker med mjölk. Marcus kör sin egen variant, till minne av sin pappa som alltid åt kanelbulle med smör och hushållsost. Lite sälta mot det söta blir bra, tycker han.
Jo jag är en nörd- helt störd…vill bara baka mer…Så goda bullarna ser ut!
Har nytt på g i kylen…aldrig förr bakat med polenta-får se hur det blir..
Önskar dig en fin fredakväll! KRAM Gizze som dricker bubbel och klurar på vad det blir till surdegsmackorna ikväll…