Vi har tjuvstartat julen på Solhaga. Ibland tycker jag att det är svårt att veta när det är dags att trycka på knappen när det gäller vissa traditioner. En del år tycker kunderna att vi varit för sena med julen. En annan gång fick vi bannor för att vi började med semlor precis efter nyår. Svårt att göra rätt så man kan bara gå efter den egna kompassen. Och igår stod den inställd på lussebullar. Med russin marinerade i mörk rom.
Även om jag börjar jobba tidigt äter jag sällan något förrän vi tar vår gemensamma bagarfrukost vid åttatiden. Men i morse firade jag lucia alldeles för mig själv i leveransbilen.
Man kan tro att det har börjat skymma på den här bilden, men nej. Det är bara lunchtid i november. Jag var ute en stund och hängde upp julbelysning i träden. Det ösregnade så att jag blev blöt ända in på skinnet och knappt hade känsel i fingrarna.
Så varmt och mysigt att krypa in i bageriet efteråt. Det var det många andra som också tyckte, fikaborden har varit fullsatta hela dagen.
Det kommer en del julrecept framöver här på bloggen. Solhagas recept på lussebullar hittar du här.
Många av våra julbakverk är variationer på det vi brukar göra. Vi jular till det helt enkelt. Briochen (recept här) har nu saffran i mandelfyllningen, och lingon på.
Socker kringlan har blivit en saffranskringla. Samma deg som lussebullarna, med en mandelfyllning (lika delar mandelmassa och smör). Smörpenslad och sockerfrostad efter avbak.
Dagens höjdare – kouign amann i julvariant med kanelsocker. Recept här. Det är bara att tillsätta kanel i socker-salt-blandningen. Önskar er alla en fin fredagkväll!
Så fina Lussekatter…till Advent kanske jag bakar dem, nu innan blir det några liter saffransbullar..
Höst, ja snart vinter, vissa dagar blir inte ens ljusa mitt på dagen…
Men det gäller att ta tillvara på den lilla ljus som går- behöver det verkligen!
Har varit så låg ett tag, men ser fram mot adventstid och jul (mycket bak)
Nu har jag slagit ner rumpan med dator i knät och hällt upp ett glas bubbel ;) Brasan tänd så snart är här mys..
Fin fredag till Dig Sara! / Gizze
Å, det låter som en fin fredagkväll. Hoppas att bakandet kan lysa upp din tillvaro framöver. Kram!
Tack Sara! Kram