Julsmörgås med jordärtskocka och hasselnöt

julmacka6G8A4401

Idag är det fullt upp här hemma. Hela storfamiljen ska komma hit och fira Max som fyllde 15 år i oktober. Eftersom konfirmation inte är så vanligt förekommande i min släkt går jag istället på den danska traditionen som innebär att man ändå ställer till med en riktig fest för hela familjen just med anledning 15-årsdagen. Här ska marineras kött, lagas gratäng, pajer och prinsesstårta, bäddas sängar och ordnas med överraskningar.

Ju mer jag har omkring mig desto mer noga försöker jag vara med att äta ordentligt, och jag måste säga att jag tycker att mackan är underskattad som snabbmat. Du kan ju inte bara äta mackor, det måste vara riktig mat, säger en del.

Då vill jag bara fråga – på vilket sätt är ovanstående macka inte riktig mat? Ja, ni förstår vart jag vill komma. Riktigt bröd, grönsaker som odlats här i närheten, lokalt ekologiskt kött, den här mackan har alla byggstenar som vi människor behöver i vintermörkret. Och vill man ha den vego eller rentav vegan är det bara att utesluta kött och smör.

Jorärtskockskräm med rostade hasselnötter
Skrubba jordärskockor rena, skiva och vänd i olivolja och salt. Baka i 200°C i cirka 15 minuter, eller tills de är mjuka. Lägg undan några skivor. Mixa resten i matberedare med en näve rostade hasselnötter, smaka av med salt och peppar.

Smörgåsen
En skiva vörtbröd (receptet här)
Smör
Jordärtskockskräm
Sallad
Groddar
Rökt nötbog från Mostorps Gård
Picklad rödlök
Picklad morot
Hackade rostade hasselnötter

julmacka6G8A4407

Innan vi körde igång med allt bjöd jag Ante på macka i vårt ovanligt nystädade hem. Efter allt röj som jag berättade om häromsistens har vi slängt och gett bort säckvis med grejer. Det är så tomt att akustiken i köket har förändrats. Det riktigt ekade när vi satt här och pratade om hur god mackan blev. Återkommer med bilder inifrån Solhaga nästa vecka när jag har satt upp julpyntet!

En reaktion på ”Julsmörgås med jordärtskocka och hasselnöt

  1. Mackan ser grymt god ut!
    Städa…oj det var längesen, borde ta hit en städfirma ….
    Ha en fin söndag med hela familjen! Kram Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s