Veckans macka med ljus råg och dukkah

skafferimacka_8265

Som jag berättade i förra inlägget är mackorna och serveringen något av det som står för den största ökningen på Solhaga det senaste året. Varje vecka kommer en ny skafferimacka, med det som finns från våra lokala producenter just nu. Fast det är mitt i november kan vi fortfarande få de mest fantastiska råvaror från Falkenbergs eget skafferi att leka med. Veckans macka är på ljus råg, brysselkål, grönkål och purpurkål från Ugglarps Grönt, persiljepesto, Waccaost från Wapnö, dukkah, picklad lök och groddar.

Ljus råg är en riktig Solhagaklassiker som varit med från första början, receptet på alltihop kommer här.

ljusrag

Ljus råg

Blötläggning, dag 1
340 g vatten
160 g krossad råg
100 g vetemjöl
20 g salt
125 g linfrö
Blanda ihop och låt stå över natten.

Bortgörning, dag 2
330 g vatten
500 g vetemjöl
160 g rågsurdeg
10 g jäst
5 g malen pomerans
30 g honung

Kör i blandaren på långsam hastighet i 5 minuter, sedan snabbare i 5 minuter. Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt vila i 60 minuter. Vik ihop en gång under tiden. Väg upp till limpor som är lagom stora för dina bakformar, spraya med vatten och doppa ovansidan i grovt rågmjöl. Lägg i formarna och låt jäsa antingen i rumstemperatur en stund, eller i kylen över natten. Gör ett snitt snett över bröden och sätt in på 280°C samtidigt som du sprutar in vatten i ugnen. Stäng snabbt och sänk till 225°C. Baka i cirka 30 minuter eller fin färg, gärna det sista utan form för bättre skorpa.

dukkah_8260

Koriandern är nog min absoluta favoritväxt i kryddträdgården. Den frösår sig och ger rikt med fantastiska blad hela säsongen, år efter år. Framåt sensommaren kommer de gröna fröna, som vi plockar av och fryser in för framtida behov. Till exempel kan de användas till dukkah, en egyptisk mix av kryddor och nötter som är fantastiskt god till ungefär allting. Mackor och sallader till exempel. I vår egen variant använder vi hasselnötter och pistagenötter.

Dukkah
2 dl hasselnötter
1 dl pistagenötter
1 dl sesamfrön
2 msk korianderfrö
1 msk hel spiskummin
1 tsk salt
en nypa svartpeppar

Rosta hasselnötter, pistagenötter, sesamfrö och hel spiskummin på 200°C i ca 15 minuter, det ska rostas ganska hårt.
Tillsätt lite salt och peppar. Mixa kort i matberedare så att det blir grovhackat, inte för fint.

Veckans skafferimacka i mitten av november

Ljus råg
Smör
Persiljepesto (recept här)
Grönkål och purpurkål från Ugglarps Grönt
Vacca-ost från Wapnö (går bra även med fetaost)

Bakad brysselkål från Ugglarps Grönt
Förkoka brysselkålen väldigt kort, ca 3 min. Svalna, halvera och vänd i rapsolja, salt, peppar, korianderfrö och fänkålsfrö. Stöt fröna i mortel innan för mera smak. Baka i ugnen på 200°C i ca 10 minuter, eller till fin färg.

Toppa med picklad lök och lite gröna skott eller groddar.

brysselkal_8267

Ni vet den där frågan man brukar få när man ska på middag hos någon; Är det något du inte äter? Då brukar jag svara brysselkål. Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig? Så det har jag verkligen fått göra efter den här mackan. Numera är jag allätare.

En reaktion på ”Veckans macka med ljus råg och dukkah

  1. Brysselkål är kanongott! Ska bara försöka få min mor och min son att förstå det…i morgon sker nog ett försök, de brukar dissa den på julbordet..men jag ska köra den i smör…kanske faller det väl ut :)
    Va vi mer ska äta har jag ingen aning om…varit i tre affärer idag och ändå inte kommit fram till nåt…är nog lite stopp i hjärnan…

    Ni ser ut att ha haft det gott..hade också behövt ett svalkande dopp :D

    Fin freda till dig! ( Mackan såg grym ut (fast jag inte äter någon sorts nötter) Kram Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s