Bagarfest med finsk råg på halländskt vis

finskrag_8270

Ni som följt bloggen ett tag kommer säkert ihåg Moa, som jobbade här som bagerichef för några år sedan. Idag byter hennes bageri i Ytterby namn från Gräddat till Kastellegården. Detta firas med en bagarfest där några av landets absolut bästa kommer att producera det ena mästerverket efter det andra.

bagarfest_E8262

Den här gången blev det Elin som får representera Solhaga. Tyvärr är det fortfarande så att min energi inte räcker till mer än bageriet och familjen, och min taktik är att tacka nej till precis allting fram till nästa höst. Jag är fruktansvärt avundsjuk på henne som får åka, men på sätt och vis känns det också bra att det inte alltid är jag som är Solhagas ansikte utåt.

svedjerag_8268

Elin tar med sin favorit, finsk råg i halländsk tappning bakad på svedjeråg från Limabacka kvarn och filmjölk från Wapnö Gård, och jag fick några bilder från baket på Kastellegården. Missa inte om ni bor i närheten eller har chansen att ta er dit idag 8-16!

Finskt rågbröd
200 g vatten
840 g rågsurdeg
18 g jäst
550 g filmjölk
980 g svedjeråg, går även bra med fint rågmjöl
32 g salt

Blanda allt utom saltet i cirka 10 min, tillsätt saltet allra sist i någon minut.
Lägg degen i en inoljad plastlåda och låt jästa i cirka en timme. Vik ihop och jäs ytterligare cirka 20 minuter.

svedjerag_8269

Väg upp i bröd om 800 g. Degen är lite svårhanterlig eftersom den inte håller ihop med hjälp av gluten.

finskrag_uppslag_5886

Försök forma så höga som möjligt för att de inte ska flyta ut för platt under bakningen. Låt jäsa på underlag siktat med fin råg. När du börjar kunna se sprickbildningen och degen känns lite luftig kan du baka av.

finskrag_ugn_8271

Värm ugnen till 275°C med plåt eller baksten inne. Sätt in bröden på bakstenen eller plåten samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 200°C och baka i 40 minuter, eller till en innertemperatur på 98°C.

finskrag_inkram_6G8A2533

Vi bakar det här brödet dagen innan det säljs, och vi kalljäser inte. Brödet behöver vila innan det går att skära i tunna skivor. Det är vansinnigt gott, och med just svedjeråg blir det strået vassare.

finskrag_6G8A2525

Svedjerågen har ett högre näringsinnehåll än vanlig råg och kom till Sverige via invandrare från Finland kring 1500-1600. Marken i Finland räckte inte till, medan det i Sverige fanns stora ytor att odla på. Vi svenskar var oerhört tacksamma för detta och gav finländarna skattefrihet i utbyte mot att de odlade upp mark i Norrland och Värmland med hjälp av det tidskrävande svedjebruket. Svedjerågen var tvåårig och gick inte att skörda förrän hösten året därpå. Men man fick ofta lön för mödan, för rågen kunde ge hundrafalt igen, i gynnsamma fall tusenfalt. (Källa: Värmlands museum)

finskrag_elin_5887

Ett minne från i våras, så här i mörkaste november. Elin och jag på verandan i den första vårsolen med finsk råg-mackor.

macka_finskrag_6G8A2508

Tunna skivor med vårt hemgjorda syrade smör och vårens allra första gräslök från kryddträdgården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s