Solhagas pepparkakor 2017

Dags att sätta degen för er som vill baka första advent! Det har tagit mig några år att hitta fram till det perfekta pepparkaksreceptet. Från min barndom kommer prästgårdspepparkakan som jag berättat om tidigare. Men den visade sig tyvärr inte vara så lämplig för kavlingsmaskinen. De senaste två åren har vi provat Karins kallrörda pepparkaksdeg som hon har från sin mormor. En underbar pepparkaka, men den kallrörda processen blev lite svår att hantera eftersom vi gör så enorma mängder.

Så här har vi den – slutversionen. Den ultimata och lättkavlade pepparkakan, rejält kryddad precis som jag tycker att den ska vara. Med kryddpeppar och allt.

Solhagas pepparkakor

300 g (3,3 dl) strösocker
225 g smör
150 g (1,5 dl) vispgrädde
350 g (2,5 dl) mörk sirap
13 g (1 msk) bikarbonat
12 g (1,5 msk) kanel
8 g (1 msk) ingefära
3 g (1 tsk) nejlika
3 g (1 tsk) kardemumma
3 g (1 tsk) pomerans
0,5 g (en knivsudd) kryddpeppar
800 g (13-14 dl) vetemjöl

Arbeta ihop socker, sirap och rumsvarmt smör i en assistent med vinge. Häll ner grädden lite i taget. Tillsätt kryddor och bikarbonat. Allra sist mjölet, kör så kort som möjligt. Vila i två dygn innan bak.

pepparkaka_4966

6G8A4750

Ja, jag vet att det kanske är lite tidigt, men inne hos oss är det redan jul. Jag tänkte att jag var sent ute som köpte amaryllislökar i november. Men aldrig har jag sett någon komma upp med sådan raketfart som den här vita varianten vid namn Jewel. Imorgon tänkte jag att ni skulle få se lite mer av julmyset.

2 reaktioner på ”Solhagas pepparkakor 2017

  1. Tack underbara Sara för inspirationen och givmildheten. Du delar så mycket av dig och livet. Henry och jag har provat att göra din kryddstarka pepparkaksdeg och den blev stark men ser och känns lovande. Vilning av deg tänker jag innebär kylskåp. La den tätt försluten i en plastpåse, är det ok?

    Tack och hälsa familjen

    1. Finaste Åsa, tack! Så fint att du och Henry bakar mina pepparkakor. Ja, degen är stark och inte så ”ätvänlig” om man säger så… men kakorna blir goda! Och skulle ni tycka att de blir för starka är det bara att dra ner på kryddorna nästa gång. Stor julkram till er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s