Julefrid på riktigt

massing_6G8A4599

Jag var extra tidigt ute med julpyntet i år. Kanske för att jag är så glad att den här julen ska firas på Solhaga och att den känns extra viktig. Förra året var vi på Guadeloupe, och det var härligt på sätt och vis. Men jag saknade mamma, mina syskon och deras familjer. Dessutom reste jag iväg med vetskapen om att jag skulle behöva säga upp två medarbetare när jag kom hem. Fackförbundet Livs krav på kollektivavtal hängde över huvudet på mig och jag kunde inte tänka på annat.

pelargonfonster6G8A4481

Nu är det precis ett år sedan allt det där hemska drog igång, och livet ser helt annorlunda ut. På sätt och vis är jag tacksam att det hände, för jag har fått anledning att omvärdera väldigt många saker. Riva ner, plocka isär och pussla ihop  till något bättre. I år blir det julefrid på riktigt.

gungstol26G8A4474Att julpynta för mig betyder inte att man öser på tomtar och stjärnor i parti och minut. Nej att ha ordning och rent är första steget till inre harmoni. Jag började redan på höstlovet med att plocka undan saker som blivit liggande överallt. Nu är det bara det finaste kvar, saker vi verkligen tycker om och arv från tidigare generationer. Här är sitthörnan i stora sovrummet. Gungstolen har tillhört min farfar Adolf, han har broderat det fina tyget. Han gick bort långt innan jag föddes, men på det här sättet finns han med ändå. Julstämningen får representeras av ett möte mellan två julbockar i fönstret.

spegelklocka6G8A4487

Vårt hem är väldigt juligt precis som det är. Den här lampan har jag fått från min mormor Hanna och morfar Svends gamla sommarhus, Verpatorp utanför Hässleholm. Spegeln och klockan är arvegods från Antes farmor Jenny.

halm_6G8A4466

Om det ska vara julsaker så får det gärna vara äkta material, som halm. Flickan och kärven har jag hittat på loppis.

hunden_6G8A4556

Bokhyllan i vardagsrummet är rensad, här bor böcker om mat, filosofi, och annat som väntar på att bli läst. Hunden i trä är en favorit. Jag köpte den åt Ante i julklapp för längesedan, men jag kommer inte ihåg vem som har formgett den. Lägg också märke till den fina tändsticksaskhållaren, viktigt att ha tändstickorna på plats…

massingsljus6G8A4561

…så att man lätt kan tända alla juleljusen. Mässing passar så fint i det här rummet och känns väldigt mycket jul.

kamin_6G8A4592

För att inte tala om brasan. Den norska kaminen från slutet av 1800-talet går varm varje kväll nu. Gnistskyddet med art deco-mönster har vi köpt på Hebergs Auktioner. Det har ingen funktion egentligen, men det pryder sitt lilla hörn.

vardagsrum_6G8A4576

Nu när vi inte har gäster på verandan längre har jag tagit bort de höga pelargonerna för att släppa in ljuset.

vardagsrum_6G8A4699

Jag hittade väldigt fina julstjärnor på Fynda i Falkenberg.

6G8A4750

I köksfönstret blommar amaryllis Jewel, jag köpte några olika lökar på Odla.nu. Det är roligt med lite andra sorter än de som finns att köpa färdiga. I fönstren hänger stjärnor med värmeljus, inköpta på Indiska.

karleksort_6G8A4446

Trädgården lever än, kärleksörten går fortfarande att plocka in i vas.

gloria_6G8A4458

När vi köpte in Gloria ljusstakar till Borgmästargården kunde jag inte låta bli att skaffa ett par till mig själv också. Tapeten Jugendros är från Lim & Handtryck.

hjarta6G8A4436

Genom hjärtat med bjällror tittar vi från köksfönstret ut på gården, där ljusen lyser i det lilla körsbärsträdet. Önskar er alla en riktigt fin advent!

4 reaktioner på ”Julefrid på riktigt

  1. Åh så mysigt- och städat …städat tror jag knappt här blir…dammsög ur soffan idag…ingen höjdare när kroppen inte vill det jag vill…men nu är det gjort.. :)
    Fått ner stjärnor och stakar från vinden..de kommer fram i morgon eller på fredag…
    Önskar Er en fin Advent! Kram Gizze

  2. Vad fint du har gjort. Själv får jag plocka fram adventssakerna i helgen, för vi håller på att byta fönster i hela huset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s