Luciatåg i bageriet

Jag har upptäckt att alla som jobbar här på Solhaga är musikaliska. Fast jag är egentligen inte så förvånad. Känsla för hantverk tycks ofta höra ihop med andra kreativa talanger, så har det varit med de allra flesta som passerat här under åren. Så i år bestämde vi oss för att lussa.

noter_8403

Eftersom ingen av oss är sopran fick jag skriva ett specialarrangemang för tre låga stämmor. Tre altar, eller kanske två altar och en tenor. Ja, den kan sjungas i de flesta konstellationer faktiskt. Jag är ju uppväxt i en musikerfamilj och har sjungit i kör och olika sånggrupper i hela mitt liv. Det här är något jag verkligen saknar, så lyckan var total när jag lade fram de här noterna och alla bara satte det direkt.

ante_8474

Igår filmade vi under själva lussebaket. Ante gjorde en stabil åkning med hjälp av kamera på stickvagn. Och på eftermiddagen fick jag uppdatera mina kunskaper i redigering med hjälp av Martin Johansson, fotograf.

ljusmanschetter6G8A4785

Succé på julbordet – ätbara ljusmanschetter i saffran. Håller hela december, om du nu kan låta bli att äta upp dem…

pensla

Den som är uppmärksam ser att vi har smugit in ett baktips i filmen. Vi penslar alltså lussebullarna först efter 3–4 minuter i ugnen på ca 230°C. Vi tar då ut plåten, penslar snabbt med äggstrykning och sedan in igen i någon minut eller två tills de fått fin färg. Detta gör att bullarna inte får den där hårda äggiga ytan, de blir istället mjuka och sammetslena. Och inkråmet hålls ändå saftigt, särskilt om man är noga med att plasta in bullarna direkt när de svalnat. Ett tips är också att spä ut äggstrykningen med lite vatten och en nypa salt, så att den inte är för trög i konsistensen. Receptet på lussebullarna hittar du här. Glad Lucia till er alla!

12 reaktioner på ”Luciatåg i bageriet

  1. Tack! :) Det var så roligt att sjunga ihop att vi vill fortsätta med det. Kanske blir det en liten kör på riktigt!

 1. Fin luciafilm å härligt att se att ni har tid med detta också.
  Önskar er en härlig Jul, ❤️
  /Vanja

  1. Tack Vanja! Ja, det gäller att ta sig tid även till det där som inte är det allra nödvändigaste kanske. Men som sätter färg på tillvaron. God jul till dig med! <3

 2. Vilken fin sång! Bra filmat och snyggt klippt! Älskar idéen med ljusmanchetterna! Btw det märks vem du brås på, hade din mamma som körledare och flöjtlärare under några år, spelade även ihop med din syster.

 3. Vackraste luciatåg jag sett och hört!!!!! Kan man boka in er på andra arr också??? Puss på er favoritbagarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s