Ögonkudde med korn från Limabacka Kvarn

ogonkudde_8461

Hej alla julstressade vänner därute, idag blir det ett annorlunda recept som gör gott och ger sinnesro på många sätt. För varje år som går känner jag allt större motvilja mot julhandeln som bara tycks växa. Köpfesten fortsätter medan isarna smälter och skogarna brinner. Årets julklapp till mina medarbetare på Solhaga blev därför något som jag gjort själv, av saker som jag redan hade. En ögonkudde fylld med ekologiskt korn från Limabacka Kvarn, avsedd för vilsamma stunder. Kudden ger ett lätt tryck på ögonlocken, vilket gör att ögonrörelserna stannar av, vilket i sin tur har en lugnande effekt på hjärnan. Sägs även vara bra mot huvudvärk.

00_innerkudde_8457

Jag började med att sy en innerkudde av en gammal gardin från IKEA. Lägg tyget dubbelt och klipp ut en rektangel, 11 x 21 cm. Sy runt sidorna med raksöm, en halv centimeter från kanten och sedan sicksack, men lämna ena kortsidan öppen. Vänd ut och in och stryk, du har nu en kudde som är 10 x 20 cm. Fyll med 230 gram korn eller liknande. Om jag hade haft torkad lavendel från i somras hade jag lagt ner det också. Jag får tänka på det till nästa år. Vik in kanterna på den öppna kortsidan och sy igen med raksöm.

01_tyg_8430

Det här tyget använde vi en gång till förkläden på Solhaga. Jag älskar mönstret med påfågeln, men tyvärr bleknade det snabbt av allt tvättande. Alla ögonkuddarna är klippta ur samma stycke tyg, det kan vara smart att jobba så här om du ska göra flera. Tygstycket är 50 cm brett. Vänstersidan har jag fållat och sytt med raksöm.

spets_8461

Längs höger kant har jag sytt fast en knypplad spets. Den är gjord av Karin Andersson som bodde här på Solhaga i många år, från 50-talet till mitten av 00-talet då hon gick bort. Hon som gått före mig här i alla rum, bakat skållebröd i stenugnen och lagt grunden till den trädgård som jag fortsätter att vårda. Jag fick en liten rulle spets av hennes barn, som tyckte att den skulle komma till användning här. Och jag kan inte tänka mig något finare än att ge den vidare på detta sätt.

02_tyg_8432

Dags att vika. Denna längd mäter nu 48 x 12 cm.

03_tyg_8433

Vik först från höger men lämna cirka 5 cm till vänster.

04_tyg_8434

Och sedan från vänster, ungefär som ett treslag på en deg om vi nu ska använda en vokabulär som känns mer bekant på den här bloggen.

05_stryka_8435

Pressa med strykjärn, se till att du har vikt riktigt tajt på vänster sida.

06_sy_8437

Sy längs långsidorna. Först med raksöm.

07_sytt_8440

När du putsat och sicksackat kanterna är den klar!

08_kudde_8442

Vänd ut och in så att rätsidan kommer utåt, stryk och trä över innerkudden.

09_klar_8450

Jag lade mig direkt på golvet för att prova. Den här tyngden över ögonen är helt ljuvlig, jag har alltid med min ögonkudde till yogan för den avslutande posen shavasana. Medveten vila på rygg, med handflatorna vända uppåt. Kudden kan även värmas i mikron och läggas på ställen där man har ont eller behöver lite mysvärme.

karin_6G8A4751

Julklapparna delades ut igår kväll hemma hos Karin, som jobbar på Solhaga men också bloggar under namnet Skiepparpskarin. Man kan säga att hon helt klart är besläktad med Solhagasara. Hon bor på en gammal 1600-talsgård i Skäpparp, Steninge, med make och fyra barn, höns och diverse odlingar.

pepparkaka_ost6G8A4755

Karin är drottningen av jul och det är en fröjd att gå omkring i hennes hem.

pepparkaka_ost6G8A4756

Vid ankomsten blev det varm must från egna äpplen, nybakta pepparkakor från Solhaga med Vit Kattegatt från Skrea Ost.

julbord6G8A4762

Behöver jag säga att julbordet var magnifikt? Ljussatt som på en tavla av Rembrandt. Uppdukat framför den riktiga praktpjäsen till soffa, hemropad på Hebergs Auktioner för en så låg summa att jag nästan blev lite avundsjuk faktiskt.

malortsnaps6G8A4764

I glasen lättöl från Byaregårdens Brygghus och Karins egen snaps, gjord på bara malört. En prisvinnande dryck i traktens årliga tävling minsann, med otroligt fin och säregen smak.

julmiddag6G8A4765

Vi åt och drack, pratade och sjöng. Hanna med sju veckor gamla Märta, Nelli, Ante, Elin, Rosa och Karin. Så glad jag är att få jobba med just dessa godhjärtade och ambitiösa människor.

julbord6G8A4759

Sedan tog vi lite till av denna utsökta kalte platte från Gudmundsgården och lekte julklappsleken.

kudde_yoga_8464

Förutom själva kudden fick alla varsin hälsocheck, att använda exempelvis till detta. Ett specialutformat yogaprogram av vår yogalärare Ulrika TorgnysdotterRikini Yoga i Falkenberg. Hennes yinyoga har varit till väldigt stor glädje för mig, och nu har hon satt ihop två olika program som är anpassade exakt för mina behov. Ett som ger energi att starta dagen med, och ett som jag kan varva ner med efter långa och tunga dagar i bageriet. Önskar er en lugn och fin tid framöver, var rädda om er och glöm inte bort vad som egentligen är viktigast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s