Finfika med frukostklubben

 

Idag ska ni få ett recept på riktigt fin och julig dessert, en förenklad hemmavariant av en bakelse som Annsi på Borgmästargården har satt ihop. Den hade jag med mig på utflykt med min lilla frukostklubb till Varberg igår, till besök hos några kreativa personer som jag länge velat träffa.

Mandel, lingon och vanilj
För att få till snygga rektangulära bakelser behöver du en fyrkantig eller rektangulär form. Vi börjar med botten:

Mandelbotten med brynt smör
45 g smör
50 g socker
20 g mandelmjöl
20 g potatismjöl
2 g bakpulver
en nypa salt
50 g äggvita

Bryn smöret och låt det svalna. Vispa upp äggvitan till vitt skum. Blanda allt det torra i en egen skål och tillsätt i omgångar tillsammans med smöret. Bred ut i formen till ett tunt lager (1-2 cm) och baka 175°C i 20–25 minuter.

Lingonbavaroise
150 g lingonpuré (mixa lingon och passera genom en sil. Väg det du får ut och tillsätt 10% socker)
60 g socker
2 äggulor
2 gelatinblad
100 g grädde
60 g kesella

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda lingonpuré, socker och äggulor i en kastrull och värm till 83 grader under noggrann omrörning. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikron. Rör ner i kastrullen. Ställ i kylen att svalna, men inte stelna.
Vispa grädden, och blanda med kesellan. Vänd ner i lingonblandningen. Bred ut jämnt över mandelbotten och ställ i frysen. När den stelnat, ta ut ur formen och skär upp i lagom stora bitar. Doppa kniven i varmt vatten så går det lättare att skära.

Vispad vaniljpannacotta
350 grädde
60 socker
1 vaniljstång
1 gelatinbladLägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp grädde, vaniljstång (även skalet) och socker. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikron. Rör ner i kastrullen. Fiska upp skalet från vaniljen. Ställ i kylen att svalna. När den är kall, ta ut och vispa den luftig. Häll upp i sprits och dekorera bakelserna. Toppa med något fint, exempelvis oxalis.frukostklubb_bakelse_9705

frukostklubb_0377

Jag är med i ett litet frukostgäng med falkenbergsvänner som träffas någon gång i månaden, oftast på Borgmästargården. Det är Rina Ratell (med lilla Marigel till höger) från Lis Mejeri, Lisa Lemke (kokboksförfattare, kock och driver hemmarestaurangen Prostens Pizza samt Aska BBQ i Skrea backe), Elenor Störby (bakom ljusen) som är stylist och Emma Gunnarsson (bakom palmen) som jobbar på Destination Falkenberg. Fast Emma är egentligen från Varberg, så idag ville hon ta oss med på en utflykt för att visa oss något av det finaste man kan hitta hos grannstaden i norr. Så här sitter vi bänkade på frukost hos Krickelin (Kristin Lagerqvist längst till vänster) och hennes kompanjon Miranda Johansson, som tillsammans driver butiken FGL, For Good Luck i de gamla mysiga brukslokalerna i centrala Varberg. Kristin bloggar ju på Elle Decoration, och jag har följt hennes blogg länge. Dels för de otroligt fina bilderna och inspirationen, men också för att hon verkar vara en genuint snäll och generös person som gärna lyfter fram andra omkring sig.

krickelin_miranda_5284

Kristin och Miranda berättade sin historia, om hur de byggt upp företaget tillsammans, utifrån sin passion för mode, stil och hållbarhet. I butiken och webbshopen finns mängder av vackra kläder som de själva designat och allehanda vackra föremål. Den mörkblå färgen i den stora butikslokalen påminner om Borgmästargårdens. Som att kliva in i en stor blå famn.

frukostklubb_mat_6288

Med det här gänget blev det väldigt mycket kloka saker sagda på kort tid, över mackorna och bakelserna som jag tagit med från Solhaga och Borgmästargården. Se Krickelins inlägg på bloggen om vårt besök, hon skriver så fint om det!

krickelin_paket_6506

Jag köpte ett par juklappar till mig själv. Tanken med butiken är att erbjuda en tidlös och hållbar basgarderob, plagg att nöta på i många år framöver. Jag köpte en superfin mörkgrågrön bomullskjol och en lång mysig sommarklänning i mörkblått. Alla kläder är färgade med naturmaterial och framställda på bästa möjliga sätt för miljön. Krickelin slog in i ett vackert paket. Älskar lampan!

verket_1581

Efteråt gick vi runt hörnet till Verket, som drivs av Mattias Svensson, kock och entreprenör som jag känner sedan tiden i styrelsen för Kulinarisk Resa Genom Halland.

verket_mat_3517

Jag åt vegetariskt, råraka med stark ost, ägg, och grönkål. Makalöst gott.

lisaburenius_0273

Därefter bar det av till Södra Näs, där konstnären Lisa Burenius har sin ateljé. Hon jobbar mycket med färg och abstrakta motiv inspirerade av naturen. Både akvarell och akryl. Jag ville ha allt! Måste bara bygga ett hus där tavlorna kan hänga först…

lisaburenius_1994

Vi blev alla förälskade i golvet, nerfläckat med färg från Lisas alla alster. Vår Lisa lyckades till och med halka på det, till Elenors stora förtjusning. Genast var allas kameror framme för att föreviga fadäsen. Hit måste vi komma tillbaka på målarkurs!

sara_sofia_8554

Efter att jag vinkat hejdå till frukostklubben var det dags för nästa stora händelse, jag fick besök av min kära vän Sofia The Star. Varje år i december tar vi på oss fjädrar, päls och pärlor för att åka den årliga turen till Gudmundsgården och under högtidliga former hämta hem julskinka och andra oumbärliga charkuterier till julbordet. Jag bar min fina mörkblå sammetsbasker med fjädrar som jag köpte i Edinburgh för ett par år sedan.

staysoft_6G8A4825

Och så ger vi varandra julklappar såklart. Sofia fick min hemgjorda tonicsyrup, en ögonkudde som jag sytt samt denna t-shirt från Lisa Burenius. Lisa gjorde dessa t-shirts under flyktingkatastrofen för ett par år sedan som en påminnelse till oss alla om att inte bli hårda, utan behålla vår empati vad som än händer. Viktigt att påminna sig om då och då.

sara_coaster_6G8A4817

Jag fick Sofias hembryggda öl, det var både lager och dubbel-ipa, samt en helt egen julvariant. Mycket spännande! I korgen hänger också en specialdesignad jultriangel fylld med valnötter. Och som inte detta vore nog medföljde ett helt paket coasters med jultema, sådana man kan hänga på näsan för lustig effekt. Därav det bistra uttrycket, men bakom coastern var jag väldigt glad! Kvällen fortsatte med Kulturskolans jullkonsert i Falkenbergs Kyrka där Myra var med och spelade flöjt. Och vi föräldrar satt tårögda. Ja, det var längesedan jag fick en dag fullspäckad med så mycket gott.

3 reaktioner på ”Finfika med frukostklubben

  1. Hej Ninnie, det borde vara lagom med ca 10×30 cm. Så att det bler en yta på ungefär 250-300 kvadratcentimeter. God jul till dig med! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s