Griljera julskinka

julmys6G8A4894

Vilken fin julafton. Efter att vi stängde bageriet igår fick jag verkligen kämpa för att hålla mig vaken. Konceptet uppesittarkväll är svårt för en bagare. Jag somnade redan vid nio och sov som en stock i tolv timmar. Julafton har vi firat med min bror Kaspar och vår mamma Bodil. Alldeles lagom med en liten och lugn tillställning, hela släkten kommer först på annandagen.

senap6G8A4866

Eftersom vi sover länge på julafton blir det sen frukost, och ingen organiserad lunch. Istället brukar vi ta en vörtmacka med julskinka på eftermiddagen, nygriljerad och ljummen. Jag tycker inte att man behöver göra några konstigheter när det gäller griljeringen, huvudsaken är att råvarorna är bra. Ni sparar väl brödsmulorna därhemma? Det räcker med en deciliter för att få ihop till julskinkan. Den här fina senapen får jag varje år av min mentor Birgitta, den är stark och söt – perfekt både för griljeringen och som topping på mackan.

1 dl ströbröd av god kvalitet
3 msk senap, stark och söt
2 ekologiska äggulor

brada6G8A4870

Skärbrädan som jag ärvt av mormor är en av mina bästa grejer i köket. Smulorna trillar ner på en bricka som man sedan kan dra ut och tömma. Jag sparar allt.

skinka6G8A4874Jag smetade in griljeringen på skinkans ovansida, och toppade med smulorna från skärbrädan. Sedan in i ugnen på ca 200°C i ca 20 minuter.

skinka6G8A4889

Skinkan är från Gudmundsgården, från djur som haft det bra.

skinka_ol_8619

Vi såg på Kalle Anka och käkade mackor. Jag kunde inte bestämma mig för vörtbröd eller kavring, så det blev en av varje. Med min kära vän Sofia the Stars utmärkta dubbel-ipa till.

gran_8630

Efter en god middag med köttfondue blev det dans runt granen och julklappar.

nattskinka6G8A4907

Framåt nattkröken åkte skinkan fram igen.

nattmat6G8A4903

Man kan liksom inte äta för mycket på julafton. Hoppas att ni är lika mätta och nöjda som jag, önskar er alla en god fortsättning!

2 reaktioner på ”Griljera julskinka

  1. Låter mysigt..här har också varit lugnt…Mätt blir man varje dag :D
    Snart åker sonen iväg och åker skidor, då blir här ännu lugnare- bara jag och mor..
    Äta och dricka lite gott och soffhäng…
    Önskar er en god fortsättning / Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s