Friterad fiskefilet

fiskefilet_6G8A4914

På juldagen är det enligt dansk tradition dags för den store julefrokost. Den går att jämföra med ett traditionellt svenskt julbord, många av rätterna är exakt desamma. I år tog vi ner ambitionsnivån på antalet delikatesser, för det slutar ändå alltid med att alla äter sig mätta på sill och fiskefilet innan vi ens har börjat fundera på skinka, småvarmt och ostar. Receptet på våra julsillar hittar du här.

Det är av yttersta vikt att ströbrödet är av bästa kvalitet. Jag började med att gå ut i bageriet och torka ett levainbröd i skivor i ugnen på 100°C värme i cirka två timmar. Sedan mixade jag dem till smulor – med hörselskydd på för det bullrar något förfärligt med hårt bröd i mixer.

fiskefilet_8645

Mamma fixade fileerna medan jag dukade och fixade med allt annat. Rödspättafiléerna vänds i vetemjöl med lite salt och svartpepper i. Sedan ner i vispat ägg och slutligen ett rejält lager ströbröd.

fiskefilet_fritos_8650

Och så ner i nya fritösen på 180°C i några minuter. Egentligen ska fisk friteras på max 170°C, men jag tycker faktiskt att det här blir bättre. Jag vill ha en rejält knaprig yta. Filéerna får sedan rinna av i en papplåda innan vi lägger dem på ett ugnsfat för varmhållning i ca 100°C tills det är dags för servering.

fritos

Denna fritös på tio liter från Expondo är nog ett av mina bästa inköp i år. Korgen rymmer fyra fiskefileer åt gången, och vi brukar passa på att göra många när vi ändå håller på eftersom de går bra att frysa in. Proffsutrustning är oftast inte så väldigt mycket dyrare än de som finns för konsumentmarknaden, och de håller ofta bättre. Så mitt bästa tips om du vill köpa en hushållsmaskin som du använder ofta – sök på restaurangutrustning istället.

Ni som läser min blogg behöver förresten aldrig fundera på om jag är sponsrad av någon. Jag är rädd om mitt oberoende, och skriver aldrig om produkterna i pressutskicken som kommer i brevlådan från olika företag. Det finns inga annonser här och jag tar inte emot gåvor eller erbjudanden om samarbeten som ställer motkrav på det jag skriver.

Nu är det inte alls så att jag tittar snett på influencers som gör sponsrade samarbeten, för den som gör ett arbete ska självklart ha betalt. Men jag är bagare i första hand och har min inkomst redan via bageriet. Bloggen finns här för att jag tycker om att skriva och kommunicera med alla er som bakar och läser. Så nu när jag berättar för er om min nya fritös är det för att jag verkligen gillar den och inget annat, bara så ni vet.

Möjligtvis borde jag kanske skriva någonstans att bloggen kan innehålla reklam för företag som jag driver, alltså Solhaga Stenugnsbageri och Borgmästargården Kafé & Konditori. Men på något sätt skulle det kännas konstigt, för det är inte mitt syfte. Företagen föddes ur den här bloggen, det vet ni som har hängt med från början.

fiskefilet_6G8A4920

Perfekt knaprig och gyllenbrun på rågbröd eller levain med smör, toppat med remoulade, svartpeppar och citron. Det var den absolut bästa fiskefilet jag har ätit i hela mitt liv. Och jag har ätit många!

En reaktion på ”Friterad fiskefilet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s