Ris à la mande i ugn

risalamande6G8A4962

Igår var det annandag jul, men här på Solhaga firade vi dansk julafton med storfamiljen. Ni vet hur svårt det kan vara att få ihop familjer så att alla kan vara med, här löser vi det genom att helt enkelt flytta om på dagarna. Ikväll blir vi tolv runt bordet, och enligt vår danska tradition äter vi gås eller anka. I år har jag fått tag på två praktexemplar av anka genom Anna som jobbade här på Solhaga tidigare.

risalamande6G8A4989

Till efterrätt blev det ris à la mande (som vi uttalar risalamang). Besläktad med svenska julbordets ris a la Malta. Min mamma brukar göra den genom att blanda risgrynsgröt, vispad grädde, hackad mandel, vanilj, sherry och gelatin. Detta serveras med varma konserverade körsbär, och någonstans i skålen gömmer sig en hel mandel. Den som får mandeln ska försöka gömma den så länge som möjligt och inte avslöja sig förrän i slutet av måltiden, då denne belönas med en särskild mandelgåva.

Vi barn brukade direkt rota igenom vår portion efter mandeln, och sedan låta den vara på grund av sherrysmaken. Så under åren har mamma och mormor dragit ner på just den ingrediensen för vår skull. Ändå har jag inte lyckats tycka om den riktigt, så i år tänkte jag prova att göra en egen, ugnsbakad variant för alla åldrar och smaker

Ris a la mande i ugn

risengrod00386

Börja med att koka gröt. Receptet har jag från min mormors kartotek, det är tur att hon var så noggrann med att dokumentera. Bara en sån sak som att hon hittade receptet i en svensk tidning 1982.

Jag kokar alltid dubbel sats, det behövs om det ska räcka till 12 personer:

3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
12 dl mjölk
1 vaniljstång

Koka ris, vatten och salt tills vattnet kokat in, cirka 15 minuter. Tillsätt urskrapad vaniljstång (samt skal) och mjölken lite i taget under noggrann omrörning, så att det hålls varmt hela tiden.

Sedan kan man koka i 40 minuter under omrörning tills gröten fått rätt krämig konsistens. Men eftersom det finns annat att göra än att stå vid grytorna i juletid så gjorde vi som min mormor lärt oss.

grotjacka_8655

Hon brukade alltid ställa grötgrytan i sängen och slå in den i täcket så att den fick laga klart sig själv under natten. På det sättet undviker man också risken för att det bränner vid i botten. Vi tog några handdukar och Antes täckjacka istället. Vid niotiden på kvällen slog vi in den i jackan.

grot_8659

Tolv timmar senare var det bara att röra om lite, så hade vi en krämig och fin gröt.

Nu till själva smeten:

1500 g risgrynsgröt
4 dl grädde
5 msk socker
5 stora ägg
300 g skållad och hackad mandel
1 hel mandel
salt

Vispa ihop ägg och socker, rör ner i gröten tillsammans med mandel. Smaka av med salt och socker. Glöm inte lägga i den hela mandeln. En jul glömde mormor det och det var kanske det största antiklimax vi upplevt under julfirande i vår familj.

Baka i ugnen på 200°C i 45–60 minuter. Prova med den sticka för att kontrollera att den stelnat.

risalamande6G8A4958

Jag serverade med vispad grädde, hackad rostad mandel och jordgubbssylten från i somras. Och ett glas sauternes.

dukning_6G8A4933

Jag hade dukat med finaste arvegodset. Duken närmast är från min mormor. Duken på andra bordet från Antes farmor. Den fina silverformen med tassar har jag hittat på loppis.

georgjensen6G8A4950

I lampan ovanför hänger putsade äpplen och ett julhänge från Georg Jensen.

servett6G8A4940

Förr i tiden broderade man som ungmö servetterna till brudkistan med sina initialer, och jag hette ju Sara Helldén innan jag gifte mig. Men i ärlighetens namn, jag har köpt dem på loppis. Undrar vilket namn och öde som döljer sig bakom bokstäverna.

alla6G8A4982

Det blev succé för den ugnsbakade Ris à la manden, samtliga runt bordet tyckte att det här ska vara traditionen från och med nu. Tyvärr hade jag slarvat med att hacka den hela skållade mandeln, så fyra kring bordet satt i slutändan med varsin hel mandel och gjorde anspråk på mandelgåvan. Det slutade med att vi fick dra lott.

juldans6G8A4994

Efteråt blev det dans runt granen. Alla valde varsin sång.

julklappar6G8A4996

Julklappar till alla barnen, och julklappsleken för de vuxna.

sara_susanna_8668

Jag och min syster Susanna. Julskål och god fortsättning på er allihop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s