En dröm till salu

tupp_6G8A3336

Tänker du att 2018 ska bli året då den stora drömmen slår in? Här får du mina bästa tips för en drömstart och en konkret möjlighet att bli en del av entreprenörskollektivet här i Slöingetrakten. Det är nämligen så att Andy och Jennie Staley som driver Elisgården i Boarp har bestämt sig för att sälja. Vacklande hälsa blev för svårt att kombinera med en stor gård, djur och odlingar och de letar efter något mindre.

utsikt6G8A3402

Så nu är gården till salu, med visningar i januari, se annonsen på Hemnet här. (Observera att det står i mäklartexten att det är närhet till Solhaga café, Hallands bästa! Det är när jag ser sånt som jag förstår att min egen dröm faktiskt har blivit sann.)

jennie_andy_6G8A3388

Jag hoppas så innerligt att någon tar över gården som vill driva den vidare i samma anda som Jennie och Andy. De flyttade in för tre år sedan och har sedan dess byggt upp en verksamhet med sommarkafé, djurskola, barnkalas och handelsbod med egna gårdsprodukter och vintagefynd. På instagramkontot @elisgard har man kunnat följa livet på gården och alla dråpliga historier om vilka hyss djuren hittar på.

sophie_myra6G8A3327

Gården är ett givet utflyktsmål när vänner med barn kommer på besök. I somras tog Myra och jag med Amanda och hennes dotter Sophie.

gris_andy6G8A3359

Vi hade anmält barnen till djurskolan, och efter en kort teoretisk lektion visade Andy runt bland djuren. Varenda djur på Elisgården har ett eget namn som de lystrar till.

farhage6G8A3371

Gården har ett gudomligt vackert läge, insynsskyddat och omgivet av grönskande kullar.

andy_alvin6G8A3378

Geten Alvin är en av huvudkaraktärerna på gården. Sophie matar försiktigt.

traktor6G8A3396

Skolan avslutades med diplomutdelning och en tur på traktorflak.

godis6G8A3405

Alla barn fick hembakta godispåsar med hem. Som ni ser är det stor omsorg om detaljerna.

kiosk6G8A3353

I den lilla kiosken kunde man köpa hembakt fika. Elisgården är den del av vårt lokala samarbete Slöingerundan, och gensvaret från publiken har varit överväldigande positivt. På Elisgårdens facebooksida flödar lovorden över det fina bemötandet och upplevelsen av att komma nära djuren.

dromvilla_8730

Svenska Dagbladet i morse. Drömmen om livet på landet verkar bli allt starkare ju mer urbaniserade vi blir. Halva svenska folket vill flytta ut, men gör det ändå inte. Kanske är det så att drömmar är till för att vara just drömmar för de allra flesta.

gp_artikel_0524

Nu är det exakt sju år sedan den här intervjun i Göteborgsposten. Det var bara några veckor kvar till öppning av Solhaga Stenugnsbageri och hade just provbakat i min nya stora ugn. Jag tyckte nog att jag hade koll på verkligheten, men i backspegeln fanns det egentligen ingen möjlighet att förutse hur min nya verklighet skulle bli. Det krävs nog ett ganska stort mått av risktagande och vilja att kasta loss mot det okända, och alla människor är inte gjorda för den sortens äventyr.

Här är mina tre bästa tips till dig som drömmer om att byta liv:

ante_bagarbarn_0465

1. Att ha en realistisk bild av vad det innebär för familjelivet. Jag rekommenderar varmt att vänta tills eventuella barn är större, om du inte har rejäl uppbackning från släkt och vänner. Max och Myra var 8 och 5 när vi startade, och var något så när självgående. Ändå har jag många gånger dragits med det dåliga samvetet över att inte kunna badda deras febriga pannor, eller följa med dem på alla aktiviteter. Men de har haft en väldigt närvarande pappa och en mamma som alltid finns i närheten ändå, och fått med sig mycket annat som är värdefullt. Umgänge med släkt och vänner kan också många gånger bli lidande, när verksamheten plötsligt kräver att man rycker in.

sara_tragar_1478

2. Att byta liv i ett läge där du är fysiskt och mentalt stark. Du kommer troligtvis att jobba mycket mer än heltid, på obekväma tider, och det kan dröja ett tag innan det blir någon semester. Och du behöver reservkrafter för att kunna ta dig igenom oväntade svårigheter. Jag tränade mycket åren innan, både kondition och styrka. Det räddade mig från de värsta krämporna, och sedan dess har jag bara blivit starkare. Den fysiska träningen byggde också ett självförtroende, jag visste att jag var på väg någonstans men inte riktigt vart. Det var en insikt som jag försökte vila i, och när jag sedan mådde som bäst stod det klart för mig att jag ville starta ett bageri.

ekonomi

3. Att ha en genomtänkt affärsidé och en stabil ekonomi. Ante och jag hade en lägenhet att sälja, och vinsten blev vårt startkapital. Jag gjorde research och skrev en genomarbetad affärsplan, blev beviljad företagsstöd från Länsstyrelsen och starta-eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Det gav oss en stabil grund att göra en rejäl satsning. Det är allt eller inget som gäller, samtidigt som risken inte får vara för stor. Ante hade kvar sitt gamla jobb, men gick ner i tid för att kunna backa upp mig med markservice och annat stöd. I värsta fall hade det slutat med att vi hade haft ett fullt belånat hus, det var den risken vi tog.

God ekonomi handlar inte bara om att ha kronor att betala räkningarna med, utan om den trygghet och säkerhet du både känner och utstrålar. Det kan ha en avgörande betydelse för hur du lyckas, särskilt i ett fall som vårt där många i omgivningen var skeptiska till hela projektet. Sju år senare har vi fått igen det vi satsat, vi har ökat och gått med vinst ända från start. Och det som samhället ställde upp med har vi betalat igen många gånger om i form av nya arbetstillfällen och framtidstro i Slöingebygden. Tänk att vi har bidragit med nästan sju miljoner i skatt de här åren, det är jag stolt över.

Om de här tre punkterna är på plats och du känner att det är dags – bara gör det! Jag som sitter på andra sidan drömstaketet kan skriva under på att det är en oslagbar känsla. Att få ge all sin kraft och bygga något som gör skillnad, det är livets mening för mig. Det är blod svett och tårar, men jag ångrar det inte en sekund.

2 reaktioner på ”En dröm till salu

  1. Älskar det där stället, hoppas som du verkligen att det blir någon som vill driva det vidare!!

    1. Fint att du delade Lisa, nu håller vi tummarna för ytterligare en duktig entreprenör till bygden! <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s