Chokladtarte med björnbär, lingon och italiensk maräng

 

Jag är fortfarande hemma krasslig efter nyår, men nu börjar jag bli riktigt rastlös. Smög mig ut i stora frysen nu på morgonen för att hämta hem den finaste förmiddagsfikan. Här har ni årets vinterdessert på Solhaga. Jag älskar kombinationen av det spröda chokladskalet, syrlig curd och söt krämig maräng på toppen. Du kan antingen göra en större paj, eller 10–20 mindre. Tarterna går fint att frysa in när du spritsat på marängen. Sedan kan du låta dem tina, och därefter ge dem sista färgen med gasbrännaren. Perfekt om du vill förbereda dessert i god tid till något festligt tillfälle.

Tartemördeg med kakao
100 g smör
2 g salt
70 g florsocker
30 g mandelmjöl
20 g kakao
1 ägg
30 g vetemjöl första omgången
140 g vetemjöl tillsätts senare

Mjuka upp smör med florsocker och salt i en hushållsassistent med vinge. Blanda sedan i mandemjöl, kakao, ägg, och första omgången vetemjöl. När det gått ihop, tillsätt det sista vetemjölet och kör ihop så kort som möjligt. Plasta in och låt vila i kyl över natten. Det går också bra att frysa degen om du vill spara den till en annan gång.

Kavla ut till cirka 3 mm och fodra tarteringar eller en större form med degen och nagga botten med en gaffel. Låt stå i kylen till nästa dag, då du bakar dem på 160°C i cirka 10–15 minuter.

Lingon & björnbärscurd
120 g osötad puré
240 g socker
240 g ägg
3 gelatinblad
160 g smör

Gör purén genom att mixa största delen lingon och lite björnbär till en slät massa. Passera genom en sil och väg upp så mycket du behöver. Koka upp i en kastrull.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten.
Vispa upp ägg och socker vid sidan av.
Ställ av purén när den har kokat upp och blanda med ägg och socker.
Rör om hela tiden så att massan blir homogen och äggen inte koagulerar.
Tillsätt urkramat gelatin vid 83 grader och därefter smöret. Häll upp i tarterna och låt stelna.

Italiensk maräng
50 g vatten
200 g socker
120 g äggvita

Koka upp socker och vatten till 120 grader, använd sockertermometer. När den kommit upp i 110 grader kan det vara dags att vispa äggvitan till ett hårt skum, men inte för hårt.
Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitan medan vispen går och fortsätt sedan vispa tills marängen är kall, känn på skålen. Häll upp i en sprits, och spritsa över tarterna och ge den lite lagom färg med en gasbrännare.

chokladtarte6G8A5057

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s