Solhaga före och efter renovering

01_butik6G8A3874

Med tiden är det oundvikligt. Alla platser där människor rör sig slits och förändras. Under de sju år som gått sedan vi öppnade har många medarbetare kommit och gått. Som fått idéer och genomfört dem, och med tiden gjort butik och bageri till ett lapptäcke som inte alltid hänger ihop. När jag tog den här bilden i somras var det med en kärleksfull blick på solen som tittade in genom dörren. Men tar jag på mina inredningsglasögon är jag inte lika förlåtande. Vad gör den illgula skylten i fönstret? Ramarna hänger snett och golvlisterna är smutsiga. Reklamlapparna på bordet till vänster ger ett rörigt intryck, liksom den tomma knäckebrödskorgen som står snett på den fina kaminen. Glaslyktan på bordet till höger passar egentligen inte i stilen, och förresten var bordet en provisorisk nödlösning som råkade bli kvar. Alltihop spretar.

Solhaga_inne_low_6G8A5294

Då finns det bara en sak att göra – flytta ut allt och börja om. Det har vi gjort nu under den senaste veckan, och nu är det äntligen klart!

03a_butik6G8A5189

Före. Det viktigaste med förändringen i butiken var att skapa bättre sittplatser. Solhaga var inte tänkt att bli ett kafé, från början hade vi bara soffan och det ovala bordet. Men med tiden märkte vi att fler ville fika, och vi fick höga poäng i White Guide Café. Så det blev ett bord till, plus ett pyttelitet i hörnet. Problem uppstod om ett sällskap på två personer slog sig ner i soffan, och det sedan kom en familj på fyra. Då fick paret vid bordet ibland dåligt samvete, gästerna började självmant byta plats för att lösa situationen. Eller också fick de fyra knö ihop sig framför hyllan bäst de kunde.

03b_butik6G8A5220

Efter. Soffan är kvar, tyget och kuddarna behövde en tvätt men annars är de fina tycker jag. Men nu har vi fyra stadiga bord med gjutjärnsfötter och bordsskivor i svart marmor, som går att sätta ihop eller flytta isär så att både små och stora sällskap kan få rum.

04_butik6G8A5171

Före och efter. Hyllorna på väggen rakt fram är borta. Istället har vi gjort plats för kaffe, äppelmust, mjöl och knäckepåsar i dörröppningen till höger, eftersom dörren bara används vid de få tillfällen då vi bakar i den gamla vedugnen.

05a_butik_6G8A5186

Före. Bakprylarna som haft sin plats vid den gamla stenugnen har tagits bort. Vi sålde mycket sådant i samband med våra kurser, men eftersom vi har paus i bagarskolan just nu så kändes det inte så relevant längre. Hyllan ser dessutom väldigt rörig ut.

05b_butik6G8A5223

Efter. Visst känns det mycket trevligare att sitta här? Stenugnen är nykalkad och vit, kaminen har fått en omgång svärta.

30_knackekorg6G8A5240

Den fyrkantiga knäckekorgen som inte passade är utbytt mot en rund, som jag hittade på Fynda i Falkenberg. Innerpåsen i linne har jag sytt själv.

30_strindbergslampa6G8A5246

Stilmässigt har vi tagit ett kliv bort från det rustika. För mig har det alltid varit viktigt att Solhaga inte blir för gulligt, shabby chic eller som jag brukar säga – för mycket näverlur. Inget fel på näverlurar. Men den här typen av ställe kan lätt glida iväg åt huckle, träskor och gamla bondska tråg, och där blir det en hårfin skillnad mellan rätt och fel. Den fina strindberglampan från Antikstället sätter en lite mer elegant prägel på det hela. Vasen fick jag för några år sedan i 40-årspresent av Anne Lang, vars nyöppnade vintagebutik jag skrev om häromdagen.

30_ljus6G8A5242

En klunga mässingsljusstakar ger både värme och ljus i hörnet. Glasvasen har jag fyllt med körsbärskvistar.

30_massingsljus6G8A5247

Alla ljusstakar i mässing är inköpta på Antikstället här i Slöinge, som jag berättade om igår.

30_iittala6G8A5281

Men här finns också moderna inslag för att bryta av. Ljuslyktorna Kastehelmi i grått och sand från Iittala, inköpta på Adde Lundberg i Falkenberg.

30_lampa6G8A5287

Och över alltihop lyser den fina 40-talslampan med vackra prismor från Antikstället.

09_butik_nelli6G8A5299

Många kunder blev lite oroliga när de hörde att vi skulle renovera. Ni ändrar väl inte för mycket? undrar de. Nejdå, vi har medvetet valt att ta det försiktigt. Väggkulören NCS 2005-Y30R är exakt den samma, bara uppfräschad med ny linoljefärg. Just kulören är en av de vanligaste inredningsfrågorna vi får.

07_butik

Före och efter. Jag har egentligen aldrig varit så förtjust i den gamla lampan över disken. De laxrosa skärmarna känns lite för tantiga helt enkelt. Det blev mycket stiligare med jugendlampan från 30-talet, även den är inköpt på Antikstället. Vi har kompletterat med några spotar också så att allting på disken blir bättre belyst. En fin förändring är också den specialbyggda hyllan till höger, så att äppelmust, kaffe, müsli och annat gott kunde flyttas bort från fikaborden och närmare kassan.

30_Vaser6G8A5252

Fina silvervaser från Lettlandshjälpen.

30_vas6G8A5257

Glasvasen med midja av mässing har jag hittat på EM möbler i Varberg.

40_briocheskylt6G8A5265

Nu är vi inne på detaljer, men viktiga sådana. Hela skyltsystemet är uppdaterat och utskrivet på lite lyxigare varmgrått papper.

06_butik6G8A5167

Före. Det ovala bordet var fint, men tyvärr så snett att det inte gick att ställa dit en cappuccino med ytspänning. Och de lösa stolarna tycktes alltid stå ivägen. Efter. Bordens underreden är av gjutjärn, modellen heter Africa och kommer från AZ Design. Bordsskivorna har vi måttbeställt från Granitbolaget i Varberg. Eftersom det är lite trångt har vi ställt fyra gedigna fällstolar i hörnet istället. De tas lätt fram vid behov, när det ska sittas mittemot och på kortsidorna.

30_vaser6G8A5250

Vi har fått innanfönster till butiken, för att kondensen inte ska förstöra träet och skapa lite mer ombonad stämning i butiken. Vintertid får vi inte plats med blomkrukor, men tack vare några småvaser i nysilver från Lettlandshjälpen kan det få blomma i fönstren ändå.

40_fika6G8A5267

Men skyltar, vaser och lampor i all ära. Den verkliga revolutionen har ägt rum innanför de fina etsade glasen, i rummen där vi jobbar från tidig morgon med att skapa allt detta.

50_tragarhornet

Före och efter. Det är mycket värme och fukt i ett bageri. I rummet där ugnarna står samlas ånga och damm vid taket och det blir med tiden väldigt mycket bruna avlagringar som ni ser på bilden till vänster. Men från och med nu hoppas vi att det ska förbli lika fint som till höger där det är nymålat och rent.

50_ugnskapa6G8A5205

För att luften ska bli lättare och renare att andas har vi investerat i en större fläktkåpa som Falkenbergs Plåtslageri har specialbyggt. Nu ska värme och fukt ut, det blir bättre rotation på all luft härinne. Över en natt blev vår arbetsmiljö hundra gånger bättre.

50_diskkapa6G8A5206

Inte lika tjusiga inredningsbilder som tidigare i detta inlägg, men för mig är detta fantastiskt. Kåpa även över diskmaskinerna driver ut fukten då maskinerna öppnas.

50_bakbord6G8A5215

Allting städat, rent, nymålat och på sin rätta plats för att vi ska kunna lägga all kraft på bakningen. Det känns som ett helt nytt bageri.

6G8A5324

Färdigt lagom till min födelsedag igår dessutom. Ante och jag tog en premiärfika tillsammans med Andreas och Tommy från Lilla Sur Hantverksbageri i Göteborg, som var på väg hem efter inspirationsresa till Köpenhamn. Ja, det var en minst sagt ansträngande vecka, men jag är så glad att allt gick enligt planen och att vi hade roligt under tiden också. Känns fint att lägga penslarna åt sidan för ett tag, imorgon bakar jag igen!

11 reaktioner på ”Solhaga före och efter renovering

 1. Blev så fint! och tack för dina ord idag. Kände oss lite som två skitisar som satt och fikade trötta och dana men glada :) . och semlan var klart den goaste jag ätit i hela mitt liv! mums!

  1. Det var så lite, Ulrica, förstår att det varit svåra dagar för er! <3 Vi ses igen! :)

 2. Hej!!!
  Sååå fint det ser ut, fantastiskt bra jobbat!
  Var har ni fått tag på borden med svarta marmorskivorna? Är på jakt efter något liknande…!
  Hoppas på tillfälle att kika förbi, det är så länge sen! Kram och ha ett riktigt framgångsrikt 2018! :-)

  1. Tack Jessika, kul att höra från dig! Bra fråga, jag lägger till info i texten. Bordens underreden är av gjutjärn, modellen heter Africa och kommer från AZ Design. Bordsskivorna har vi måttbeställt från Granitbolaget i Varberg. Vi ses! :)

 3. Så otroligt fint det blev! Var alldeles för länge sen jag var in till er, måste jag nu 😀. Verkligen fint. (Får man ge ett litet litet tips? Gör det ändå 🙈). Draperiet, om ni har ett enfärgat ist så framhävs de vackra färgerna i flaskorna och påsarna i hyllorna till vänster och de underbara färgerna och fina mönstren i soffa och kuddar, bara ett tänk. Förstår verkligen att det blev härligt för er att vara i själva bageriet också, lika roligt att se det som cafédelen tycker jag 😊. Trevlig lördagkväll!

  1. Hej Camilla, klart att du får tipsa! :D Jag har faktiskt funderat på det också, för draperiet blev för kort när vi tvättade det. Och soffans tyg är också inne på sista versen, så det blir nog ett byte innan sommaren. Ha en fin lördag du med!

 4. Wow, vad fint det blivit!! Vilket jobb ni gjort, är ju inte helt enkelt att måla med linoljefärg. Imponerande!!

  1. Tack Birgitta! Nej, det är lite speciellt med linoljefärg, men när man väl börjat med det vill man inte jobba med något annat sedan. Det är så meditativt att stå där och stryka tycker jag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s