Vårsol över ökensand

 

okensand6G8A5472Idag har jag varit ledig. Men eftersom Ante och jag ändå skulle på bankmöte passade vi på att köra leveransen tillsammans in till Falkenberg i morse. Sista stoppet är nämligen Borgmästargården, och det finns ingen bättre start på dagen än ledig frukost i lugn och ro. När vi kom stod Mia och gjorde ökensand, min absoluta favorit bland småkakor. Receptet är från Jan Hedh, men i Borgmästargårdens version med brynt smör och emmer.

Ökensand
ca 20 kakor
200 g smör
66 g socker
6 g vaniljsocker
230 g vetemjöl
30 g emmer (undrar om inte svedjeråg hade passat väldigt bra, det ska jag prova nästa gång)
4 g bakpulver

Bryn smöret i en kastrull. Häll över i en bunke, låt svalna och kyl sedan ner.
Blanda de torra ingredienserna, och kör ihop med det kalla smöret så kort tid som möjligt i en assistent med vinge.
Kyl ner degen en stund så blir den lättare att forma. Dela den i två bitar, och rulla ut till längder, ca 3 cm i diameter. Dela varje längd i ungefär 10 bitar, så att varje kaka väger 20–30 g.

tryck_9027

Ställ de runda kakbitarna på en plåt. Tryck till med tummen och pekfingret på höger hand, och pekfingret på vänster hand. Mia visade greppet medan jag tog bilden, och jag fick lova att publicera en svartvit version. Vinterbleka och lite lätt rosafärgade bagarhänder gör sig verkligen inte på bild. Man förstår varför det finns handmodeller.

okensand_plat6G8A5447

Baka i 180°C i 10–12 minuter eller till lite lätt gyllenbrun färg i kanten.

okensand_sol6G8A5461

Som sanddyner i en öken, och så möra att min svarta klänning blev full av gyllene sandkorn.

okensand_sol6G8A5453

Vårsolen lyste in på det där sättet som får en att vakna till liv och vilja putsa fönster. Och vaser.

bmg6G8A5474

Kanske var det solen som lyste upp oss alla. Tilda, Emma och Annsi var på så gott humör att jag inte kunde få dem att stå still. Det fick bli en suddig ögonblicksbild från en helt vanlig morgon på Borgmästargården.

semmelgrot_9035

Ante och jag åt semmelgröt till frukost. Receptet på borgmästargårdens gröt hittar du här. Idag med en klick mandelfyllning, spritsad yoghurtgrädde, rostad mandel och en trekantig veteskorpa som lock.

yoga6G8A5483

Jag vill passa på att tacka för alla fina reaktioner jag fick på det här inlägget om att inte åka till Stellagalan. Jag mår bättre för varje dag som går, och har vissa rutiner som jag försöker hålla mig till för att fortsätta åt rätt håll. Uppladdningen inför sommaren har börjat, och för att hålla en hel säsong av stenhårt bagarjobb måste kroppen vara i toppform. Förra året var jag för trött för att träna som jag brukar. Men nu har jag kommit på fötter och till min stora glädje funkar det nu att konditionsträna varannan dag. Jag har hållit igång i tre veckor nu och känner mig starkare. Och dagarna däremellan blir det yinyoga som jag gör hemma framför kaminen, jag har två olika program som min yogalärare Ulrika TorgnysdotterRikini Yoga har satt ihop speciellt åt mig. Min spellista finns på Spotify.

Yinyoga innebär att man stannar länge i varje position och får en stretch som går på djupet och löser upp spänningarna som kommer efter långa och intensiva dagar med mycket spring och tunga lyft.

macka6G8A5477

Maten gör också sitt för att höja vinterhumöret. Till lunch äter jag nästan alltid en macka med det som råkar finnas i Solhagas kyl. Idag blev det levain med grönkål, sallad, örtmajonnäs, nötbog, blomkålskräm, picklad lök och morot och jordärtskockschips.

Och nu, som alltid på torsdagkvällar sitter jag på Kulturskolan och väntar på att Myra ska spela klart med flöjtensemblen. Jag är så otroligt glad för min taktik att inte ha några extra aktiviteter inbokade, det räcker gott med allt som barnen har för sig. Det är så mysigt att sitta här och blogga i ett hörn och höra musiken på andra sidan väggen.

Men jag får stålsätta mig varje dag, för det dyker alltid upp frågor som jag blir frestad att svara ja på. Bara idag har jag tackat nej till en intervju och ett studiebesök. Det är många som vill höra mig berätta om mitt företagarliv, om utmattningen och hur jag hanterar den. Men jag tror att den bästa förebild jag kan vara nu, är att hålla det löfte jag gett mig själv och fortsätta vila ända till hösten. Och att låta mina lediga dagar få vara just precis som den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s