Mina tre bästa frukostmackor

avkokadomacka6G8A5542

En fråga jag ofta får är denna: Varför är du inte tjock, du som har ett bageri? Äter du inget bröd? Jo, absolut, jag älskar bröd och äter massor varje dag. Man blir inte alls tjock av det kan jag avslöja. En stadig frukost med hantverksbakat bröd är inte alls någon kolhydratkatastrof, det är den mest mättande och näringsrika start på dagen du kan tänka dig. Gärna i kombination med ett kokt ägg.

Här kommer mina topp tre frukostmackor.

baguette_6G8A5566

1. Baguette med Gudmundsgårdens salami. Baguette är en klassiker, jag tröttnar aldrig på den. Det första jag gör på morgonen är att gå till brödhyllan och kolla vad som är finast för dagen. Om baguetten ser bra ut så tar jag den direkt. Idag var den inte så fin, lite underjäst. Det är jag själv som gjorde degen, kanske var jag inte riktigt skärpt nu efter influensan och allt. Efter mitt arbetspass igår gick jag hem och somnade som en sten, så jag får förlåta mig själv för att jag inte var på topp.

valnot_6G8A5567

2. Valnötsbröd med bondost från Skrea Ost. Eller med avokado som på bilden längst upp. Det nya valnötsbrödet är på samma deg som kvarnbrödet, alltså ett handknådat bröd. Det håller sig gott i flera dagar, helt otroligt vad gott det är. Jag tycker nästan att det är bäst dag två, när det har mognat. Då kan man också skära det i lite tunnare skivor, vilket jag gillar.

honung_6G8A5569

3. Rostat vallmobröd med ljunghonung. Ibland försöker jag berätta för mina barn hur bra vi har det som bor granne med ett bageri. Ni anar inte hur ofta jag får klagomål på frukostmenyn, mackor är ju så tråååkigt! Kan vi inte få fil och flingor eller mannagrynsgröt? Men i morse överraskade jag dem med min egen barndomsklassiker, som jag ätit varenda morgon ända tills jag flyttade hemifrån. I min familj var man först tvungen att äta en skiva tyskt lantbröd med ost. Sedan fick man den här efterrättsmackan. Det är särskilt viktigt att det är ljunghonung på, den lite mörkare med sin säregna smak, och man får inte snåla med smöret.

frukost_6G8A5573

Mackan gick hem, men när det var dags för fotografering försvann barnen snabbt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s