Nominerade till Årets Bageri 2018

solhaga_alla6G8A6563

Idag kom beskedet att vi är nominerade till Årets Bageri i White Guide Café. Vi har varit nominerade två gånger tidigare, 2015, 2016 och nu 2018. För 2017 var ju ett mörkt år. Vi tappade en poäng i guiden, åkte ner från mästarklass till mycket god klass, och blev inte nominerade i någon kategori. Vi hade haft en tung vinter med publicitet kring Solhaga och fackförbundet Livs. Hela cirkusen slutade med utmattning för min del, och det är klart att det påverkade bageriet på många sätt.

När jag kom tillbaka bestämde vi oss gemensamt för att återta platsen bland de allra bästa. Vi kavlade upp ärmarna och jobbade stenhårt på att bli bättre. Arbetsglädjen kom tillbaka, och jag tänkte inte så mycket på att det faktiskt skulle kunna lyckas. Men tänk att det blev så! Jag var iväg och fotade mat på gamla brödrester hos Johan BlidbergLis Mejeri när Elin ringde från bageriet och bubblade av glädje.

De andra nominerade till Årets Bageri är Café Leve i Malmö, Lillebrors Bageri i Stockholm, Bageri Petrus i Stockholm (vinnare två år i rad), och Söderberg & Sara Stenugnsbageri i Ystad. Resultatet presenteras den 14 maj på Stora Teatern i Göteborg.

Jag tänkte fira den här nomineringen genom att berätta för er om några personer som är väldigt delaktiga i att det går bra för Solhaga, nämligen de som är fast anställda här. Ni har ser dem då och då i förbifarten här på bloggen. Men de förtjänar att hyllas ordentligt, för det här har vi gjort tillsammans. Tack givetvis också till Anima, Irma, Beatrice och Ante som också hoppar in då och då!

elin_6G8A3850

Elin Johansson, 26, bagerichef, bagare och konditor. Började jobba på Solhaga sommaren 2015 efter att ha tagit gesällen på YRGO i Göteborg. Är sedan tidigare också utbildad guldsmed och jägare. Har ett stort intresse för natur och odlar mycket själv hemma. Numera är Elin min högra hand. Hösten 2016 blev hon bagerichef och är den som ansvarar för det kreativa, recept, inköp, rutiner och planering av all bakning. Så här säger hon själv:

Det är svårt att sätta ord på hur jag känner för det här jobbet, för det är så mycket. Jag är uppväxt på gård och tänker mycket på alla led, från hur bonden har odlat spannmålet, till vad vi gör. Bageri är så mycket större än att bara baka bröd, det är ett helhetstänk. Att respektera hela kedjan på något sätt. Det är samarbetet med andra entreprenörer som gör Solhaga till vad det är, vi lär oss hela tiden av varandra. Under de här åren har jag till exempel fått lära mig så mycket om kaffe av Daniel på Slöinge Kafferosteri, om odling från Mikael på Ugglarps Grönt, och många fler. Jag gillar också friheten vi har, om man kommer på en idé är det bara att köra. Misslyckas det så lär man sig något, eller upptäcker nya saker.

nelli_6G8A6505

Nelli Amnebjer, 22, butikschef och barista. Började hos oss sommaren 2016 och har ett brinnande intresse för allt som har med mat, dryck och hantverk att göra. Är särskilt intresserad av kaffe och har gått flera baristakurser. Med tiden har hon också blivit väldigt bildad inom bageri, och kan numera köra ett trågarpass, slå upp bröd och vara med och göra alla möjliga sorters kondis.

Om Elin är min högra hand så är Nelli den vänstra. Det senaste året har hon gått i min egen entreprenörsskola och lärt sig alla delar av företagandet, vi har varvat teori med praktik. Hon sköter numera alla inköp till butiken, planering, rutiner, grafiskt arbete med skyltar och ettiketter, schemaläggning och rekrytering av sommarpersonal. Hon är dessutom otroligt kreativ i kallskänken och hittat på den ena fina skafferimackan efter den andra.

Jag tycker väldigt mycket om att stå i butiken och prata med gästerna om hur vi gör, att berätta om råvarorna och hantverket. Att få inblick i alla delar av entreprenörsskapet, hur varje liten detalj gör skillnad för helheten. Jag var inne på att plugga till något helt annat när jag började här, och tänkte att maten bara skulle vara en hobby för mig. Men det gjorde stort intryck att träffa folk som valt sina yrken utifrån ren glädje och passion. Jag insåg på något sätt vad bra mat är, och att det är något man faktiskt kan jobba med. God mat som är gjord på ett bra sätt är det bästa som finns. En dag vill jag ha mitt eget ställe. 

hanna_6G8A6525

Hanna Myrén, 32, kock, fotograf, bagare och konditor. Jobbar på Solhaga sedan januari 2016, just nu mammaledig på deltid med lilla Märta, 6 månader. Har tidigare jobbat i storkök och som fotograf, utbildade sig till bagare på vuxenutbildningen i Falkenberg. Hon är helt suverän inte bara på bakning utan också på att möta kunderna, jag blir alltid på så gott humör av att höra hur hon jobbar i butiken.

Jag vill jobba med något jag verkligen kan stå för, som är äkta vara och riktigt hantverk. Bröd måste ju vara livet? Jag tycker om att vi tänker på alla led i processen, från odling till färdig måltid. Bröd har alltid intresserat mig, det är fascinerande att resultaten kan bli så olika beroende på hur man gör. Jag är ganska ombytlig och rastlös av mig annars, men det här blir aldrig tråkigt. Vi försöker styra processen med handpåläggning och små justeringar, man får alltid vara på tå. Jag gillar att stå i kassan också och berätta om det vi gör, vore det inte för alla de rara fina som kommer hit så hade vi ju inte varit något. Solhaga för mig är öppenhet, ärlighet och väldigt mycket glädje i hantverket. Det syns i hela ledet, hur vi utvecklas tillsammans i gruppen och med de andra företagen runtomkring.

rosa_6G8A6494

Rosemary Ibharere, 21 år, bagare och konditor. Började jobba på Solhaga i juni 2017, efter att ha tagit gesällen på YRGO i Göteborg. Jag har aldrig träffat någon som lär sig så snabbt som Rosa, hon är helt fenomenal. En otroligt ambitiös och kreativ person med mycket värme och humor under den stenhårt fokuserade ytan. Hon ligger konstant i tävling med sig själv, om att alltid bli bättre och snabbare.

Jag tror aldrig jag har mått så bra som av att jobba i den här gruppen. Jag gillar att det finns en strävan, det finns ingen här som nöjer sig. Det är en rörelse framåt hela tiden. Samtidigt som det är en väldigt tillåtande stämning, man stöttar varandra även när det går snett. Det peppar mig också till att hela tiden bli bättre. Jag har alltid haft brödet som huvudfokus, men just nu är mitt fokus att utvecklas när det gäller kavlade degar, jag älskar att jobba med det. 

karin_6G8A6307

Karin Ring, 42, butik och administration. Karin var den enda i gänget som inte jobbade idag, därför blir mitt porträtt på henne från i går kväll då vi var på middag hemma hos henne och familjen i Skäpparp (mer om det i ett kommande inlägg). Här testar hon att steka strömming i tre olika sorters ströbröd från Solhaga, vilket säger något om hennes karaktär. Det är alltså en husmor av rang vi har att göra med, och jag är så otroligt glad att hon varit med på Solhagas resa ända sedan första sommaren 2011. Hon varvar halvtidsjobbet på Solhaga med sina många intressen och engagemang – politiskt, kyrkligt, och som nämndeman i Halmstad Tingsrätt – och inte minst på gården hemma med make, fyra barn, höns och katter. En multitaskande, levnadsglad person med rymligt hjärta och nära till skratt.

Jag tycker om gränslösheten, som gör Solhaga till vad det är. Det finns ett fritt resonemang kring bakbordet om allt möjligt, det kan skifta från produkter och falltal till klimatkris och livet i stort. Där kommer idéerna till allt möjligt som vi provar, och det finns ingen som säger att ”det där går inte” eller ”så här har vi alltid gjort”. Inställningen är att vi går framåt hela tiden. Vi influeras av både trender och traditioner, och tolkar dem på vårt sätt. Just att vi pratar ihop oss så mycket har format en kärna av gemensamma värderingar som gör att vi blir väldigt tydliga utåt. Vi vill göra det bästa för kunderna och den här planeten. Därför är det väldigt sällan som någon ifrågasätter våra priser, eller varför de ibland får stå i kö eller vänta lite extra på något. Det är värme och respekt som går åt båda håll. 

nelli_rosa6G8A6531

Ja vad säger man, det här laget alltså. Människor med hjärta som vill lära sig allt och inte ger sig förrän det blir perfekt. Jag älskar det.

6 reaktioner på ”Nominerade till Årets Bageri 2018

  1. STORT GRATTIS TILL NOMINERINGEN! HÅLLER TUMMARNA FÖR ER. KUL ATT FÅ LÄRA KÄNNA ER LITE MER. LYCKA TILL!

  2. Grattis till nomineringen !
    Finns inget café i Sverige, som matchar Solhaga.
    Alltid och då menar jag alltid, den bästa kvaliteten och smaken.

    1. Hej Klas, det var otroligt fina ord, tusen tack! Det värmer ett bagarhjärta. <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s