Ny lag om personalliggare slår mot familjeföretag på landsbygden

sara_DSC4541

De senaste dagarna har den uppdaterade lagen om personalliggare blivit ett hett debattämne i Företagarsverige. (Läs Jeanette Bohmans debattartikel i SVD den 17/5, samt Skatteverkets svar med replikskifte den 23/5).

Från den 1 juli räcker det inte med att anställda inom restaurang, bygg och andra branscher skriver in sig i liggaren i början och slutet av sina arbetspass. Nu vill regeringen att även vi som äger företagen, våra äkta hälfter och barn under 16 år ska registrera så fort vi utför minsta lilla syssla som kan tolkas som verksamhet. Om vi gör fel blir det avgift på 12500 kr plus ytterligare 2500 per person som inte är inskriven i boken när Skatteverkets kontrollanter oanmälda knackar på.

För många företagare är detta inget större problem, och vi är alla med på det goda syftet – att svartarbete ska motverkas. Man går till jobbet, skriver in sig. När man går hem skriver man ut sig, klart.

Men så finns det en grupp företagarfamiljer, framför allt på landsbygden, som inte kan gå hem från jobbet – eftersom vi bor där. Själv driver jag sedan sju år tillbaka Solhaga Stenungsbageri och kafé i vårt hem i halländska Slöinge. Vi har fem anställda i lågsäsong och mer än dubbelt så många i högsäsong. Verksamhet pågår från 04 på morgonen till 19 på kvällen, varje dag året runt med få undantag. Familjen är närvarande dygnet runt och vi går in och ut ur tjänst beroende på vad som krävs just för stunden. Jag känner många familjer häromkring som jobbar just på detta vis.

Från den 1 juli kommer stora delar av vår existens att kretsa kring om vi föräldrar och våra två barn på 15 och 12 är verksamma eller inte – och huruvida detta stämmer med personalliggaren i varje givet ögonblick. Det får tråkiga konsekvenser för både oss och företaget.

Jag ringer Skatteupplysningen och frågar olika handläggare om hur vi ska hantera några typiska exempel ur vardagen.

När jag går ut i bageriet på morgonen för att göra frukostmackor till barnen innan jobb och skola, är jag då verksam?
Ja, det spelar ingen roll att du har ett privat syfte. Om du befinner dig i bageriet kan kontrollanten tolka det som att du är verksam.

Min man Ante har ett annat jobb men arbetar mest hemifrån, oftast i kaféets lokaler. Om en gäst råkar be honom om mera kaffe, måste han först skriva in sig i boken, och sedan skriva ut sig, oavsett hur kort hans arbetsinsats är?
Ja, det spelar ingen roll hur kort insatsen är. Han måste skriva in sig.

Familjer med den här sortens livsstilsjobb har inte alltid någon början och slut på sina arbetspass, man jobbar lite här och lite där. Måste vi skriva in och ut oss ur boken 10-20 gånger per dag beroende på om vi ägnar oss åt verksamhet? Det står att man måste skriva ut sig om man är borta från verksamheten längre än en ”normal” rast. Hur lång är en normal rast?
Handläggare A: Du måste skriva ut dig om du vet att du ska vara borta mer än… ja en normal rast är väl max en timme kanske.
Handläggare B: Det räcker med att du skriver in dig på morgonen, och skriver ut dig på kvällen, däremellan kan du ta rast på obestämd tid.

disk_6672

Min tolvåriga dotter Myra kommer hem från skolan, och på väg in i bageriet för att säga hej passar hon på att plocka med sig lite disk efter fikagäster på verandan. Vad händer nu om kontrollanten kommer på henne med att hjälpa till?
Då är hon verksam, och det kan bli en avgift. Oavsett om hon får lön eller inte.
(Här måste jag protestera även i egenskap av förälder. Tänk er skulden hon skulle känna över att ha försökt hjälpa mamma på jobbet, men istället orsakat oss en oväntad utgift på 15 000 kr. Nu måste jag alltså lära mina barn att sluta hjälpa till sådär spontant.)

Kan jag skriva in barnen i personalliggaren på morgonen och skriva ut dem på kvällen för säkerhets skull? 
Ja, om ni är på plats. Men om ni till exempel åker iväg och badar måste ni skriva ut er. 

BMG_disken

Jag driver även ett annat bolag, Borgmästargården Kafé & Konditori i Falkenberg dit vi levererar bröd varje morgon. Det händer att jag stannar kvar och tar ett handtag om mina kollegor behöver hjälp. Måste jag skriva ut mig innan jag åker iväg dit?
Nej, inte om det är ett kortare stopp och du är tillbaka inom en halvtimme. Men blir det en längre stund får du ringa till Solhaga och be någon annan skriva ut dig. Och du måste vara inskriven i Borgmästargårdens personalliggare eftersom du då är verksam där.

Jag sitter ofta i arbetsrummet hemma och jobbar. Räknas det som verksamhetslokal, och måste jag ha en personalliggare där när jag jobbar med bloggen och bokföringen?
Handläggare A: Du måste skriva in dig i personalliggaren ute i personalens omklädningsrum i gårdshuset, eller också kan du ha en egen personalliggare i ditt arbetsrum hemma.
Handläggare B: Du måste inte ha någon personalliggare för arbete i hemmet.

På kvällen går Ante och jag som vanligt ett varv runt huset. Vi ser att blommorna i vaserna på borden i kaféet behöver bytas ut och att fåglarna har varit framme och bajsat på möblerna. Måste vi nu skriva in oss i personalliggaren innan vi går loss med trädgårdssax och trasa?
Handläggare A: Trädgårdsarbete räknas inte som verksamhet, men det är klart… sätta i nya blommor och torka av borden är ju verksamhet och då måste man skriva in sig.
Handläggare B: Inte om ni gör något på fritiden efter arbetspassets slut. Fast jag förstår ju att ni inte har någon fritid i vanlig mening så det här blir svårt. Det låter inte rimligt att ni ska vara inskrivna då. 

Handläggarna på skatteupplysningen blir osäkra när jag ställer mina frågor, de förstår att det blir orimligt och ber mig dröja för att fråga mera erfarna kollegor. De kontaktar även dem som jobbar med kontroll för att synka sina svar. Men trots att de gör sitt bästa för att räta ut mina frågetecken är svaren ibland de rakt motsatta. Det är fortfarande oklart hur jag ska hantera olika situationer för att undgå de höga avgifterna, och det är kontrollanterna som har tolkningsföreträde.

Framför allt undrar jag – varför är det så viktigt att Skatteverket har tillgång till den här informationen? Det måste verkligen vara väl motiverat om våra liv ska påverkas i den här utsträckningen, eller hur?
Handläggare A: Jag har inget svar på det.
Handläggare B: För att motverka svart arbetskraft.
Fast jag kan ju per definition inte jobba svart i mitt eget företag?
Nej, det är klart. Du får fråga politikerna om hur de har tänkt.

Jag letar först efter svaret i den 85 sidor långa propositionen 2017/18:82. Sedan ringer jag finansdepartementet och får prata med ett kansliråd, som var med redan på 00-talet då lagen om personalliggare togs fram. Jag beskriver problematiken, och ställer frågan:

Ni som arbetat fram lagen, har ni tänkt på vad den innebär rent praktiskt för alla småföretagare som bor på sina jobb?
Nja, det kan väl inte vara särskilt många som bor i sin restaurang? Det är nog inte utrett, det är ingen som har tänkt på det. Det är väl bortom vår fattningsförmåga får jag erkänna.

Bara på ordvalet inser jag att glappet mellan den lagstiftande makten i Stockholm och oss som lever företagarliv på landsbygden är större än jag trodde. Hur är det möjligt att helt förbise stora delar av besöksnäringen med alla bed & breakfast, gästgivaregårdar, pensionat, hemmakrogar och gårdskaféer? Räknar man in ägarnas familjemedlemmar blir det många som berörs. Och då har jag inte ens börjat räkna upp andra branscher som omfattas av samma regelverk och där problematiken torde vara densamma.

Men varför är det så viktigt att även ägare med familj är inskrivna i personalliggaren? När och hur länge vi jobbar har ju ingen koppling till skattefusk?
För att reglerna om personalliggare har missbrukats, vid kontroller händer att de som jobbar svart påstår sig vara ägare. Då blir kontrollen enklare om alla är inskrivna, och då hinner vi också genomföra fler kontroller.

Okej, det handlar alltså om att underlätta för kontrollanterna, så att de slipper kolla upp om någon är ägare eller inte. Men är det skäl nog att vända upp och ner på tillvaron för en majoritet av skötsamma företagare?
Ja tyvärr är det nödvändigt att det är så. Alla regler om skärpt kontroll innebär att de som bara gör fel en enstaka gång kan råka illa ut. Men det blir generellt så att alla får en bättre chans eftersom kontrollerna motverkar skattefusk och osund konkurrens. De som fuskar ska vara rädda för att bli upptäckta.

Fast vet ni vad? Jag skulle tro att fuskarna är de som är minst rädda för Skatteverket. Det är alla vi andra som lever i skräck för att göra fel. Tänk om en anställd eller mitt barn missar att skriva ut sig, använder blyertspenna eller begår något annat formaliafel? Det finns en del hårresande exempel på hur nitiska kontrollanter har agerat. Ska förhållandet mellan myndigheter och företagare bygga på rädsla och misstänksamhet?

Det som också skrämmer mig är att lagar införs, utan att myndigheterna kan förklara hur de ska efterlevas. Att man först använder luddiga begrepp som ”normallång rast” – och sedan förbehåller sig rätten att tolka fritt och ta ut höga avgifter utan att det ens finns misstanke om skattebrott. För mig är det David mot Goliat. En maktobalans som inte känns värdigt ett rättssamhälle.

blomvas_6G8A3221

Arrangera blommor i vas på kaféborden, räknas  det som privat trädgårdsarbete eller är det kaféverksamhet? Vi får hoppas att skatteupplysningen och kontrollenheten kan prata ihop sig och ge glasklara svar lagom till att den nya lagen träder i kraft den 1 juli. Och att regeringen kan tänka sig att ändra lagen och göra livet lättare inte bara för kontrollanterna, utan också för oss som driver företag.

Sara Wennerström
ägare, bagare och vd på Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge och Borgmästargården Kafe & Konditori i Falkenberg

36 reaktioner på ”Ny lag om personalliggare slår mot familjeföretag på landsbygden

 1. Det hela är ju egentligen jätteenkelt att lösa! Anställda ska skrivas in i personalliggaren medan ägarna slipper då de jobbar precis som Sara beskriver ovan. Bor man på sitt jobb, vilket många faktiskt gör, så jobbar man när det passar och det kan bli både korta och långa pass. Finns ju ingen rimlighet att kontrollera ägarna till företaget, de kan ju inte jobba svart tänker jag.

  Hälsn Susan

 2. Det är orimligt att familjemedlemmar ska omfattas av personaliggaren. Det ska vara enkelt att vara företagare samtidigt som vi ska ha ordning vilket Sara också påpekar.
  Barn som hjälper till ska stimuleras – inte hindras💚

 3. Hej!

  Fantastiskt – bra författat, otroligt att det fortfarande går att driva familjeföretag i Sverige… Vilken djungel.

  /Bagaranders

 4. Vad händer om man råkar kolla jobbmailen i telefonen när man vaknar på morgonen? Innan man klivit ur sängen?
  För att se om något akut hänt som omedelbart måste åtgärdas eller om man kan ligga och dra sig 10 min till…

  Om en kund ringer när jag är utskriven? Ska jag sluta svara i telefonen helt? Ska jag skriva in mig innan jag svarar? Vad händer om det är någon som råkat ringa fel och det inte alls var en kund?

  Hur ställer de sig till de familjer som driver ett företag ihop, måste man skriva in sig innan man pratar om något som rör jobbet? Hur gör man om man pratar om sitt företag inför nya bekantskaper? Ses det som normal konversation eller är det pr och man ska skriva in sig?

  Detta är mer än lovligt galet anser jag och den som kom på detta glömde i vanlig ordning att göra en ordentlig konsekvensanalys…

 5. Jag är sedan 26 år egenföretagare och kan garantera att arbetet pågår hela tiden och är omöjligt att på något sätt spalta upp

 6. Frågan är om alla skulle ta och varsla all sin personal
  Och göra som fransmännen för att visa sitt missnöje mot hur vi blir behandlade av myndigheterna.

 7. Helt idiotiskt och superbra att du bevakat detta.
  När jag satt i SBK styrelsen och personalliggaren, kom till försökte man samma sak . Jag kom upp från bageriet och skulle diska i café. Kontrollanten dömde mig . Jag drev det vidare i domstol med hjälp av LI. Vi vann! Nu har man lärt sig och sätter Klara regler mycket enkelt för kontrollanter kan gömma sig bakom regeln.
  Jag tar för givet att SBK tar hand om detta gärna ihop med andra Branscher för att får större tyngt .

 8. Kan förstå problemet med att de som inte är ägare påstår sig vara ägare, men tycker att det lätt skulle kunna lösas genom att ägarna inklusive familjemedlemmar som anses utföra uppgifter är permanent inskrivna i personalliggaren, på så vis kan en kontrollant lätt kunna bocka av dem som är där, de som är markerade som ”ägare” behöver inte finnas på plats medan övriga som finns i personalliggaren måste finnas på plats. Det borde vara ganska lätt att kunna kräva identifikation på de personer som jobbar, alternativt att ”ägarna” finns med med foto identitet i personalliggaren för att någon inte skall kunna påstå att man är inkluderad i den kategorien.
  Är dåligt påläst men jag antar att syftet med en personalliggare är att det skall gå att kontrollera att det har betalats in social avgifter och preliminärskatt för de som är inskrivna där.

 9. Intressant resonemang och speciella förutsättningar för dig och de i samma sits. Håller med att det blir knepigt i din situation. Ur kontrollsynpunkt kan är det oerhört viktigt att veta hur många timmar en företagsledare gör i sin verksamhet för att kunna uppskatta arbetskraftsbehovet och svarta löner. Annars kan ftg ledaren säga att hen gör mkt mer än hen faktiskt gör.

  Problemet är att många regler går inte att få så alla blir nöjda såklart. Vet inte hur man skulle kunna utformat det utan att drabba din typ av ftg?

  1. Har du någonsin drivit ett småföretag Mikael? Det hon skriver i artikeln är fullt relevant hur det funkar.

 10. Varför skulle det vara jobbigt för skattemyndigheten/kontrollanterna att ta reda på vem som är ägare? Ingen har ju bättre koll på sådant än just skattmasen. Idag kan vem som helst dessutom kolla så’nt på Allabolag.se eller ratsit.se.

 11. Detta måste vara ett sätt för regering och riksdag att skapa nya arbetstillfällen.
  På skatteverket. De måste väl anställa några tusen personer extra nu för att spana på alla som råkar vara egenföretagare.

 12. Barn under 16 år !!! Det torde betyda en nyfödd som sover i en barnvagn !!!??? (Arbetet skulle kunna vara att stimulera kunderna !!!(???)

 13. Jag jobbar på en myndighet. Som inte ligger i Stockholm. Och jag blir ofta förvånad och förskräckt över hur lite många på departementen, eller på myndigheter i Stockholm, ens funderar på att det finns liv utanför Stockholm. De bygger ofta reglerna på just det de ser själva. Eller på hur de tror det är.

 14. Korrelansen mellan inskriven tid och lön torde vara det enda relevanta för att göra en riktig kontroll, att samtidigt försäkra sig om ägarförhållanden vid denna typ av kontroller är väldigt enkelt (finns nättjänster så det görs omgående på en mobil eller surfplatta).

  Att på ett förlöjligande sätt öka snurriga och otydliga krav på oss småföretagare är ett hån mot våra skatteinbetalningar som sker med eget riskerat kapital och hårt slit som allt som oftast är standby dygnet runt med mail och telefon och pappersarbeten även om man inte är på plats.

 15. Detta är ju löjeväckande.Som egenföretagare jobbar man ju i princip dygnet runt. Både fysiskt och i tanken. Att en myndighet år 2018 då vi är upplysta om det mesta kan sjösätta något liknande övergår allt förstånd. Inte ens upphovsmännen kan tolka regelverket lika. Det är som att följa den lagstadgade hastighetsbegränsningen och ändå åka fast för att för att polis på plats kan tolka som den vill. DETTA ÄR SKRÄMMANDE.

 16. Det här är rent trams från Stockholm. De vill att alla ska bo i Stockholm. De tror väl redan att alla gör det också. Jag är inte företagare, men tycker ändå att jag kan se en förfärlig massa dumheter.

  1. Ja, man kan undra, men det måste ju bara bero på att vi Svenskar är så artiga och belevade och aldrig skulle kunna tänka sig att skada nån annan (de flesta av oss i alla fall).

 17. Det vore klädsamt om de testar själa att följa denna lag genom att de agerar småföretagare i sitt eget jobb och för personalliggare alla dygnets timmar…oavsett var de befinner sig. Deras jobb är ju att tänka fram regelverk ….så direkt när de tänker på sina regler och formuleringar skall de skriva in sig i liggaren…och när de helt plötsligt tänker på vad de skall handla till middag och gör en inköpslista så skall de givetvis skriva ut sig frpn liggaren. Och när de på affären går omkring och handlar bland hyllorna får ett jobbsamtal skall de pka iväg till jobbet och skriva in sig i liggaren innan de startar samtalet….efter avslutat samtal måste de skriva ut sig igen och kan då pka och handla igen…där ringer telefonen igen…avdelningschefen på jobbet ringer….ja ni förstår…åter bil till jobbet…släppa alla varor och åka…

 18. Vi svenskar är tyvärr, förmodligen det mest hjärtvättade folket, med undantag. Vi har vaggats in i en tro att våra myndigheter och politiker vill vårt bästa, men så är det nog inte, de är bara satta där för att upprätthålla systemet. För att överhuvudtaget kunna se roten till det onda får vi börja fundera över hur det kan vara så?
  För att bedriva en politik, så behövs pengar. Men var kommer pengarna ifrån. 2% av vår totala ekonomi består av sedlar och mynt, dessa får bara riksbanken tillverka. Riksbanken är inte statlig, vilket bör läggas på minnet. Resterande 98% av vår totala ekonomi, består av räntebelastade krediter ute i de privata bankerna. Dessa krediter uppstår när vi tar lån med en påföljande ränta. De privata bankerna håller i princip bara på med noteringar i sina datorer, det finns inga pengar där. Alltså våra politiker kontrollerar inte våra pengar, men för att driva en politik behövs det pengar, vem kan det då vara som driver/styr politiken?

  1. De är inte satta bara till att upprätthålla systemet utan även att förändra det och dra åt tumskruvarna om folket. Platons samhälle du vet. Ett samhälle med en elit och ett stort antal slavar, och slavägare skaffar slavdrivare och ingen vill att de ska bli fria. Inte ens slavarna själva ibland. Läs på om Agenda 2030 så ser du vart det bär. Eller för ännu större vishet och tydligare facit i förtid, läs Bibelns profetior, både i GT och vad Jesus säger ska ske innan hans återkomst och Uppenbarleseboken som är fullspäckad med symboler men också tydligt förutsäger vad som ligger (låg) framför.

 19. Om jag som gäst kommer in, och inte hittar ett avplockat bord att sätta mig vid, utan som en vänlig själ plockar av det (frivilligt) och ställer disken på bänken, aj aj aj måste jag då skriva in mig i liggaren först, ifall en kontrollant skulle titta förbi just då ?

 20. Bra att du tar upp detta, hoppas detta uppmärksammas mer i media så de förstår hur absurd denna lag är. Goa bullar har ni så kämpa på vi vill ha er kvar i trakten MVH Asigebo.

 21. Tusen tusen tack för alla era inlägg! Jag uppskattar det så mycket. Det är tack vare all denna uppslutning som det nu kan bli en förändring, nu väntar vi med spänning på nästa kapitel i den här historien. Jag hoppas att det blir ett lyckligt slut.

 22. Mycket bra beskrivning! Jag är numera aktiv inom Landsbygdspartiet oberoende och detta är en av frågorna vi stöter och blöter just nu. Det är fullständigt orimligt. Företagande på landsbygd måste gynnas, inte motarbetas!
  Mvh Sophie Holst fd Sjöberg

 23. Ett litet fel som kan påpekas. Det är inte ”de i Stockholm” som inte förstår hur det är på landet. Den överväldigande majoriteten i Sveriges riksdag som stiftar våra lagar är inte Stockholmare utan kommer just ute från landet. I övrigt ett klockrent inlägg.
  När jag vaknar mitt i natten för att kolla yr.no, när jag svara på mail fastän jag är utomlands, när jag plockar upp en fimp i trädgården på väg till bostadshuset efter en kväll på stan. Exemplen på hur feltänkt eller ofärdig lagen är går att göra många.
  Vad vi som hamnar i denna orimliga situation skulle kunna göra är att skriva in oss i liggaren 1 Jan 00.00 och skriva ut oss 31/12 24.00 med hänvisning till att vi som småföretagare i denna bransch är i tjänst och stand by dygnet runt. Precis som riksdagsledamöterna anses vara i tjänst 24/7. Kanske behöver man göra ett tillägg i bolagsförklaringen om att ägaren/ägarna ska vara i tjänst 24/7 som man kan hänvisa till. Problemet löst inspirerat av hur våra riksdagsledamöter sköter det!

  1. Det är väl mest tjänstemän som bereder frågorna åt politikerna. Och de bor i Stockholm.

   En annan kul tanke är att alla som uppbär lön från det offentliga ska hanteras som bidragstagare. De ska få rapportera till Af och Fk varje månad för att få ut sitt månatliga bidrag, och missar de något blir bidraget avstängt i tre månader. Det finns en hel del att göra med systemet om det skulle vara gjort för medborgarna och inte för förvaltarna.

 24. Borde väl gå att bifoga namn på ägare i personalliggaren så går det lätt för kontrollanter att skilja på anställda och ägare..

 25. Jag håller med om att konsekvenserna blir galna i hennes situation. Ett tips i alla fall: För byggbranschen finns elektronisk personalliggare som man kan ha i mobilen; man stämplar in och ut i mobilen. Infördes eftersom det inte alltid ens existerar en lokal där man kan förvara en liggare av papper, om bygget tex består av en lerig grop bara. Jag förmodar att personalliggaren i mobilen måste gå att använda i andra branscher också? Det skulle inte lösa alla hennes problem men några av dem i alla fall.

 26. Ja tyvärr så är det ju så att som så många andra gånger får de som sköter lida för de som missköter sig. Och de som missköter sig kommer ändå bara hitta vägar runt. Jag kan dessutom tillägga att in/utcheckning i mobilapp funkar bra men kräver lite disciplin i början innan man får in det som rutin.

 27. Jag håller helt med dig. Kontroll blir alltid krångligare. Är inte den som rekommenderar att bryta mot reglerna men jag tror denna åtgärd var mestadels inriktad på vissa verksamheter så som frisör, bilverkstad etc.

  Befinner man sig inte i den branschen tror jag inte man behöver oroa sig så mycket för knotroll. Men dont hold it against me :-)

 28. Sen kommentar kanske, men just detta som du skriver ”Ska förhållandet mellan myndigheter och företagare bygga på rädsla och misstänksamhet?” gjorde att jag tidigare i våras avslutade mitt företag. Den ständiga oron för att göra fel fick mig till slut sjukskriven. Skatteverket eller snarare politikerna i Stockholm, även om dessa många gånger kommer från landsbygden, verkar inte förstå hur det är att försörja sig som egenföretagare på ”landet”. Det är en suddig linje mellan vad som är verksamhet och inte många gånger. Och jag skulle säga att det de flesta gånger inte är något ont uppsåt från företagaren, utan det är den verklighet vi lever i. Regler och lagar som är skapade utifrån att få gjort fel, gör ofta mer skada än nytta. Det är min bestämda åsikt.

  1. Så tråkigt Henric, att du fick ge upp ditt företag! Tror att många är på gränsen till utmattning och då kan en extra regel vara det som knuffar en över kanten. Önskar många gånger att ALLA fick uppleva hur det är att driva företag, med allt vad det innebär. Tror att det hade sett annorlunda ut då.

   1. Det skulle vara möjligt rent teoretiskt, att ALLA driver eget företag i sitt personnummers ställe. Om ingen är anställd av någon annan, utan är ett eget bolag som säljer tjänster till den som köper, så skulle inget av detta hända. För om samma regler gäller alla, även dem som beslutar om regler, då kommer reglerna att bli enkla.

    Hur har det gått med detta? Det är ju några år sen diskussionen var aktiv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s