Midsommarbröd med cheddar och purjolöksaska

midsommarbrod6G8A6849

Vilken fin midsommar det har varit. Vi har haft besök av kära vänner som just flyttat hem från USA och var jetlaggade. Passade perfekt eftersom jag själv var mitt uppe i ett arbetspass med långa dagar. Eftersom alla var lika trötta infann sig en opretentiös stämning där alla hjälptes åt med mat och disk.

midsommarbrod6G8A6845

Här ska ni få receptet på årets midsommarbröd, med purjolöksaska, rostat nakenkorn och Kvibille cheddar.

midsommarbenny6G8A6847

Det finns en som jämt vill vara med på fotografering. Benny har blivit så stor, tolv veckor nu.

purjoloksaska_0717

Vi bakar ibland med purjolöksaska, det får man genom att helt enkelt baka purjolöken svart. Det blir en fantastisk smak på brödet, vi har kunder som frågar varje gång de kommer efter just det där brödet med aska. Därför tänkte vi att det kunde vara fint att ha till midsommar. Det går åt en del purjolök till ett midsommarbak på Solhaga, men du kan räkna med att du behöver max 1 purjo till ett hemmabak.

Midsommarbröd med cheddar och purjolöksaska

Börja med att göra purjolöksaskan. Dra av alla lager från purjolöken och lägg dem utspridda på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in i ugnen på 200°C och baka tills de är svarta, det kan ta över en timma. Låt svalna, och skär i små bitar. Det som du inte använder kan du spara i en burk och förvara torrt och svalt.

Skållning, dag 1
50 g hela nakenkorn, rostade till gyllene färg i ugnen på ca 200°C
50 g kokande vatten
Häll kokande vatten över rostade korn och låt stå över natten.

Bortgörning, dag 2
500 g vatten
150 g rågsurdeg
20 g jäst
700g vetemjöl
150 g emmer (ta graham om du inte har)
15 g salt
0,75 dl purjolöksaska
150 g cheddar i tärningar

Blanda allt utom salt och cheddar på låg hastighet i cirka 8 minuter. Blanda i saltet och kör ytterligare 5 minuter. Allra sist blandar du i osten på låg hastighet i ett par minuter.

Låt degen vila i en plastlåda med lock i cirka 120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden. Dela degen i två bitar. Forma till runda limpor och lägg med öppen skarv neråt på en bricka som du mjölar med vetemjöl. Låt bröden jäsa några timmar i rumstemperatur eller en natt i kyl.

Värm ugnen till 275°. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Sätt in dem i ugnen på en sten eller varm plåt samtidigt som du sprutar in vatten. Om du bakar på sten – använd bakplåtspapper under bröden så att osten inte kan bränna fast. Sänk till 225° och baka i 30–35 minuter, eller till fin färg och skorpa.

midsommarbeställningar_0811

Midsommardagen började för min del tidigt på morgonen med att packa alla beställningar och köra leveransen till Borgmästargården.

midsommardans_0819

Sedan gick dagen i flygande fläng. Vi har aldrig haft så många besökare en midsommar och det var helt fantastiskt att möta alla dessa glada midsommarfirare. Vi stängde klockan 13, och exakt samtidigt började dansen runt stången borta på Äppelgården i Slöinge. Vi kastade oss i bilen dit, för vi hade lovat Arendse som jobbar hos oss att hon skulle få se en äkta svensk midsommardans. Hon är nämligen från Danmark och där firas inte midsommar på samma sätt. Vi hann precis, men någon bild hann jag inte ta förrän efteråt som ni ser.

midsommarmat6G8A6854

Som tur var hade jag varit ledig dagarna före midsommar och hunnit förbereda allt vi skulle äta.

midsommarpaj6G8A6851

Bland annat min goda paj med ströbröd i skalet. Recept kommer!

midsommarlax6G8A6856

Stenplattan med guldmönster vann jag i julklappsleken för några år sedan, och det är en riktig favorit både när det gäller form och funktion. Jag kylde den först ordentligt, vid servering lade jag upp både gravad och rökt lax från Korshags. På så vis håller sig fisken kall och fin!

midsommarmiddag_0821

Jag är dålig på att ta bilder medan saker och ting pågår, men en bild blev det iallafall långt efter att alla barnen lämnat bordet och Håkan, Manilla, Amanda, Ante och jag satt kvar med kaffe och jordgubbar.

sara_nyckelharpa6G8A6871

Manilla hade med sin nyckelharpa, jag tycker det är så fint och skulle gärna vilja lära mig. Hon visade lite kort hur det funkade, och jag lyckades fila fram Den blomstertid nu kommer på verandan i skymningen.

4 reaktioner på ”Midsommarbröd med cheddar och purjolöksaska

 1. Ser så härligt ut allt…Och nu blev jag hungrig fast jag ätit hela dagen och ikväll :)
  Duktiga du, hade gärna hört dig spela!

  Må så gott! Kram Gizze

 2. Tack Gizze! Vem vet, jag kanske skaffar mig en nyckelharpa och startar ytterligare en karriär… :D

 3. Hej Sara

  Det var några år sedan jag besökte din blogg, och det var jätte kul att se att den lever och läsa alla intressanta inlägg. Jag måste få berömma Er och säga att ni är jätte duktiga och kreativa människor. Nu till en liten fråga. Jag var sugen att börja baka igen efter några års uppehåll. Vilket mjöl använder ni i bageriet? Vill prova att baka ert midsommarbröd.

  Mvh

  Magnus

  1. Hej Magnus, roligt att du tittade in igen! Visst lever bloggen även om den tyvärr ofta kommer längst ner på to-do-listan efter bageri, familj och hundvalp… Vi använder Berte Qvarns ekologiska vetemjöl i de flesta degar, men även Limabacka Kvarns lantvete. Har du vägarna förbi kan du beställa i förväg så kan vi väga upp önskad mängd av det du vill ha. Lycka till med baket! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s