Jag tänkte ta upp tråden igen från det här inlägget i april. När jag bestämde mig för att sluta köra bröd till ICA, för att minska svinnet och få mer utrymme för utveckling på Solhaga. Jag var helt säker på beslutet, men ändå lite nervös. Att tacka nej till omsättning är riskabelt, det kan ta en tid innan man hittar försäljning på annat håll som täcker upp – och man vet aldrig hur länge.
Men det tog ingen tid alls. Istället har Solhagas omsättning ökat och vi ligger över förra årets försäljning i både maj och juni – utan leveranser. Det är inte bara fikavädret, det är något annat. Goda rykten sprids ju som ringar på vattnet, och varje ring blir större än den förra. Allt fler nya människor kliver in genom dörren för att upptäcka. Hur stort kan det bli, är en fråga jag ofta funderar över. Det är inte säkert att jag själv kan bestämma, det enda jag vet säkert är att det aldrig står still. Och att jag iallfall kan välja i vilken riktning vi ska röra oss framåt.
Just nu känns riktningen solklar och rätt. Brödvolymerna är mindre, vilket gör att avbaket kan börja senare på morgonen. Det gör stor skillnad för hälsan när nattarbetet försvinner. Tid som vi förr ägnade åt att hantera stora volymer går nu till kreativt arbete och utveckling. Vi har mer energi, hinner med det vi ska och lite till. Kunder som tidigare handlade på ICA har visat stor förståelse och tycker att vi gör rätt.
Och ströbrödskvarnen går varm en gång i veckan, då vi maler ner torkade överblivna brödkanter till olika sorters ströbröd. Vi använder det själva på olika sätt, och har även påsar till försäljning i butiken. Fyra sorter har vi – levainströ, lanströ, fröströ och rågströ. Här ska ni få recept på en ny favorit – paj med skal av ströbröd, fylld med allt möjligt som blev över i kylskåpet.
Pajdeg
100 g smör, kallt i mindre bitar
100 g vetemjöl
100 g ströbröd (jag använder det från fyra frön, för extra mycket smak)
1 msk vatten
Sätt ugnen på 200°C. Kör ihop allt så kort som möjligt i assistent med vinge. Justera eventuellt konsistensen med mer vatten eller mjöl.
Det sägs att en pajdeg ska vila i kylen först, men jag är otålig, kavlar ut den direkt och trycker ut i formen.
Sedan slår jag in alltihop med aluminiumfolie så att degen inte kan hasa ner när den förgräddas i 10-15 minuter. Ta ut formen och vrid upp värmen till 225°C. Lossa aluminiumfolien försiktigt så att den kan användas fler gånger.
Paj är förresten världens bästa restmat. Jag fyllde skalet med vad som fanns i kylen. Tacoköttfärs från i tisdags, fragment av en asiatisk wok och champinjoner som jag stekte först. Jag lägger alltid på den rivna osten först (cirka 2 dl) innan jag häller på äggstanningen:
Äggstanning
1,5 dl mjölk
1 dl grädde
2 stora ägg, eller 3 mindre
salt och peppar efter smak
Toppa alltihop med ströbröd, sätt in i ugnen och baka i cirka 30 minuter.
Den här formen har en lös platta i botten som gör att man lätt kan trycka upp själva pajen ur formen utan att den går sönder i kanten.
Servera med grönt. Så otroligt gott med det spröda skalet med de krispiga smulorna. Tänk så mycket smak som annars hade gått förlorad.
Ska absolut testas,,gjorde ströbröd förra veckan…
Paj är gott! / Gizze
Ja visst är det! Och får man ihop det med bröd på något sätt kan det ju inte bli bättre, eller hur!?
Testade att mortla två sorters knäckebröd (sport o sesam delikatess) till 1 dl som jag blandade med 2dl mjöl o 150g smör.
Det blev det godaste pajskalet nånsin, krispigt och smuligt men ändå lite segt.
Kommer definitivt att fortsätta med det!
Tack för tipset Marcus, vilken bra idé och vad roligt att du gillade receptet! :)
Detta pajskal gar blivit min favorit. TACK
Så roligt att höra Ulla! Tack själv!