Rekordsommar

 

Det blev inte bloggat i juli, inte en chans faktiskt. Solhagas servering ökade med fantastiska 35% mot förra året, och det var vi inte riktigt beredda på. Nu är vi inne på de sista riktigt intensiva dagarna, sedan lugnar det sig lite. Jag är så stolt över mig själv och alla som jobbar här. Att vi har klarat att hålla ångan uppe, brödhyllan något så när full och disken överbelamrad med många sorters godsaker.

bakomkulisserna_1216

Jag har alltid gillat det där läget där vi tänjer på gränserna till det omöjliga. Men samtidigt oroar det mig lite, och vissa gånger den här sommaren har jag tänkt för mig själv att nej det här går inte. Solhaga som från början var tänkt som ett bageri, har blivit ett fikaställe.

mackor_skrea_1180

Bagerilokalen är just ett bageri, och det finns inga svala utrymmen där mackor kan beredas. Kylar och frysar är smockfulla. Vad händer om man lägger en kloss till på tornet, då kanske allting rasar? Jag skulle vilja stoppa här, men jag kan inte styra över hur många som kommer.

kylrummet_1187

Och värmen… Det har varit så hett i bageriet att drickakylen inte klarar av att kyla all dryck som går åt. Vi trodde att det var fel på den, men reparatören sa att den bara hade det kämpigt. De senaste dagarna har vi fått spola vatten på kylrumsapparaturen som står ute på solsidan mot väster, den slutar fungera när solen ligger på för länge. Det har varit en del oroliga kvällar där jag sprungit till bageriet titt som tätt för att kolla temperaturer på kylar och frysar. Lite överjäst bröd blev det ett par gånger, men inga katastrofer.

c_e_1184

Varje dag jobbar ett arbetslag på åtta personer. Tre i bageriet på ena sidan bakbordet, fem i butik och servering på andra sidan. Alla i serveringen har sin position och sina kvadratmeter för att vi inte ska krocka med varandra. A står i kassan, B vid espressomaskinen, C färdigställer brickorna och kollar att allt är med, D springer in och ut med brickor och disk, E står i diskhörnan. Ibland byter vi roller, men det blir aldrig kaotiskt eftersom alla vet exakt vad de ska göra.

bea_brickor_1154

Vi har nått taket för hur många anställda som får plats och hur effektiva vi kan vara. Alla som jobbar här är de allra bästa jag kan tänka mig. Här är det Beatrice som lägger sista handen vid en bricka och Ante som håller diskmaskinen igång. Och ändå räcker vi inte riktigt till alla gånger.

butiken_1206

För varje succésommar blir det svårare att motsvara de förväntningar människor har på Solhaga. Många har hört talas om det och äntligen tagit sig hit. Andra har varit här tidigare somrar, när det var färre besökare och lättare för oss att ge alla bra service. Jag försöker att inte kolla mejl och sms för sent på kvällen, för där ligger allt som oftast något i inboxen som kan störa den viktiga sömnen. Recensioner om att någon fått vänta i 30 minuter, att en bulle saknades eller att tillgängligheten för rörelsehindrade var dålig. Att det var för lång kö, för lite ost, för lite rökt tupp, för mycket ingefära, en plastbit i mackan, eller att kaffet var för svagt (jag återkommer till just kaffet i ett eget inlägg).

smskritik_1161

Att vara perfektionist och bry sig väldigt mycket om detaljerna är för det mesta en bra drivkraft. Men ibland har jag svårt att värja mig mot hårda ord som kommer. Detta sms var nog sommarens värsta, det tog en stund att smälta. Jag har hört att ni blivit sämre… min värsta mardröm! Jag fick inte ens tag på vederbörande för att erbjuda kompensation. En del människor vill bara trycka till, inte försonas. Hon kanske har det lite svårt.

gulliglapp6G8A7349

Men för det mesta kommer femstjärniga recensioner och gulliga meddelanden på kvitton och servetter. Det är så fint att stå vid bakbordet när folk tittar in och berättar om hur gott de haft det. Ante är fenomenal på att plocka upp historier när han är ute i trädgården och vattnar blommor eller hämtar disk. Cyklisten som hade Solhaga som ett av sina viktigaste stopp på väg från Köpenhamn till Oslo. Svensk-amerikanska familjen som berättade att de hittat bagerier i USA med liknande kvalitet, but nothing this nice.

Det tar jag med mig in i augusti, vi ses snart igen.

10 reaktioner på ”Rekordsommar

 1. Trist att människor klagar-utan att göra det direkt..
  Shit – Ni är fantastiska-men det vet du ju att jag tycker.
  Saknar er -Falkenberg…så det gör ont…
  Sätter deg och ler en stund… Kram Gizze

 2. Fortsätt kämpa på, vad ni presterar och levererar är något utöver det vanliga! Precis som du skriver, omöjligt att kunna styra hur många gäster ni får och läser man bloggen så inser man vilken minutiös planering det krävs för att kunna planera det ”oplanerbara”. Solhaga är ett fantastiskt ställe ☀️

  1. Tack snälla Ulrika för dina fina ord! Precis så önskar jag att det kan få fortsätta vara, något utöver det vanliga. <3

 3. Hej på Er! Först vill jag be om ursäkt för att ha hjälpt till att det blivit så här…det var inte min mening! Vi har tyvärr spridit våra positiva upplevelser från er till vänner och bekanta, alla som besökt har tackat för tipset! Jag hittade och följde med mycket nöje ”sarabakar” under er första tid. Sommaren därpå blev vårt första besök hos er och sedan dess ingår ett stopp hos er så fort tillfälle ges. Vi planerar alltid våra avresor från Kinna för att tajma ett stopp hos Er. Vi har som ”sport” att leta mysiga och framför allt bra fikaställen på våra resor runt om i Sverige. Senast för några veckor sedan hade vi en solig och skön stund i er trädgård. Ett par dagar senare var vi även på återbesök hos Olof Wiktors. Vi kom på att dessa två fikastunder var för täta…båda var superbra, men ni slår dem med hästlängder på allt! Under våra många besök hos er tycker jag tvärt om, ni har om möjligt blivit bättre! Tack för att ni finns!

  1. Ha ha, Fredrik, du är ursäktad! :D Vilken fin berättelse, tack. Det är så fint att vara någons tradition, och tänk Olof Viktors som var min stora förebild när jag startade. Du får se Solhaga på samma sätt som ett hemligt kantarellställe i skogen, och hålla det lite mer hemligt i fortsättningen!

 4. Ert bageri är fullkomligen underbart!! Alltså på riktigt! Det finns inget i ert utbud som inte är som en smekning i gommen. Brödet tillsammans med en stor klick smör som får smälta på den ljumna ytan, toscamazarinen som får salivproduktionen att komma igång innan den första tuggan är tagen, kanelbullarna tillsammans med ett glas mjölk, de där syndigt goda desserterna med choklad och saltkola, wow!!! Jag berättar om er för ALLA jag känner och någonsin stött på – jag säger att alla måste åka till er. Antingen för att sitta i den förtjusande trädgården eller för att fylla frysen med ert bröd. Många surdegsbagerier har jag passerat genom åren men inga surdegsbröd är så goda som era – perfekt i båda sälta och syrlighet. Må ni fortsätta i en evighet för utan er vore mitt liv som brödälskare/ätare inte lika roligt!!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s