Juli börjar med yogagröt och ett djupt andetag

yogagrot6G8A6797

Idag är det första juli, och yogagröten till frukost har en extra stor symbolisk betydelse. Just idag träder den nya lagen om personalliggare i kraft.

twitter

Jag skrev ju ett långt inlägg häromsistens som tillsammans med många andra protester fick stort genomslag. Det blev ett himla rabalder på twitter, Facebook och ledarsidor. Långa delar av min blogg lästes upp under en interpellation i riksdagen, och finansminister Magdalena Andersson svarade att det skulle komma ett förtydligande från skatteverket så att ”Sara som bakar” och alla andra skulle ha all anledning lugna ner sig.

ledare6G8A6836

Förtydligande har kommit, men summa summarum är det fortfarande upp till Skatteverket att tolka när verksamhet pågår och inte. Familjer som bor på arbetsplatserna är utelämnade åt kontrollanternas godtycke. Och framför allt – det finns fortfarande inga bevis för att personalliggaresystemet är ett effektivt verktyg i jakten på skattesmitare. Det är bara en onödig börda för alla andra som jag ser det.

Protesterna pågår fortfarande för fullt i tidningar på Facebook och många entreprenörer är arga. Jag blev tillfrågad om att vara med i TV4, men tackade nej. Det är någon annans tur att vara arg, för jag är färdig med det.

Något jag lärde mig den hårda vägen från debatten om kollektivavtal förra året är att det inte är värt att låta känslorna av oförrätt ligga kvar för länge och gro. Det tar för mycket energi och bryter ner humöret. Dessutom är jag för skör för att stå på barrikaderna just nu, jag mådde faktiskt inte riktigt bra av den här uppståndelsen om jag ska vara ärlig. Nu är det sommar, det är fullt upp med annat och jag vill fokusera på allt det härliga som händer i stunden.

Precis när jag började skriva det här inlägget hörde jag Myra spela den en gammal klassiker, och jag sprang genast iväg och gjorde henne sällskap på pianopallen. Den spelade vi nämligen mycket tillsammans när det stormade som mest förra året, och den lyser upp så fint i sinnet. Om kontrollanten kommer kanske vi kunde bjuda på en trudelutt?

Så nu fattar vi pennan och skriver snällt in oss i personalliggaren och försöker vara nöjda med livet som vi lever här på Solhaga. Jag tror och hoppas att systemet skrotas så småningom. Det är så mycket vansinne över det hela att jag inte ens kan ta in det riktigt.

skatteverket

Jag har för övrigt varit inne och beställt ett par extra personalliggare på skatteverkets hemsida, jag tänkte att vi skulle ha en hemma vid köksbordet så att barnen inte missar att skriva in sig. Men de är tillfälligt slut på grund av en oväntat stor efterfrågan. Kan ni tänka er, man får ändå se det komiska i situationen.

yogagrot6G8A6795

Jo, och receptet på gröten! Det är från boken Yogamat som jag fick av en vän. Jag gillar den för att den inte är sådär kletig som vanlig gröt, utan fräsch och tuggig.

Yogagrötblandning
8 dl helt bovete
1 dl quinoa
1/2 dl pumpafrö
1/2 dl linfrö
1/2 dl solrosfrö

För en portion säger boken 1/2 deciliter grötblandning, men jag tar lite mer. Häll på ett par deciliter vatten och koka upp i en kastrull. Häll av kokvattnet, och häll på en ny fräsch deciliter vatten. Låt stå till nästa dag. Sedan är det bara att koka upp, gärna med torkad frukt och en nypa salt. Jag toppar alltid med färska bär, just nu har vi massor av hallon och vinbär i trädgården. En näve nötter och ett kryddmått kanelumma (en mix av malen kanel och grovmalen kardemumma). Kryddor som är bra för magen. Och med en stabil mage klarar man allt, inklusive personalliggarhelsiket. We shall overcome.

2 reaktioner på ”Juli börjar med yogagröt och ett djupt andetag

  1. Skönt att höra att du väljer att lägga fokus där du känner att det behövs. Den som kan erkänna att hen är skör är stark.

    Yogagröten måste provas. Älskar ditt förra inlägg om gröt och framförallt hur man kan tänka när det gäller toppig. Länge haft curry på gröten, gärna i kombination med svartavinbär. Men dina förslag med grädfil , yoghurtvisp och semlefyllning lyfte gröten till en helt ny nivå och har öppnat ögonen för helt nya förslag, experiment o kombinationer. Att mortla kardemumma eller ta vara på lite för torra bullar gör att man längtar till frukosten ännu mer. För att inte tala om hur lyxigt det är att kunna gå nästan hela vintern och plocka olika bär från frysen till gröten.

    Ser fram emot 20 mil enkel resa för besök på Solhaga i nästa vecka! Det svåraste blir att välja..

    1. Hej Marcus, tusen tack för din jättefina kommentar, vad glad jag blev! Måste prova curry och svarta vinbär, spännande. Hoppas du hade det fint när du var här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s