Hur får man energin att räcka till när den behövs som mest? Som jag berättade i förra inlägget har vi ökat bortom förväntningarna och det betyder också att vi är för få som jobbar här på Solhaga. Att rekrytera och skola in nya medarbetare mitt i kaoset är väldigt svårt, så Ante och jag har fått rycka in extra. I mitten av juli märkte jag att det skulle krävas radikala grepp för att jag skulle kunna gå stark igenom sommaren och ha ork kvar till allt roligt i höst. Efter utmattningen förra året har jag inte riktigt samma tålighet för stressiga situationer, ryggen började spöka igen och jag märkte att några sena kvällar med vänner och vin tog hårdare på krafterna än det brukar.
En arbetsdag som bagare på Solhaga i högsäsong kan motsvara fem timmars lågintensiv träning enligt min nya FitBit Charge 2. En vanlig dag innebär runt 20 000 steg och förbränning av 3000 kalorier. Det är en hel del mat och vila som måste till för att kroppen inte ska slitas och gå in i svältläge. Tidig läggning på kvällen för att få åtta timmars sömn, och så en tupplur på eftermiddagen. Kort yogapass minst en gång per dag. Äta rätt mat på fasta tider och minst två ordentliga mellanmål.
Jag ramlade över en bra bok, Hälsorevolutionen av Maria Borelius. Hon skriver om hur man hittar fram till en antiinflammatorisk livsstil, och det är samma spår som jag varit inne på tidigare. Jag har alltid varit skeptisk till dieter och tänkt att lagom är bäst. Men i det här fallet bestämde jag mig för att lägga om helt, eftersom min tillvaro faktiskt är extrem just nu.
Det tråkiga med att ställa om kosten är att det ofta kan upplevas som att man väljer bort en massa saker. Men jag har försökt se det mer som att jag bara byter ut några olika saker jag tycker om till andra saker som jag också tycker om. Åtminstone just för tillfället.
• Istället för fika och godis: Glass på frysta bananer, bär, Wapnö matyoghurt och ingefära. Mörk choklad 86%. Frukt och dadlar.
• Istället för vitt ris och pasta: Linser, bönor, kall potatis, råris, quinoa. Mycket grönsaker i olika färger och färska örter.
• Istället för vetemjöl: Bovete, som alltså inte är ett sädesslag utan en annan typ av växt besläktad med rabarber.
• Istället för vitt bröd: Solhagas rågbröd (som inte innehåller något vete) eller Slöingebröd som har jäst minst 48 timmar.
• Istället för rött kött: Fisk och kyckling. Och lite rött kött ibland.
• Istället för chips och ostbågar: Ekologiska popcorn poppade i kokosolja. Nötter och mandel.
• Istället för gin & tonic: Kombucha.
• Istället för rött vin: Ett halvt glas rött vin. Det funkar faktiskt.
• Istället för kaffe: Hett vatten med färsk ingefära eller grönt te. En kopp kaffe från Slöinge Kafferosteri går bra.
Just bovete har blivit en standardingrediens i bageriet, vi använder det i både morotskaka, tarteskal och brownies för att alla som undviker gluten ska kunna äta. Här ska ni få receptet på min favoritfrukost just nu.
Bovetepannkakor
1,5 dl bovetemjöl
1,5 dl havremjölk
1,5 dl vatten
3–4 ägg
en nypa salt
Vispa ihop mjölet med havremjölken. Tillsätt resten och låt gärna stå en stund innan du steker.
Jag steker i kokosolja, det är gott och innehåller bra fetter.
Det är ganska mycket ägg i smeten för att den ska hålla ihop och bli en bra proteinkälla. Bäst blir det att steka lite tjockare pannkakor i den mindre gjutjärnspannan.
Pannkakan toppas med fruktsallad och nötter. Melon, päron, apelsin, blåbär, granatäpplekärnor. Och äpplen och röda vinbär från trädgården.
Morgonskugga i kryddträdgården. I koppen hett vatten med ingefära, och Ante kommer strax. Nej, det finns ingenting jag saknar här!
Jag tror även att hundar är antiinflammatoriska. Benny har blivit fyra månader och är fortfarande lika underbar som när han flyttade in. Jag känner mig märkbart mer energisk nu och orkar mina tjugotusen steg per dag, med vetskapen om att det kommer en lugnare tid snart.
Och humöret är stabilt, tänk så passande att jag fick just den här tygväskan med posten idag från Mrs K med vänner som var förbi och fikade för ett par veckor sedan. Så omtänksamt och rart, tack!
Så goda pannkakorna ser ut!
Fin kväll till dig! Kram Gizze
Sara! Jag är tokförälskad i BMG vad gäller både inredning, utbud OCH service! Gröt kommer aldrig mer att bara kunna vara gröt :) Det här inlägget var dessutom kul och intressant att läsa och det vore roligt med flera liknande.
Kram!
Tack snälla Sandra, och så roligt att du gillar gröten! Tänk att jag inte ens gillade gröt när vi startade Borgmästargården, men vi blev så inspirerade av restaurang Grød i Köpenhamn att vi bara måste prova! Och nu äter jag den så ofta jag kan, senast imorse faktiskt…