SM i mathantverk

handknadade_1821

Vi bestämde oss i sista sekunden för att vara med i SM i Mathantverk. Tävlingen har arrangerats i ganska många år nu, men ofta ägt rum i olika ändar av landet dit vi har svårt att åka med färskt bröd. Men till Malmö är det inte ens två timmar, så varför inte? Vi lämnade in bidrag i sju klasser. Taktiken var enkel – att vara oss själva och lämna in precis det vi har i brödhyllan vilken vanlig onsdag som helst. Bakade på mjöl från de halländska kvarnarna, inga nya påhitt. Så här års varierar vi ofta bröden genom att rosta mjöl och hela korn för att sätta smakerna.

sloingebrod_1820

1. Surdegsbröd med vete: Slöingebröd (längst fram i bild). Handknådat och jäst i 48 timmar, med vetemjöl och rostad fullkornsdinkel från Berte Qvarn, och hel emmer från Limabacka Kvarn.

ragbrod_test_1819

2. Surdegsbröd med råg: Kvarnbröd. Handknådat, med smak rostad svedjeråg. Vi testade att baka av bröd som var jästa olika länge, och det är så tydligt hur syra och smak utvecklas under det extra dygnet i kyl. Så vi skickade det som var jäst i 48 timmar.

lantbrod6G8A7824

3. Surdegsbröd med kulturspannmål: Halländskt lantbröd. Handknådat och jäst i 48 timmar med halländskt lantvete, emmer fullkornsmjöl och hel rostad emmer från Limabacka kvarn.

vortknacke_web

4. Hårt bröd: Hallandsknäcke med grahamsmjöl, rågsurdeg, halländskt lantvete och ekologisk honung från Utmarkens bigårdar i Halmstad.

kavring6G8A7796

5. Klassiska sydsvenska bröd: Kavring. Ja, den har vi visserligen inte på onsdagar, men alltid till påsk, midsommar och jul. Ett klassiskt recept med kummin och svart sirap, men där vi rostar hälften av svedjerågen i skållningen. Den här var jag minst nöjd med, tyckte att den sprack lite och vi borde ha låtit den jäsa i jässkåpet. Inte så konstigt, för att sätta ett bröd riktigt bra räcker det inte att baka tre gånger om året. Men god var den, så vi lämnade in ändå. Utseendet kanske inte är allt.

6. Smaksatta bröd: Fyra frön, ett lantbröd med vallmo, sesam, pumpa och solrosfrö. Vi tyckte att det var fint att tävla med det bröd som är etta på försäljningslistan bland bröden just nu. Det här brödet går alltid hem, både i butiken och på marknader.

kolasnitt6G8A5928

7. Småkakor: Kolasnitt. Bakade på halländskt lantvete och rostad svedjeråg för att få en nötig ton i kakan. Och rejält med ingefära såklart, den här kakan gör väsen av sig. Jag tycker så himla mycket om den själv, därför fick det bli vårt bidrag till tävlingen.

sara_sm_1824

Igår morse åkte jag ner med bröden, inlämningen stänge 10.30 och det var knappt att jag hann. Det var stora varningsskyltar på E6 om vägarbete i Arlöv, så jag fick panik och ringde Elin i bageriet. Hon fick googla fram olika alternativa vägar för här fanns det inga marginaler att hamna i kö eller köra fel.

anna_brodochvanner_1828

Men det gick, och vid inlämningen väntade Anna från Annas Hembageri i Mariefred. Ni som följt bloggen länge vet att vi var kurskompisar på hantverksbagarkursen för Jan Hedh, då jag var helt grön i branschen. Sedan dess har vi följt varandra. Vi åkte till Bröd & Vänner för att ta en förmiddagsfika.

bulle_brodochvanner_1831

God och saftig bulle med mandelmassa, och kombucha med ingefära till det. Ja, jag gillar ju ingefära!

anna_bagerileve_1832

Sedan åkte vi vidare till Bageri Leve. De är ganska nystartade och var precis som Solhaga nominerade till Årets Bageri i White Guide Café tidigare i år.

bagerileve_1840

Underbar wienersnurra och äppelbulle.

bagerileve_didrik_1837

I bageriet stod Didrik som driver stället, med kollegorna Andreas och Matilda. Lunchen var precis på väg in i ugnen, de där fruktansvärt frestande croissantknytena med gårdstillverkad creme fraiche, grönkål och ost som jag dreglat över på instagram. Tyvärr inte klara till när vi skulle fika.

bagerileve_didrik_1843

Men precis när vi var på väg ut genom dörren kom Didrik efter med en liten kartong till oss.

bagerileve_lunch_1844

Jag blev så glad. Och herregud så gott det var. Idag är det prisutdelning och jag ska åka dit med Elin. Men oavsett hur det går är jag nöjd med det vi har lämnat in. Det roliga med att vara med i tävlingen är att vi får våra bröd bedömda av några av de bästa i branschen. Efter prisutdelningen är det seminarier där resultatet diskuteras, och jag hoppas på att få en del ledtrådar till hur vi kan göra saker ännu bättre. Det är på något sätt meningen med hela tävlandet, att få tillfälle att vässa sig och nå ett snäpp längre. Se vad andra har lyckats med, och lära sig av det. Återkommer med resultatet lite senare!

En reaktion på ”SM i mathantverk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s