Höstfint steg ett: Rent hus

kaminrum_fore_6G8A7688

Det händer ofta om hösten att jag får ett ryck och vill städa och renovera. Kanske är det för att jag bor på jobbet, och på något sätt vill ta tillbaka mitt hem. Somrarna är så intensiva, vissa dagar har vi bortåt tusen gäster i trädgården. För det mesta är det fantastiskt praktiskt och underbart att ha så nära till bageriet och så mycket härliga människor på besök. Men de två senaste somrarna har jag ibland känt paniken komma krypande för att det inte finns någonstans att vara ifred när jag är ledig. Det här är ett av husets vackraste rum, men när vi har gäster på verandan känns det inte helt avslappnat att sitta här.

Första åtgärden denna höst var att fixa ordning och rent. Det gjorde jag motsägelsefullt nog genom att säga upp städhjälpen som vi haft varannan vecka i flera år. Jag har alltid fått höra att man som företagsledare absolut bör leja bort så mycket ”tråkigt hushållsarbete” som det bara går, för att helhjärtat fokusera på företagets utveckling. Se på Isabella Löwengrip till exempel, hon har ett helt team hemma som sköter allt det praktiska medan hon maxar ut varje minut för att nå största möjliga framgång yrkesmässigt. Så kan man absolut göra.

stokigt_8126

Men jag märkte att det hände något psykologiskt när vi anlitade städhjälp. Det var som om hela familjen slutade bry sig om hemmet och våra saker. Det är väl ingen idé att hålla ordning eller torka av runt tvättstället i badrummet, det tar ju städhjälpen hand om? Det blev allt sunkigare, med tandkrämskladd och dammtussar, vi slutade till och med torka av spisen när vi lagade mat. Barnen blev bortskämda och när jag en gång bad denna pysselhörnas ägarinna Myra om att dammtorka visste hon inte ens vad det betydde. Till slut hjälpte det inte ens att städfirman var där, för de kunde ju omöjligt göra ordentligt rent varannan vecka när förfallet gått överstyr.

Dessutom måste jag erkänna att jag faktiskt gillar att städa. Jag tycker inte att det är det minsta tråkigt. Jag minns att jag redan som liten storstädade mitt rum, jag kunde hålla på en hel dag och tömma alla lådor, organisera och torka av överallt. Under tiden lekte jag att jag var en äkta prinsessa i klorna på en elak häxa som tvingade mig att slava från morgon till kväll. Jag befann mig i ett palats där väggarna var av guld, golvet av silver och taket fullt av diamanter. Där skulle jag putsa och feja i väntan på att prinsen skulle komma, och jag skulle bli slottets rättmätiga härskarinna.

Idag går tankarna inte riktigt i samma banor, men jag låter dem flyga fritt medan jag städar. Det kan fortfarande finnas vissa inslag av storslagen visualisering och revansch. Det fysiska fejandet har en mentalt utrensande effekt och massor av idéer dyker upp. Jag bearbetar saker som hänt och löser problem medan jag arbetar med händerna. Eller också lyssnar jag på radio, allra helst dokumentärer och granskande journalistik.

För att få rent hemma behövde jag alltså byta taktik och ändra attityd till själva städningen. Istället för att se det som ett nödvändigt ont tänker jag på det som viktig egentid, då vi tar hand om hemmet och vårdar våra saker. Allt det vardagliga som dammtorkning, dammsugning och våttorkning ska vi göra själva, och barnen ska hjälpa till. För att göra det ännu roligare har jag skaffat extra proffsiga rengöringsmedel, moppar och trasor av högre kvalitet.

baddmadrass6G8A7551

Däremot ska vi ta hjälp med sådant som vi inte kan göra ordentligt själva. Jag hyrde in en firma som heter Möbelrent, som kom hit en fredag med diverse avancerade städredskap. Uppdraget var att djuprengöra alla soffor, mattor och sängar.

 

benny_soffa

Det är tio år sedan vi flyttade in på Solhaga, och de sängar som var nya då behöver en uppfräschning. För att inte tala om alla mattor och klädda möbler som vi släpat hem från auktioner och loppis. Som Benny älskar att sova i.

matta_damm_1636

Med hjälp av en särskild vibrationsdammsugare kom helt sjuka mängder damm upp ur vardagsrumsmattan. Detta bör egentligen göras någon gång per år, eftersom dammet i en matta bidrar till slitage.

chippendalefatolj2

Klädda möbler och sängar rengjordes med en våtdammsugare. Jag fick vara med och se när vattenbehållaren tömdes på brunt vatten, det var skräckblandad förtjusning. Se vilken skillnad på den här chippendalefåtöljen före och efter.

fore_efter_baddmadrass6G8A7554

Före och efter på bäddmadrassen.

mormorsmattor6G8A7546

Mattorna som jag ärvt av mormor har nog aldrig varit tvättade.

baddmadrass_tork

Medan bäddmadrasserna torkade rev jag ner kornischerna och tvättade alla husets grådaskiga spetsgardiner. Det blev en helt enorm skillnad i akustiken hemma när dammet försvann. Plötsligt gick det lättare att andas, jag kan varmt rekommendera den här tjänsten. Förstår inte varför vi inte gjort detta innan, för oss är det mer värt att ta in den här hjälpen än att lägga pengar på vardagsstädningen.

Nästa steg till höstfint hem var att göra om ett par av våra viktigaste rum, i nästa inlägg ska ni få se hur köket fick en rejäl uppdatering!

2 reaktioner på ”Höstfint steg ett: Rent hus

 1. Wow
  Underbart,här har jag bott i 23 år…
  För fram till typ 15 år sen Städade jag…sen dess är inte mycket gjort – jo jag byter i sängen, städar toa och tvättställ varje dag och gör rent i köket varje dag-där jag är med degar och mat..
  Men- garderober, tak, väggar dörrposter..sånt jag alltid tog förr :( inte gjort alls nu..
  tog två fönster häromdagen…fyra kvar- förr tog jag alla sex direkt…

  Nej flytt snart till Rent ska sitta fint, bara jag hittar nånstans att bo :)

  Kram Gizze

  1. Gizze, jag önskar dig att upptäcka städningens glädje när du flyttar till ditt nya! Kram och ha en jättefin kväll du med! <3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s