Wienerbröd med ister

wienerbrod_ister6G8A8189

Som jag berättat tidigare kretsar mycket på Solhaga kring återvinning och alternativa råvaror. Vi provar allt möjligt, ibland blir det bra, och ibland blir det som med de här wienerbröden. Inte direkt dåligt men ändå lite olämpligt på något sätt. Faktum är att jag mår lite lätt illa bara av att skriva det här, men okej. Allt kan inte vara så himla lyckat hela tiden.

Det hela kom sig av att vi hade möte med Falkenbergs Skafferi häromveckan, då  pratade jag en del med Richard Näslin som jobbar med småskalig uppfödning av Linderödssvin och andra lantraser på Gunnagård i Svartrå utanför Ullared. Frågan var hur vi skulle kunna jobba mer ihop med att ta tillvara varandras restprodukter, hade Richard kanske något vi kunde baka med på Solhaga?

richardnaslin_2364Absolut, sa Richard och tog med ett kilo Linderöds-ister till REKO-ring på Rådhustorget i onsdags. Tidigare har han försett oss med smaksatt uppvispat ister som han tagit tillvara vid tillagning av köttet. Otroligt lyxigt att breda på en bit gott bröd. Men hur skulle det funka i våra söta bakverk? Det är ju där den stora konsumtionen av smör ligger. Och smöret har ju blivit rätt så dyrt på senare år. Tänk om vi kunde använda ister istället, och göra något av en restprodukt som annars hade hamnat i soporna?

wienerbrod_ister6G8A8187

Rent tekniskt var det inte svårt att använda ister till att kavla wienerbröd med, det blev fina lager och allt. Mentalt var det svårare att ställa om.

wienerbrod_ister_provsmak_2396

Vanligtvis när vi provsmakar brukar det inte bli något kvar på skärbrädan. Det var helt enkelt svårt att förlika sig med eftersmaken av stekt fläsk ihop med vaniljkräm. Särskilt för dem av oss som ofta väljer vegetariskt.

Det är möjligt att vi under andra omständigheter i en annan tid skulle tycka att det var otroligt gott med söta kavlade degar med  ister. Men vi är inte riktigt där än. Det var värt ett försök, men till dess att krisen är här på riktigt får vi kavla med smör och hitta annat sätt att ta vara på istret. För skam den som ger sig

Jag tänker att en osötad smördeg med ister till spröda köttfärspiroger kan vara en mycket bättre idé, det testar vi nästa gång.

2 reaktioner på ”Wienerbröd med ister

  1. Har frågat om just detta med att baka med ister i en ”bakar-grupp” på FB men fick inga svar. Tack, då blir det inga wienerbröd med ister, utan den får fortsatt gå till tvålmakeri …. om jag inte tänkt piroger eller matpajskal.

    1. Hej Maria, nej det kanske inte är så lätt att få tag på. Så länge vi inte är absolut tvungna är det såklart enklare att slänga restprodukterna. Men det kan komma andra tider framöver tänker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s