Nougat montelimar och andra juliga saker

December rullar på, den tiden som brukar vara den lugnaste på året visar sig nu inte vara riktigt så lugn som tidigare år. Jag vet inte vad det beror på, men vi har många fler besökare på Solhaga än vanligt.

Jag bloggar tyvärr inte så mycket som jag hade önskat, och jag har verkligen världens sämsta ursäkt – min dator är så fullknökad att jag får varningsmeddelanden hela tiden om att jag måste rensa, och när ska jag hinna sätta mig ner och göra det? Å, det är så frustrerande när man har så många bloggidéer i huvudet! Och så många fina bilder i kameran.

Här ska ni få en av mina godisfavoriter – så vansinnigt god att tugga i sig och otroligt fin att ge bort som present. Och om du inte har en sockertermometer, skriv genast upp det på önskelistan till jul.

Nougat Montelimar
150 g hasselnötter
150 g mandel
120 g pistagenötter

280 g socker
90 g vatten
160 g glykos
160 g honung

1 tsk citronsaft
60 g äggvita (från 2 ägg)
45 g socker

Rosta mandel och nötter till gyllene färg på 200°C i ugnen. Ställ dem på en varm plats, på eftervärme i ugnen till exempel, det är nämligen viktigt att de är varma när man tillsätter dem i nougaten.

Koka upp socker och vatten, skumma och pensla ner kanterna med vatten när det börjar bubbla. Tillsätt honung och glykos.

När sockerblandningen nått 120°C, vispa äggvita, socker, citronsaft till maräng. Använd hushållsassistent med visp.

När sockerblandningen blivit 135°C, byt vispen i marängen till vinge och låt gå på låg hastighet.

Vid 142°C, häll ner sockerlagen i marängen och låt gå cirka 5 minuter på mellanväxel. Tillsätt de varma nötterna.

Pudra florsocker på en plåt med bakplåtspapper. Bred ut massan, pudra mer florsocker på och tryck ut eller kavla till en jämn platta. Låt stelna och skär sedan i lagom stora bitar.

vortbrod_2416

Andra juliga saker som har hänt sista tiden – vi har haft vörtbrödspremiär! Den brukar infalla när det känns rätt, vilket i år var lagom till andra advent.

perstorp6G8A8129

Mysiga adventsutflykter, som den här till Perstorp 101 utanför Getinge. Här ordnas pysselkvällar för bokade sällskap, men här finns även en otroligt fin butik med massa juliga saker som bara har öppet ibland. Till exempel nu på fredag den 14:e kl 13-19, samt 21-22 december 13-18. Värt ett besök!

6G8A8175

Reko Ring på Rådhustorget, så mysigt det var när vi var där för första gången för två veckor sedan med julgran och allt. Imorgon är det dags igen, då åker vi dit med massor av förbeställda vörtbröd.

flask_2375

Apropå Reko Ring känner jag att jag måste återupprätta grisens rykte efter förra inlägget. Här är en bit prima fläsk jag fick med mig hem från förra tillfället, från en liten producent som kallar sig Svingott.

flaskpannkaka_2376

Jag gjorde en julig fläskpannkaka. Vi äter ju alltid pannkaka på torsdagar i den här familjen, men jag har lite svårt för att bara äta dem med sylt och grädde. Med lite stekt fläsk, svamp, grönkål och äpple blir det en stadigare måltid. Det behövs inför dagarna som kommer, för det blir intensiva två veckor nu innan vi stänger för jul & nyårsledigt. Hoppas ni har en något så när lugn december allihop! Vi ses!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s