Saffranskringla med kvitten

saffransfika6G8A8086

Varje år brukar vi hitta på en ny specialbulle med saffran vid sidan av den klassiska lussebullen. Jag minns särskilt den från 2013 med apelsin och mandel. Numera tänker vi på ett helt annat sätt med råvarorna, både apelsin och mandel är ju saker som måste importeras. I vår trädgård växte sig kvittenfrukterna enorma på de fem träden som vi satte just det året, därför var det en självklarhet att vi skulle använda just dem till årets bulle.

Saffransdeg
ca 30 lussebullar

500 g kall standardmjölk
1 tsk saffranspasta (recept här) eller 1 g saffran i påse.
200 g socker
75 g jäst
8 g salt
200 g mjukt smör (inte smält)
1100 g vetemjöl med hög proteinhalt

Det går såklart bra att utesluta saffran om du inte gillar det, ta i så fall 15 g grovmalen kardemumma i stället.

Lös jästen och saffran i mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna (mjölet sist) och knåda i maskin i 20–25 minuter eller för hand så länge du orkar. Det är viktigt att degen är smidig och elastisk.

Platta ut degen på en plåt, täck över och ställ in den i kylen en stund så att den får slappna av lite. Då blir den lättare att kavla ut.

Smörfyllning med kvitten
Det vi inte hinner ta hand om av både kvitten och äpple brukar vi göra till puré. Jag brukar inte ens rensa frukten, jag skär den i kuber med kärnhus och allt och kokar sedan frukten mjuk. Om vattnet kokar bort får man tillsätta nytt under kokningen. Sedan passeras purén genom en sil. Jag brukar väga upp det som jag silat och sedan tillsätta tio procent socker, som rörs ner och löses upp medan purén är varm. Sedan lägger vi den i frysen, tar fram och använder när det behövs. Till exempel i fyllningen:

150 g farinsocker
150 g socker
300 g smör
50 g kvittenpuré (ta äpple om du inte har)
zest från 1 apelsin

Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllningen och strö över syltade apelsinskal. Vik ett treslag och dela upp i remsor enligt den här modellen:

treslagVi väger varje remsa ungefär 90 gram, då blir bullen ganska stor. 50–60 gram kan vara mer lagom för hemmabak.

saffranskringla6G8A8068

Tvinna sedan varje remsa och snurra till en snäcka från mitten och utåt, så att den blir som på bilden ovan. Lägg bullarna med rejäla mellanrum på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 30–60 minuter, det beror helt på rumstemperatur hur snabbt det går.

Pensla försiktigt med äggstrykning när de är färdigjästa. (Vi strör även på ett smul, som vi gör genom att blanda smör, socker, havregryn och fullkornsdinkel till lagom smulighet. Dessutom förbakar vi smulet för att det ska bli extra krispigt.)

Baka av bullarna i 230° varm ugn i 5–8 minuter (beroende på storlek) tills de fått gyllenbrun färg, kolla att de även har fått fin färg på undersidan.

elin_lucia_2437

Elin i bageriet 05.50 när jag kom för att börja trågningen.

skrea_pepparkaka_2432

Sedan åt vi lussefrukost. Men ska jag vara ärlig så är saffransfikat inte min favorit. Jag tar allra helst en pepparkaka med riktig mjölk. Igår fick jag med mig en flaska mjölk från Skrea Ost när vi var på REKO-Ring inne i Falkenberg.

solhaga_inne6G8A8084

Tog en bild i butiken en lugn stund när ingen var där. Som vanligt är det enkla dekorationer. Halm och ljuslyktor, små röda rosor i fönstret.

rosorG8A8081

Rosorna i trädgården har blommat ovanligt sent i år, denna new dawn tog jag in lagom till första advent. Hoppas att ni alla har haft en fin lucia!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s