Uppesittarkväll med tranbärsdrink och saffranspopcorn

vortbrod_2618

Uppesittarkväll, hur funkar det för en bagare? Inte så bra tyvärr.  Den 23 december börjar nämligen alltid med en sömnlös natt. Just den här julen hade jag inte avbaket, men jag skulle upp tidigt och packa beställningar. Och då låg jag bara och tänkte på om vi kanske bakat för få vörtbröd utan russin, och så vidare.

bestallningar_2619

Vi hade bakat för få vörtbröd utan russin, visade det sig. Men jag fick ihop det till slut, började packa strax före klockan 06, och med ett snitt på max en minut per beställning blev vi precis klara till öppning, Selma och jag.

sara_butik_2624

Det är ändå en av årets bästa dagar i bageriet. Strax före åtta hade vi fyllt hyllorna med det bröd som inte var beställt.

sara_elin_frukost_2635

Vi hann med en mysfrukost efter att Elin tagit sig igenom stora julbaket, och gav varandra presenter.

lotta_mattias_2642

Mattias och Lotta från BrewOre kom förbi, det är från dem vi fått dravet till årets julbröd, Bryggarbrödet. Vi fick några flaskor av julölen han bryggt. Ska bli så spännande att smaka!

julbrod_inkram_2628

Jag är så nöjd med det här julbrödet, det måste vara ett av mina bästa bröd. Tror att vi kommer att fortsätta baka det nästa år lite då och då.

Efter frukost blev det inga fler bilder, för sedan rullade dagen på i ett rasande tempo och vi var dessutom en person kort på grund av sjukdom. När bageriet till slut stängde för jullov vacklade jag hem. Det känns helt overkligt att jag ska få vila från allt ansvar ända till den 3 januari då vi öppnar igen.

drink_2647

Tillfälligt piggare blev jag efter en korv med bröd samt ett glas The Botanist gin med en jultonic med smak av kardemumma, som jag fick av Elin imorse.

tranbarsdrink6G8A8373

Strax därpå bjöd mamma på en helt annan drink, varje jul brukar hon komma med ett nytt recept som hon klippt ut ur något magasin. I år blev det ett recept från ICAs Buffé med en egen twist:

Varm tranbärsglögg med gräddskum
1/2 apelsin
3 cm färsk ingefära
1 liter tranbärsjuice
1 kanelstång
8 kryddnejlikor
1/2 tsk hel kardemumma

Tvätta apelsinen. Skala utan att få med det vita. Skala och skiva ingefäran.
Värm tranbärsjuice, apelsinskal, ingefära och kryddor i en kastrull. Stäng av värmen och låt dra i en timme. Sila sedan bort kryddorna och värm vid servering. Spetsa med lite Xanté, (päronkonjak) till de vuxna. Häll upp i glas och toppa med en klick lättvispad grädde.

Till drinken tänkte jag att vi skulle göra saffranspopcorn, men det orkade jag bara inte. Men ni får ändå både recept och bild, som jag fixade tidigare i veckan när vi hade julavslutning med alla som jobbar på Solhaga.

saffranspopcorn6G8A8350

Kryddiga saffranspopcorn
kokosolja
1 krm saffranspasta eller ett halvt litet paket saffran
1 krm gurkmeja
1 krm salt
1 knivsudd cayennepeppar
popcornmajs
Värm kokosolja i en kastrull så att det täcker botten. När oljan börjar bli varm, tillsätt kryddorna och skaka på kastrullen så att de blandas med oljan. Häll i popcornmajs, lägg på lock och skaka lite lätt på kastrullen medan det poppar. Salta efteråt om det behövs.

kaspar_vort6G8A8374

Julkänslan börjar infinna sig nu när familjen droppar in. Mamma kom igår, idag anlände min bror Kaspar, och imorgon hämtar vi barnens kusiner vid tåget. På juldagen kommer min syster Susanna med familj så då blir vi riktigt många.

vortbrod6G8A8376

Jag hade bett Kaspar att baka vörtbröd till julen, tänkte att det var en rolig grej att brödet inte kommer från Solhaga för en gångs skull. Det är Pain de Martin´s recept, fast utan surdeg, plus lite muscovadosocker. Så gott! Just nu är skinkan i ugnen enligt receptet jag bloggade om häromdagen. Klockan 20.30 är det är en grad kvar till 70, och den har varit inne sedan 13.30. Det tar sin tid. Får se om jag kan hålla mig vaken tills det piper.

En reaktion på ”Uppesittarkväll med tranbärsdrink och saffranspopcorn

  1. Hoppas du kan sova och Koppla Av nu Sara!
    Önskar dig och de dina en riktigt fin jul!
    Är ni ute och åker- norrut så alltid välkomna !
    Kram Gizze

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s