April i trädgården

benny_rabatt6G8A8687

De senaste dagarna har jag knappt gått innanför dörren här hemma. Kanske är detta den bästa tiden på året, då allt det fina bara väntar på oss. Jag kommer att jobba en del i bageriet framöver, så jag passade på att göra den där viktiga vårstädningen som är grunden för en lyckad säsong. Klippt och krattat bort allt som är visset, och rensat det allra första ogräset som inte ska få fäste. Benny har varit väldigt ”hjälpsam”, vill alltid vara precis där jag är. Jösses vad han har  härjat i trädgården under vintern. Det är hål i gräsmattan överallt, kilovis med bajskorvar, rosor och vinbärsbuskar uppgrävda och söndertuggade, för att inte tala om alla trädstammar  han har släpat fram ur gömmorna och flisat sönder. Det såg ut som ett zoo när jag började.

violer6G8A8679

Många av blommorna i trädgården har gått i arv från tidigare familjer i huset, de blå doftviolerna finns överallt under häckar och buskar. För varje år tycks de sprida sig till vår stora glädje.

vincaminor6G8A8707

Vintergrönan blommar som bäst just nu. Dem har vi själva planterat under alla ligusterhäckar. Vi hade dem i trädgården i Jörlanda när jag var liten, så det är nostalgi för mig.

kornell6G8A8689

Kornellen är så nära att slå ut just nu, extra tidig i år. Älskar de knallröda grenarna och ljusgröna knopparna.

pelargoner6G8A8668

Jag ligger två månader efter med pelargonerna, dem brukar jag annars plantera om och klippa ner i februari. I år nöjde jag mig med att  ge dem lite ny jord i botten av krukan, och lite ovanpå. Vattnade med näring, klippte de längsta grenarna och tog några sticklingar.

palettblomma6G8A8690

Samma sak med palettblomman som jag fick förra året av Ulrika på Berte bed n breakfast. Mot alla odds har den överlevt min sporadiska vattning under vintern.

dahlior_skott_3751

Å andra sidan ligger jag en månad före med dahliorna. Dem ska man ju förgro inomhus så här års, och det har jag gjort alldeles ofrivilligt nere i källaren där knölarna legat i nästan två år i plastsäckar. Jag var först rädd att de var döda, sedan blev jag rädd att de skulle anfalla.

dahlior_benmjol_3752

Det är lite tidigt att sätta ut dahlior, men jag chansar. Den här rabatten ligger nära huset i soligt läge, det är den varmaste platsen vi har och det verkar bli något så när vettig temperatur den närmaste tiden även på nätterna. Fasaden ska renoveras senare under våren, så jag räknar med att det som kommer upp ska klippas ner direkt. Sedan när renoveringen är klar till sommaren kan vi låta dahliorna växa till sig ordentligt. Den här brukar blomma med mörkrosa blommor ända in i oktober.

dahlior_ijorden_3754

Jag drog loss de vita skotten, och öste på lite benmjöl. Håll tummarna för att de klarar sig nu.

brunnslocket6G8A8674

Själva städningen av trädgården tog nästan tre hela dagar, så jag hade siktet inställt på att belöna mig själv med blomstershopping när allt var klart. Gödastorps Grönt hade extrapris på krysantemum, så jag köpte ett helt flak. Lagerblad, myrten och bellis blev det också till brunnslocket.

kopparkrukan6G8A8696

Rosa krysantemum och mörkröd klöver blev fint ihop i den stora kopparbaljan.

chrysantemum_alunrot6G8A8703

Även vid Solhagas entré blev det en liknande kombination, fast med alunrot.

entre_solhaga6G8A8706

Mitt paradis. Murgrönan bakom som vi satte för fem år sedan har äntligen börjat klättra.

verandakrukor6G8A8699

Trappan till verandan.

violer6G8A8711

Violerna från förra året hade frösått sig, så det var bara att ställa fram krukan och komplettera med en alunrot. När säsongen är över ska jag samla ihop alla alunrötterna och sätta dem i rabatten framför hortensiorna där vi redan har ett helt hav av dessa.

vattenspegel6G8A8709

Jag avslutade med att vattna alla krukorna ordentligt och fylla på det fina fågelbadet från Jonte keramik.

kryddtradgarden6G8A8676

Odlingsbäddarna i kryddträdgråden är förberedda, men vi väntar någon månad till med att köpa plantor. Persiljan har frösått sig. Gräslök, dragon, timjan och oregano verkar ha överlevt. Vi ska komplettera med mer persilja, koriander, basilika, citronverbena och kanske något mer. Tänk att vi har kunnat leva hela vintern på all örtolja vi gjorde i höstas, så vill vi ha det varje år.

odla_krasse6G8A8692

Men mer odling än så här blir det inte. Sockerärtor sätter jag alltid, och i år blir det även två sorters krasse. Blommorna är så fina att ha i sallader och på mackor.

lismejeri_3755

Vi pausade en stund och åkte till Lis Mejeri för att fika med Johan, Rina och Marigel. De var också i full gång med trädgården, se bara vilken välkrattad skog de har.

benny_marigel_3757

Benny och Marigel blev bästisar.

ante_grillar6G8A8693

Sedan åkte vi hem, och Ante grillade till middagen. Tror aldrig vi har haft  det så här fint på gården, studsmattan är borta till förmån för ett skjul som kan härbärgera allt det där som annars brukar stå och skräpa överallt.

brunnslock_benny6G8A8714

Vi ville liksom aldrig gå in. Önskar mig fler lördagar som den här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s