En ny dansk och en bra vecka

nydansk6G8A8768

Det har varit en fin vecka. I bageriet har vi planerat påsken och provat nya recept på danskt rågbröd. Efter nästan åtta år är jag lite trött på ursprungsreceptet, jag skulle vilja ha den lite saftigare, lite fröigare och mörkare. Och faktiskt lite sötare också, det behöver inte vara fel. Men hundra procent råg ska det fortfarande vara. Här får ni två varianter som vi har provat.

DANSK No 1
Den här versionen har massor av olika frön, det är den som är på bilderna.

Dag 1
1000 g vatten
300 g klippt råg
200 g solrosfrö
200 g pumpafrö
60 g linfrö
60 g sesamfrö
60 g vallmofrö
33 g salt

Dag 2 bortgörning
20 g jäst
800 g oblandad rågsikt
50 g maltsirap
400 g rågsurdeg

DANSK No 2
Den här versionen kommer vi att prova ett tag framöver i bageriet, vi har så mycket frön i andra bröd att vi väljer bort vissa av dem och förenklar:

Dag 1
1000 g vatten
300 g klippt råg
250 g solrosfrö
60 g linfrö
130 g pumpafrö
33 g salt

Dag 2 bortgörning
20 g jäst
800 g oblandad rågsikt
50 g maltsirap
400 g rågsurdeg

Kör i degblandare i 30 minuter på låg hastighet. Låt jäsa i bunken i cirka 45-60 minuter.
Lägg upp i formar i valfri storlek. Toppa med fröblandning.

Värm ugnen till 275°C. Sätt in bröden, och spruta in vatten. Sänk till 190°C och baka i 75 minuter eller till en innertemperatur på 98°C.

dansk_fro_3799

Vi har testat att baka den i större form, för att kunna göra lite mer rejäla smörrebröd på både Solhaga och Borgmästargården.

dansk_inkram6G8A8771

Efter tre dagar är inkråmet precis lika saftigt och fint som dag ett. Så gott med alla fröer också.

dansk_journalist_3842

Annars då? Jo, mestadels en väldigt fin vecka med många trevliga besök. Bland annat danska journalisten Eva som kom för att utforska Falkenberg som matdestination.

blasfix6G8A8718

Jag har börjat preppa för påskfirande med familjen nästa helg. Vi målar alltid ägg, så varje gång jag gör äggröra till frukost blåser jag ur äggen med min magiska lilla mojäng. Dessa fina ägg byter jag till mig från Ulrika på Berte bed´n breakfast. Hon får gammalt bröd till hönsen, jag får ägg. Med den gulaste gulan, och vackraste skalen. Det blir en extra glad påsk tror jag.

sara_ante_framtidsbanken1395-2

Ante och jag fick under högtidliga former ta emot ett bidrag till Slöingerundan, från Falkenbergs Sparbank och Framtidsbanken. Vi var 23 pristagare som samlades till en middag i går kväll, så trevligt och fint! Vi har precis tryckt kartan för sjätte året i rad, och den är otroligt populär hos våra besökare. I år är hela 30 företag och föreningar med, i lilla Slöinge med bara tusen invånare.

kaffe_3878

Idag jobbade jag delat pass, körde järnet på morgonen och tog en lång paus mitt på dagen. Passade på att åka till Tylösand och träffa min mentor Birgitta, som varit i Indien ett par månader. Hon hade tagit med sig kaffe till mig, det ska jag dricka till frukost imorgon.

benny_rabatt6G8A8728

Hur går det med dahliarabatten då? Jo, Benny tycker att det går väldigt bra att gräva i den. Knölarna luktar ju så gott av benmjöl som vi gödslat med. Här får han bannor av förgrymmad husse. Fast egenligen är vi mest arga på oss själva som inte tänkte på att hundar gillar ben.

benny_rabatt_3857

Besvikelsen är enorm, som ni ser. Nu har vi blockat Bennys festliga rabatt med trägårdsmöbler. Fortsättning följer. Nu ska jag lägga mig i soffan och vila, för imorgon bär det av till påskmarknad på Särdals Kvarn. Vi ses!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s