En friterad lördag

Den här helgen har vi firat att vår Max fyller 17, och han hade önskat sig…

…friterat till både lunch och middag! Detta är den allra första kokbok vi ger honom och jag måste säga att jag själv kände mig väldigt sugen på allt när jag började bläddra. Det blev först lite panik när jag upptäckte att vi inte har något ströbröd. Det är nämligen glapp i vår ströbrödskvarn i bageriet, så just nu är det skralt på ströfronten. Men då kom jag på ett annat ställe…

…i brödskärarmaskinen fanns det resurser. Väldigt lyxigt strö som nästan bara består av skorpa från alla bröd som skivats, samt ganska mycket frön.

Jag lånade hem bageriets 10-liters fritös som vi köpt från Expondo. Tycker att den är väldigt praktisk med en liten kran där fram så att man kan tömma ut oljan på ett smart sätt.

Tunna rödspättafiléer vändes i vetemjöl…

…doppades därefter i några vispade ägg med lite salt i. (Ni vet förresten husgeråd som får en att känna sig lite närmare sina förfäder? För mig är den gröna margretheskålen en sådan. Mina morföräldrar hade den i sitt sommarhus i Danmark när jag var liten. Gillar alltid när den får vara med.)

Doppa fisken i strö så att det verkligen täcker, och därefter rakt ner i fritösen på 180°C till fin färg (3-5 minuter).

Vilka spröda läckerheter. Servera med remoulad, citronklyfta och nymalen svartpeppar.

Vi dukade fram allt möjligt som hör till den danska frokosten (lunchen alltså). Sill, bröd, smör, snaps och ostar. Blir alltid lika glad när jag får använda det här fina fatet med blå mönster.

Efter alla dessa härligheter tog vi oss ut på en långpromenad för att gå upp en ordentlig aptit inför nästa måltid – friterade chicken nuggets med jasminris, wokade grönsaker och olika majonnäser.

Vi lagade efter Lisa Lemkes recept från SVT-programmet Timjan, tupp och tårta, så bra! Ante fick ett tips av en matkompis på Twitter att man kunde byta rismjölet mot kikärtsmjöl för ännu mera krisp, så det provade vi.

Till detta blev det en wok, det här är en av mina favoritsaker att göra av ledsna grönsaker i kylen. Skär upp allt möjligt, plus lite hackad vitlök och ingefära. Här har vi squash, champinjoner, fänkål, paprika, grönkål och mangold. Stek på hög värme i sesamolja, men bara så länge att grönsakerna fortfarande är krispiga. Droppa på lite sambal olelek och fisksås i slutet, servera med sesamfrön och rostade cashewnötter.

Så mysigt att ha familjen här, och så mätta vi blev! Nu får fritösen vila ett tag tror jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s