Påskbröd med rostad havre

Nu till påsk blir det premiär för ett nytt bröd som vi har jobbat på den senaste tiden. Berte Qvarn har ju precis dragit igång sin nya havrekvarn, och självklart tycker vi det är roligt med en helt ny råvara i byn. Måste provas!

Havre är så fantastiskt gott, allra bäst tycker jag att det blir när man rostar. Det doftar som hasselnötter från degen och det blir en fantastisk smak på brödet. I det här receptet använder vi både rostat havremjöl och rostad klippt havre.

Rostad havre 2 bröd à 800 g

Dag 1, blötläggning
100 g rostat havremjöl
90 g klippt havre
350 g vatten
Blanda, plasta över och låt stå över natten.

Dag 2, bortgörning
280 g vatten (kan behöva justeras)
660 g vetemjöl
140 g rågsurdeg
15 g jäst (kan uteslutas)
17 g salt

Rosta klippt havre och havremjöl i långpanna i ugnen på 200°C. Rör om några gånger under tiden tills det får ordentligt med färg, men utan att bli bränt. Blötlägg i vatten, plasta över och låt stå till nästa dag.

Blanda blötläggningen med övriga ingredienser i blandare i cirka 10 minuter eller tills degen är klar.

Låt degen vila i en inoljad plastlåda i cirka 2 timmar, vik ihop en gång under tiden. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Forma till ovala bröd. Spraya den släta sidan med vatten, och strö lite havregryn över. Lägg med havregrynen neråt på bricka som är lite lätt mjölad med vetemjöl.

Låt jäsa i rumstemperatur i ett par timmar, eller i kyl över natten.

Värm ugnen till 275°C, gärna med en plåt eller baksten inne. Vänd upp bröden på en brödspade eller liknande. Gör ett par snitt på längden.

Sätt in bröden på sten eller plåt samtidigt som du sprutar in vatten. Sänk till 225° och baka av i 30–35 minuter, eller tills du är nöjd med färgen.

Ett otroligt härligt bröd som redan fått fin kritik av våra besökare.

Havre har inte samma bakegenskaper som vete, inkråmet blir något tätare. Men det ger smak och karaktär, är bra för tarmfloran. Havre har visat sig kunna sänka kolesterolhalten i blodet och ger dessutom en jämnare blodsockerkurva.

Tror att det här blir perfekt till årets påskbord. Vi brukar alltid fira med familjen, men i år blir det bara vi på grund av corona och köksrenovering.

Köksrenoveringen ja. Veckan slutade med tema ”fel färg”, det gick inte alls som jag hade tänkt mig. När målare Jörgen skulle fullända det murade partiet där spis och ugn ska stå, tyckte han att färgen kanske var lite väl gul. Citrongul liksom, så vi bestämde oss för att inte ens prova att måla upp en större yta. Han fick åka och byta burk, så det löste sig ganska bra.

Värre var det med bardisken som våra snickare håller på att bygga i sin verkstad. Jag hade beställt en speicalburk med kulören S7005-Y50R, den mörkbruna kulören som jag själv har blandat till de nedre köksskåpen till vänster i bild.

Snickarna hade fått med sig burken till verkstaden, men reagerade lite på att den inte var brun. Jag trodde då att de hade måste ha fått med sig fel burk, med den ljusare väggfärgen, så jag tänkte att vi kör väl på det. Kanske är det inte fel med en ljusare bardisk?

Själv letade jag i stor frustration hela eftermiddagen efter den mörka färgburken, för jag tänkte ge mig i kast med att måla skåpen som blivit lite skamfilade med tiden.

Så plingade det till i telefonen, en bild från snickarna som glatt berättade att disken nu var färdigmålad! Jag konstaterade med fasa att färgen varken var mörkbrun eller beige, utan något slags piggelin-grön. Jag bad om en bild på burkens NCS-kod och förstod plötsligt att jag ägnat hela eftermiddagen åt att leta efter en burk som aldrig ens hade existerat. Den här färgen borde alltså ha varit mörkbrun enligt färgkoden, så något måste ha hänt på färgmakeriet. Vilken rörig historia detta blev…

Man kommer till en punkt i alla renoveringsprocesser då man minst sagt blir lite trött på allt, och det var nu. 

Inget fel på grönt egentligen, men den här färgkombinationen gjorde mig på riktigt dåligt humör. Tanken också på allt jobb som varit förgäves, och att det blir jag som får måla om när vi väl får rätt burk någon gång alldeles för långt in i framtiden.

Helt plötsligt kändes allt oöverstigligt. Tvätten som ligger osorterad, och herregud så fult när ketchup och senap står framme på soffbordet. Det blir ju lätt så när man renoverar att kaos sprider sig till alla delar av hemmet. Jag vet inte hur ni har det hemma, men här i huset är det ofta jag som är först med att plocka undan och hålla ordning på allt möjligt.

När jag ser en vissen växt så vattnar jag den.

När ljusen brunnit ut, sätter jag i nya.

När det blir stökigt i lådor och skåp är det jag som plockar ur, gör rent och organiserar. Men som ni ser har inget av detta hänt, för jag har varit fullt upptagen med att projektleda bygget och jobba i bageriet. Resten av tiden försöker jag att inte överanstränga min hand som fortfarande är på rehab efter frakturen för tre månader sedan.

Med tiden förstärker man varandras roller i familjen, alla har sina vanor och förväntningar på vem som gör vad. Ända tills någon får ett bryt. Och ni kan ju gissa vem ”någon” är i detta fallet.

Vi rensade både luften och lokalerna, alla blev sams igen och till slut var det riktigt hemtrevligt överallt trots att vi har en del kvar att göra.

Vilken tur, för idag fick vi överraskningsbesök av min mamma, syster och systerdotter som var på genomresa. Jag gjorde räkmackor som vi intog på säkert avstånd vid varsin bordsända.

Att alltid ha en stor burk räkor i kylen är mitt bästa vardagsknep nu när vi varken har spis eller ugn. Bryggarbröd, sallad, kokt ägg, örtmajonnäs, sallad, picklad rödlök och ärtskott finns alltid att hämta från bageriet, och vips har man fixat en liten festmåltid. Så slutade veckan på bästa sätt ändå, hoppas ni alla har en mysig lördag!

En reaktion på ”Påskbröd med rostad havre

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s