Köksrenovering och surdegsvåffla med nymalet fullkornsvete

Idag är det våffeldag och jag har testat ett nytt recept som helt klart blev mina bästa våfflor hittills. Vi testar allt möjligt nu inför sommarens stora satsning, det är nya experiment i bageriet varje dag. Tanken är ju att vi ska öppna en liten restaurang hemma på nedre våningen i sommar, och man kan lugnt säga att det inte saknas idéer och inspiration just nu.

renovering_spis_8344Däremot saknar vi tyvärr fortfarande ett bygglov, vilket känns aningen läskigt när vi drog igång den stora köksrenoveringen förra veckan. Kommunen måste godkänna ändrad användning av bostadshuset, vilket jag trodde att vi redan hade fått när vi fick bygga bageri för tio år sedan. Så nu ligger vi lite efter i tidsplanen just när det gäller den formella biten, men har inget annat val än att köra på med ombyggnationer, beställningar av möbler och porslin. För annars blir det ju inget alls, och så kan vi inte ha det. En större chansning kan man kalla det, men vad är det värsta som kan hända? Jag funderar inte så mycket på det, utan tar allting som det kommer.

vafflor_8512Här ska ni få receptet på våfflorna som jag gjorde till personallunch idag, det var faktiskt ett par kunder som råkade känna doften när jag stod vid järnet, så de fick köpa med sig ett par nygräddade i påse.

I rymdmått, ca 10-12 st
100 g brynt smör
4,5 dl mjölk
1-2 msk surdeg (vilken sort spelar ingen roll)
4 dl vetemjöl
1/2 dl nymalet fullkornsvetemjöl (jag tog Halländskt lantvete)
1 msk rårörsocker
1 tsk bakpulver
3/4 tsk salt

I viktmått, ca 10-12 st
100 g brynt smör
450 g mjölk
25 g rågsurdeg
230 g vetemjöl
40 g nymalet fullkornsvetemjöl
10 g rårörsocker
5 g bakpulver
5 g salt

Bryn smöret ordentligt. Om du har en kvarn, mal helt vete till fint mjöl. Annars, ta något annat grövre mjöl som du har hemma, eller bara vetemjöl om du vill ha en ljusare smet. Vispa ihop alla ingredienser, plasta över och låt stå över natten.

vafflor_smet_8497
Varför ska man egentligen ha surdeg i en våffelsmet, kanske ni undrar? Jo, surdegen bryter ner fytinsyran, som är sädeskornets sätt att ”låsa in” näringen som ska sparas till när det ska växa. När fytinsyran bryts ner frigörs alla vitaminer och mineraler som finns i grodden så att våra kroppar kan ta upp den. Låter man smeten vila över natten utvecklas också gluten, vilket för att smeten håller ihop och ger våfflan en bättre textur. För att inte tala om hur den smakar, fylligt och gott.

vafflor_jonas_mattias_8500Jonas och Mattias från Boketuns Bygg som hjälper oss med köket, fick bli våra första provsmakare. Lätt den bästa våfflan någonsin, blev betyget.

vaffla_mat_8514I bageriet åt vi våffla både som huvudrätt och efterrätt. Först en matig variant med ugnsbakad ostronskivling, yoghurtvisp med ekologisk yoghurt från Skrea Ost, och nyrostade potatischips.

vaffla_8508Till efterrätt en sötare version med vaniljgrädde och sylt på hallon och rabarber.

benny_kok_8359 2 Inne i huset har vi lagt nytt golv den här veckan, första steget till att förvandla vårt hemmakök till proffskök. Vi har skänkt bort både spis och fläkt, för att ge plats åt rejälare grejer. Det som ni ser till höger är alltså en restaurangfläkt som är helt gigantisk, det var lite som att en kyrkorgel hade gjort entré. Hoppas bara att den inte låter för mycket.

benny_golv_8328Så här såg det ut i köket när vi började, knappast ett golv som Miljö & Hälsa skulle godkänna. Många fötter och  Bennys klor har med tiden slitit bort bets och hårdvaxolja. På ett ställe har Benny till och med ätit upp golvet, det stämmer verkligen att labradorer äter allt…

benny_golv_8493Jag drömde först om att slipa golvet och måla med något slags epoxyfärg som skulle kapsla in det hela, men det hade troligtvis inte hållit och varit svårt att underhålla. Det fick bli en slitstark vinylmatta för offentlig miljö, Forbo Eternal Black Oak heter den. Jag var först väldigt skeptisk men…

benny_golv_8495… jag måste erkänna att mina fördomar om heltäckande plastmattor kom på skam. Det blev jättefint med den svagt trämönstrade mörka färgen, som påminner om det gamla trägolvet.

spis_8490Där spis och fläkt stod har snickarna byggt upp lådor som ska vitputsas. Det gamla skåpet togs till vara och fick vara med på ett hörn. Snart kommer här att stå en rejäl rostfri bänk, med infälld induktion av det kraftigare slaget. Till höger på bänken ska vi ha en liten rational-ugn med ånga. Tur att vi har ett badrum på andra sidan väggen, så att vi kunde borra hål för vatten och avlopp som ugnen behöver. Märker ni förresten att Benny är med på VARENDA bild jag tar? En sådan linslus alltså!

sanmetsdraperi_8426Köket kommer att kunna skärmas av från matsalen med ett sammetsdraperi som matchar tapeten Jugendros från Lim & Handtryck. Stiligt blir det!

mattias_jonas_8421Detta tillstånd av renoveringskaos, att leva utan kök i en månad med två tonåringar som pluggar hemma… skönt att det snart är över. Tur att vi har så trevliga och bra hantverkare som Mattias och Jonas, det gör allting lite mer uthärdligt.

IMG_8408 2Ute lyser solen, och vi har fått heltäckande utomhusmatta på verandan också, lagom till påsk och varmare väder. Det är en brungrå matta som är avsedd för utomhusbruk, inköpt på Getinge Mattcenter som har måttsytt den för att täcka hela golvet. Många små steg till ett ännu finare och bättre Solhaga helt enkelt, känner mig så otroligt förväntansfull inför allt som ska hända den här sommaren!

8 reaktioner på ”Köksrenovering och surdegsvåffla med nymalet fullkornsvete

 1. Kommer bli så bra Sara! Men visst är det konstigt att bygglov och annat ska behöva ta sån tid.
  Jag kollade med kommunen ang ändring i detaljplanen här i huset. Då jag gärna hade haft en av lägenheterna som ligger i markplan som mlni-bageri..men det skulle ta 6+9 månader och kosta 75-100tusen och då inte säkert att det godkänns..

  Har nyss ätit våfflor med sonen. Smakade bra, nästa gång ska jag testa surdegs-våffla.. glömmer bara av det.

  Ha en fin kväll 🤗 Kram Gizze

  1. Så tråkigt Gizze, vissa kommuner är inte lika vassa som andra på att hjälpa till och stötta när någon kommer med en bra idé… hoppas det kan lossna ändå på något sätt! <3

 2. Vill bara säga vad mycket jag älskar att du har börjat blogga igen! Uppskattar att du låter oss få vara med under processen och uppstarten av det nya, och allt annat ni gör, så intressant och roligt att läsa om!!

  1. Tack Josefin, det gör mig så himla glad att du tycker det! Försöker skriva här så ofta jag kan, för jag tycker ju att det är så roligt att dela min resa med er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s