En kväll på Solhaga kök & salonger

När vi gjorde om nedre våningen i vårt hem till restaurang hade vi först tanken att vi också skulle använda det privat. Att det liksom skulle gå att växla mellan restaurang och privat läge på ett smart sätt med stapelbara stolar och bord som går att fälla ihop. 

Men nu när allt är klart och restaurangen rullar på känns det bara naturligt att låta det vara precis som det är. Vi bor på övervåningen nu, där både vi och barnen har gott om plats med varsitt sovrum, ett allrum och badrum. Köket har vi ute i gårdshuset. Och så fritidshuset bara en kvart härifrån, där vi kan vara ibland när vi är lediga. 

solhaga_ute_6G8A1633

En del frågar oss om hur det är att ha en restaurang hemma hos sig själv? Mycket speciellt och fantastiskt, säger jag. Även barnen (som först var lite skeptiska) tycker att det är otroligt mysigt att höra skratt och mummel nerifrån på kvällen. 

ante_salong_1041

Häromdagen lyxade vi till det och gick själva som gäster på vårt eget ställe. Hovmästare Nelli gav oss ett fönsterbord alldeles innanför verandan. Så mysigt att äntligen få belöna oss själva efter de månader av turbulens som jag berättade om i förra inlägget. Ante har varit min stöttepelare genom all nervpress, och dessutom har han också gjort den grafiska profilen med loggan och de fina menyerna. 

drinkar6G8A1543

Vi började kvällen med varsin drink, för just denna dag hade vi fått premiärleverans av gin från grannbyn, från Skrea Backe Destilleri. En gin med enbär, havtorn och nypon. I det bakre glaset Gin & Tonic, med tonic från Slöinge Kafferosteri, också en nyhet för i år. Med en kvist bränd rosmarin från trädgården. I det främre glaset en klassiker – Gin Fizz med fläder och rosmarin. 

snacks_kex_6G8A1563

Nu kom det snacks. I varje rätt finns ett spannmål med i en eller annan form. Här är det halländskt lantvete från Limabacka kvarn som jag själv har malt och bakat ett smörkavlat kex på. Serveras med grillad sparriskräm, stenbitsrom och saltarv. Och ogrässallad med rosvinäger. Till det dricker vi Flora, Riesling Gelber Musk. & Sämling 88. Det fina porslinet är från Västergården i Majorna, Göteborg. 

brodkorg_6G8A1571

Därefter gör brödkorgen entré på bordet. Själva korgen är av återvunnet papper, från min kompis Monikas butik Echo of Gothenburg. Fylld med nybakat från bageriet – minirågbröd, brytbaguette, bryggarbrödskransar, fröknäcke och brödpinnar med ost. Till detta vispat smör och…

brodpinne6G8A1575

… färskoströra med ramslök och ströbröd. Brödsvinnet har en given plats i menyn. 

sara_selfie_1061

Jag tar en selfie, så härligt att sitta här och bli lite suddig i kanterna samtidigt som jag matchar tapeten Seaweed av Morris med en somrig bomullsklänning.  

lok_emmer_6G8A1581

Nu kommer förrätten. Det är en boll av emmer och räddad ost från Skrea Ost, friterad i ströbröd. Med lök i olika former till. Buljong, emulsion, isad lök. Enkla råvaror blir matkonst i händerna på Hanna och Mattias. I glasen har vi en Puszta Libre!, Zweigelt & St. Laurent.

makrill6G8A1582

Huvudrätten – eldad makrill med grillad spetskål, tomat och råg i form av små krutonger och friterad rågsurdeg. I glasen har vi Orange från Arilds Vingård. Roligt med svenska viner! Porslinet är danskt, från Broste Copenhagen. 

tartelett_ost

Här kan man få lägga till en extra rätt om man vill ha en fördessert, en osttartelett för två med rödkittost Fasette från Skrea ost, äpple, yoghurt och granskott. Det mäktades inte med just den här kvällen, så bilden är från ett annat tillfälle. 

sorbet_6G8A1600

Istället kommer det en liten läckerbit som rensar smaklökarna. Krispig torkad och friterad gröt och en sorbet på kallpressad halländsk rapsolja och lite dill. 

dessert6G8A1607

Som grande finale, ett havreflarn varunder det döljer sig en parfait med jordgubbar och fläder. Färgsatt med blomblad av ros, ringblomma, gurkört, fläder och spansk körvel. I glasen Domaine Gardiés, Muscat de Rivesaltes.

kaffegodis

Just som man trodde att det hela var över kommer det mera. Kaffegodis som vår konditor Sanna har gjort. Biscotti, praliner, marmelad och små minibiskvier med jordgubb och fläder. Och så kaffe från Slöinge Kafferosteri såklart. 

privat_6G8A1636

Så går vi en liten omväg hem för att få en nya luft i sommarkvällen. Mätta och nöjda. 

solhaga_gavel_1089

Tar köksingången och trappan upp till sovrummet på gaveln där vi somnar gott till ljudet av musik och dämpat sorl från glada människor där nere. 

grot_6G8A1328

Nästa morgon går vi ner och äter frukost, men det är en annan historia. 

Info för dig som vill komma och äta på Solhaga: I sommar fram till och med 10 augusti är restaurangen öppen för frukost alla dagar, kvällsmeny tisdag–lördag. För att vara helt säker på att få plats kan du boka via den här länken, men det går också bra att droppa in och prata med hovmästare på plats. Vi har stängt 11-31 augusti, men har redan bestämt att salongerna ska vara öppna i höst också, frukost på helger och middag en helg i månaden. 

 

3 reaktioner på ”En kväll på Solhaga kök & salonger

  1. Men jisses, här vill man ju dinera. Så läckert och gott det ser ut. Finns det möjlighet till övernattning i Slöinge om man är långväga och inte vill missa GT’n?

  2. Takk for at du deler, elsker dine innlegg, de er så inspirerende! Vi kunne endelig kjøre fra Norge og besøke bakeriet igjen nå i høst, det var fantastisk som alltid! Nå gleder jeg meg til å komme på en helaften i Salongene :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s