Julknäcke

Jag ska fila lite till på loggan, men i princip kommer den nog att se ut så här.

Mitt bidrag till Knäckebrödskampen är färdigt. Sara bakar julknäcke är ett lite kärvt knäckebröd med lång eftersmak. Passar till smakrika ostar och bitter marmelad. Råvarorna kommer nästan uteslutande från Slöinge med omnejd. Mjölet från Berte Qvarn, honungen från Börje Johansson i Bäckagård, kallpressad ekologisk rapsolja från Lantmännen och äpplen från vår egen trädgård på Solhaga.

Om jag skulle sälja det skulle paketet se ut ungefär som på bilden. Denna allra första prototyp fick min käraste vän Amanda i present lite tidigare i dag. Om det nu skulle visa sig att Filmstjärnans knäckebröd är godare än mitt kanske jag i alla fall kan vinna ett tröstpris för engagerad förpackning.

Jag kanske kan känna att det här receptet är lite överarbetat. Bröd ska vara enkelt. Så för er som bara inte orkar med surdegar och massa jox, pröva mitt snabba och enkla knäcke i stället, det funkar väl så bra.

Dag 1
Mata rågsurdegen med russinjäst, vatten och rågmjöl. Jag hade ingen rågsurdeg, så jag tog en vetesur och matade med fint rågmjöl.

Dag 2, morgon
Blanda 500 g kokhett vatten och 200 g fint rågmjöl. Rör ihop till gröt och låt svalna. Blanda sedan med 200 g rågsur och låt stå framme hela dagen.

Dag 2, kväll
Blanda rågsurdegen med
75 g rågkross
75 g solrosfrön
75 g krossat linfrö
75 g hel råg
50 g ekologisk kallpressad rapsolja
25 g honung, blanda ut med 25 g hett vatten och låt svalna innan du blandar i
20 g havssalt
Jag hade även i hälften av de jästa äpplena från när jag gjorde äpplejäst

Låt stå och svälla över natten.

Dag 3
Blanda i 200 g dinkelmjöl fullkorn.
TIPS! Om du inte orkar göra knäckebröd av alltihop, ta ifrån lite deg och forma till minirågbröd på 60-70 g eller smålimpor på 300 g. Gräddas i 250 g i 10 minuter, sänk sedan till 180 grader och grädda ytterligare ca 30 minuter eller till innertemperatur på 98 grader.

Nu ska det sista mjölet i:
150 g grovt rågmjöl
150 g dinkelmjöl fullkorn

1. Låt vila en stund och baka sedan ut. Använd rikligt med mjöl under utbakningen. Jag brukar kavla ut tunt på bakplåtspapper. Det är väldigt viktigt att det blir tunt, annars får man inte till den rätta krispigheten.
2. Fukta den utkavlade degen lätt med en blomspruta. Strö på flingsalt och gärna lite extra frön (solros och sesam). Kavla ner fröna i degen och strö grovt rågmjöl på.
3. Dela i valfria former och storlekar med pizzahjul och pepparkaksformar och sära på bitarna.
4. Grädda i cirka 6 minuter i 250 grader, det beror lite på ugn och bitarnas tjocklek.

9 reaktioner på ”Julknäcke

  1. Howdy. Jag håller såklart på Dig i kampen. Fast jag kan tänka mig att sitta vid bordet med bröd från båda kombatanterna. Alltså även filmstjärnebröd(!) Och engagerad förpackning passar ditt ljuvliga bröd som mössa på knoppen, förkläde om midjag och hand i handske.
    Med vänlig hälsning Sofiadastaaaaaaa.

  2. Brödet är super, sitter och knaprar i oss det just nu! Lite mer salt på för en saltälskare som jag så blir det tio tummar i betyg!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s