Oj, vad hände nu?

Känns lite överdrivet att sätta taggen katastrofer på det här surdegsbrödet med vete och dinkel, men riktigt som jag tänkt mig blev det inte. Troligtvis av två anledningar:

1. Brödet fick jäsa i matkällaren över natten (ca 16 timmar). Nu är det ganska kallt ute, så källaren har en temperatur på 5°C i stället för 8-12°C. Min gissning är att bröden helt enkelt inte var riktigt färdigjästa.

2. Jag hade slarvat med jäskorgarna. Aj aj aj, det är en riktigt tråkig känsla när man ska vända upp bröden på plåt och degen sitter fast i korgen. I fortsättningen kommer jag ALLTID att diska korgarna noga och mjöla ordentligt.

När jag satte in bröden i ugnen såg de sorgligt platta ut, sedan valde de att expandera neråt. Och när jag skar upp dem visade det sig att alla luftbubblorna hade samlats på rad i toppen. Inte särskilt snyggt, tyvärr. Som tur var blev det ändå ganska gott.

3 reaktioner på ”Oj, vad hände nu?

 1. Det där med att bröd måste vara färdigjästa innan man bakar av dem blev jag varse när jag tog ut min Olof Viktors ljusa från kylen efter natten och inte väntade tills de hade blivit rumsvarma innan jag satte in dem. Eller hade det ingen betydelse tror du?
  Det var begränsat med stora gasbubblor, mest i botten. Tvärtom mot ditt exempel här.

  Jan Hedh nämner inget om att bröden skall bli rumsvarma innan man bakar av dem… Kylen kanske var allt för kall?

  Hälsningar,
  Anders

  1. Hej Anders, du kan baka bröden direkt från kylen om de är färdigjästa. Om de inte är färdiga låter du dem jäsa framme i rumstemperatur tills det är dags. Det kan vara svårare att känna på kalla bröd om de är klara för ugnen, men du kommer säkert fram till vilka tider och temperaturer som funkar just hemma hos dig.

   1. Hej Sara!
    Tack för sist. Det är verkligen rogivande och inspirerande att vara hos er på Solhaga!

    Kan man tillämpa samma ‘logik’ för surgrunder? Om jag t.ex. vill förlänga jästiden för en nymatad vetesur, kan jag då låta den börja jäsa i kylen i t.ex. 10 timmar och sedan få den klar i rumstemperatur? Blir den suren lika ‘allert’ som om den bara jäst i rumstemp?

    (I morgon blir det bak i vedeldad stenugn!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s