St Gallen Bürlibrot

Jag skulle kunna berätta en miljard saker om den här dagen. Om nya bakvänner och uppslagning av härliga degar, om emmerbröd, levain och färska croissanter direkt från ugnen, om besök på Warbro kvarn och lyxmiddag på Yxaholms slott. Men det är sent och dags att ladda för den sista kursdagen imorgon. Därför får det räcka med en kort presentation av en ny favorit – det oerhört trevliga schweiziska bakverket bürlibrot som jag och min kurskompis Sophie fick knåda ihop. Det är en liten tvådelad bulle med knaprig skorpa och luftigt inkråm med smak av dinkel.

St Gallen Bürlibrot
Dag 1: fördeg
1 g jäst
100 g vatten
150 g dinkelmjöl fullkorn
1 g havssalt
Lös upp jästen i vattnet. Häll i mjöl och knåda 10 minuter på låg växel, sedan med saltet ytterligare 5 minuter. Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt stå i rumstemperatur 12–15 timmar.
Glöm inte mata rågsurdegen till imorgon.

Dag 2: bortgörning och utbakning
300 g dinkelmjöl, fullkorn
80 g fint rågmjöl
350 g vetemjöl
100 g rågsurdeg
25 g jäst
400 g vatten
20 g havssalt

Väg upp mjölsorterna i en degbunke och häll i fördeg och surdeg. Lös upp jästen i vattnet och blanda i. Knåda på låg hastighet i 10 minuter, sedan med salt på högre hastighet i 8 minuter. (Vi kortade tiderna något eftersom vi bakade med ekologiskt mjöl, som ofta inte tål samma bearbetning.) Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock, och låt vila 120 minuter. Stöt samman degen efter 60 minuter, och sedan ytterligare en gång precis i slutet.

Man kan nu välja att göra två bröd i korgar av degen, eller bullar som vi gjorde. Då rullar man ut degen och skär av bitar om 80 g. Mjöla en bakduk med fint rågmjöl. Rulla bitarna runda och lägg dem med skarven neråt två och två så att de sitter ihop. Låt jäsa till dubbel storlek, det tog ungefär 20 minuter när vi bakade.

Vänd bullarna med skarven uppåt och lägg dem på plåt. Sätt in dem i ugnen på 250°C och spruta in vatten med blomspruta. Efter fem minuter sänker du till 200°C. Efter ytterligare 10 minuter, lufta genom att öppna ugnsluckan. Upprepa två gånger till under baktiden, som totalt hamnar på 26–30 minuter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s