Saras HURRA-tårta (by Mette)

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig. Denna min 37:e födelsedag skulle jag fått lyxa loss med bad och behandlingar på Varbergs kurortshotell efter allt hårt slit med bageriet den senaste tiden. Men så fick Myra feber i natt, så det blev soffan i stället. Med Snövit och Prinsessan och Grodan på heavy rotation. Också avkopplande på sätt och vis.

Och när Kakdrottningen Mette (funderar på att byta namn på henne till Tårtgudinnan) dök upp och överraskade med en blommig kreation till min ära var dagen räddad. Det blev festlig fika på bygget, och massor av härlig socker-energi till att måla lister kvällen lång…

…och härmed lämnar jag över ordet till Mette, läs och njut!

”Kakan du fick har sin grund i den klassiska Red velvet cake (bara älskar det namnet), men jag kan ju inte servera saker och ting som de ska vara, utan vill gärna krångla till det lite. Nu är det ju allt som oftast så med mig och tårtbakandet att jag inte riktigt minns hur jag gjorde, men såhär tror jag att det var:

Saras HURRA- tårta

Bottnar
4,5 dl socker
7 dl siktat vetemjöl
100 g smör
4 ägg
3 msk kakao
2 rejäla tsk vaniljsocker
3 msk röd karamellfärg (lite fusk får man ta till!)
2 1/2 dl filmjölk
2 tsk äppelcidervinäger
2 tsk bakpulver
2 tsk salt

Sedan underlättar det om du har tre bunkar och en liten skål, ett gäng vispar, en äggkopp, två smörade springformar och rejält uppvärmda vev- muskler.

Sätt ugnen på 175 grader.
Ta en av dina tre bunkar och vispa smör och socker så att det ser mjukt, fluffigt och inbjudande ut.
Vispa ner ett ägg i taget.

Ta fram nästa bunke och sikta mjölet i den.
Dags för lilla skålen- blanda filmjölk och salt i den innan du häller ner gegget i det siktade mjölet och rör om.

I bunke nummer tre blandar du karamellfärg, vaniljsocker och kakao.

Ställ bunkarna på en fin liten rad med färggeggsbunken i mitten och blanda ner inneållet från de övriga två, pö om pö, i färgbunken. Under tiden vispar du som en tok (det är här vev-musklerna kommer in)!

Nu har du en vacker, hallonröd smet som det ska sättas lite fräs på, det är detta moment som är hela grejen med den här kakan.
Då tar du fram äggkoppen (eller vilken sorts skål som helst) och blandar äppelcidervinägern med bakpulvret.
Det fräser till, och fräset häller du smeten och vevar lite till.

Sådär, kaksmet klar!

Hopp ner i varsin smörad form, ju mindre form desto snyggare tårta, (jag gör alltid så eftersom jag inte har någon kakdelartalang) och in i ugnen i ca 30 minuter. Helst båda formarna samtidigt.

Kakan ska vara helt torr i mitten, kolla noga med sticka!

När kakorna har svalnat är det dags för frosting.

Saras HURRA- tårtfrosting
300 g vit choklad (block funkar, även om jag inte gärna vill medge det)
250 g Philadelphiaost
1 dl grädde
2 msk vaniljsocker
400 g mjukt smör
7 dl florsocker
ett par droppar körsbärsessens
och en bunke

Smält chokladen i vattenbad, medan du ivrigt vispar smöret och osten.
Häll i grädden och vispa vidare. Dags för chokladen, häll i den försiktigt medan du vispar och fortsätt med vaniljsockret, visp visp.
Nu har du en ganska trevlig frosting-konsistens, men för att den ska hålla måste du blanda ner florsockret, lite i taget, under vispning.
Sådär! Täck nu den ena tårtbottnen innan du lägger på den andra och klär in hela härligheten i frosting. Några röda marsipanblommor och strössel piggar ju såklart upp, liksom födelsedagsljus och en rejäl stämsång!”

4 reaktioner på ”Saras HURRA-tårta (by Mette)

  1. Åter igen, HURRA!!!!!!!!
    Och vilken tåååårta!!! Sitter här och lääängtar efter Holländsk Chokladtårta och så visar du upp en lika härlig tårta på bloggen!!!! Nu är jag ju ÄNNU mer sugen!!!
    Kan man beställa tårta till 40-årskalaset tro? Jag brukar ju göra mina egna mästerverk men tror inte jag kommer ha ork och lust just till mitt kalajsande… ;)

    Njut av tårtan så hörs vi!!
    (hör av dig om du behöver hjälp med något mera!)

    HIPP HIPP HURRAAAAAA!!!!!

  2. Klart att Sara ska ha en HURRA- tårta! Herregud vad du sliter och gnor, och inte bakar du några tårtor heller. Dessutom ska man inte behöva baka sin egen tårta på födelsedagen, gammalt djungelordspråk. Och det är ju bättre att Ante fokuserar på väsentligheterna (läs PRESENTER!!!!) så bakar jag lite tårta.
    Det är du sannerligen värd, min vän!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s