En toppenbotten

Avslutning efter Max allra första år i Slöingeskolan. Eftra kyrka knökfull av bygdens barn och föräldrar. Den blomstertid, en trevlig präst, blommor, skolkör och som vanligt några tårar i näsduken.

Vilket märkligt år det här har varit för oss, tänker jag när jag sitter där. Jag känner i princip igen varenda människa i kyrkan, många är stamkunder i bageriet. Ändå vet jag knappt vad någon av dem heter, var de bor eller vem som är släkt med vem. Men det kommer, även om jag är extremt dålig just det här med ansikten. Att vara ny i ett litet samhälle är både fantastiskt roligt och lite förvirrande på samma gång.

När vi kom hem firade vi med bubbel och prinsesstårta som är både min och Max favorit. Helst tycker Max att den ska vara grön, men nu hade vi ju ganska mycket marsipan över från påsken då vi hade tänkt göra små  kycklingar till våra brownies med tryffel i bageriet. Det hann vi aldrig. Något som jag däremot mot alla odds hann lära mig idag var att baka en fluffig och fjäderlätt tårtbotten som är grunden till vilken härlig tårta som helst:

5 ägg
150 g socker
150 g vetemjöl

Rör om ägg och socker i vattenbad, så att det långsamt värms upp till 40°. Då löser sig sockret i äggen, så att det inte kan ”tynga ner” smeten. Vispa därefter blandningen en stund, tills volymen ökar rejält och smeten nästan kan stå för sig själv. Sikta ner vetemjölet och vänd ner det försiktigt.

Fyll en form till 2/3 med smet, ta en spatel och peta upp smeten på sidorna av formen, då sjunker inte kakan i mitten. Grädda i 200° i 10–15 minuter, kolla med sticka att den är klar.

Mina killar.

3 reaktioner på ”En toppenbotten

  1. Vilka maränger som vi har ätit tillsammans med chokladglass hallonsås och rostade kokosflingor men det var marängerna
    som var helt igenom supergoda . Tack bagaren och Sofia som bringade hit dem . Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s