Ugglarpsbröd

Den här veckan är det vår ugglarpstös Bea som står för veckans bröd, och hon valde att göra ett ljust och proteinrikt bröd på mjöl från Berte Qvarn samt morötter, fänkålsdill, färsk kummin och färska kumminkronor från Ugglarps Grönt. Väldigt närproducerat med andra ord.

Brödet innehåller bland annat veteeftermjöl, som är malt på den yttre delen av vetekornet. Det innehåller lite mer fett och proteiner, och ger både smak och lite mörkare färg åt inkråmet. Svårt att få tag på, men det går bra att köpa av oss i bageriet. Limabacka kvarn säljer det under namnet  pannkaksmjöl.  Du kan självklart ersätta det med vanligt vetemjöl om du inte har vägarna förbi.

600 g vatten
450 g vetesurdeg
900 g vetemjöl
225 g veteeftermjöl
150 g riven morot
15 g fänkålsdill
12 g kumminblad
3 st kumminkronor
10 g jäst
27 g salt

Riv morötterna, hacka kumminblad och fänkålsdill, och skrapa loss kumminfröna från kumminkronorna.

Blanda vatten, vetemjöl, veteeftermjöl, vetesurdeg och jäst på låg hastighet i 10 minuter. Tillsätt salt och kör lite snabbare i cirka 5 minuter. Lägg i morot, kummin och hackade örter och kör på låg hastighet tills det har blandat sig.

Låt degen vila 2 timmar i plastlåda, vik ihop en gång under tiden. Dela i fyra bitar och forma till spolformade limpor som du lägger med skarven uppåt i mjölade jäskorgar. Låt gärna jäsa i kyl över natten.

Värm ugnen till 250°. Sätt in bröden och spruta in vatten, sänk till 225° och grädda i 30–35 minuter, eller till en innertemperatur på 98 grader .

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s